De unde vine tradiția Iepurașului de Paşte

446 0

Copiii sunt copii. Tradiția, dogma, oricât ar fi de puternic înrădăcinate, nu pot, prin rigiditatea lor să umbrească bucuria sinceră a celor mici. Ei cred cu aceeași tărie în Moș Crăciun, cum cred și în Iepurașul de Paste, pentru ei, sunt cele mai mari bucurii, pentru că primesc daruri și pentru că implică o serie de obiceiuri foarte vesele și frumoase și, în definitiv, în spatele lor se află taina acestor Sărbători.

Prima apariţie a iepuraşului ca simbol al Paştelui a avut loc în Germania, fiind menţionat în cărţi, în jurul anului 1500, deşi e probabil ca el să fie prezent de mai multă vreme în tradiţia populară.

Iepurele reprezintă la păgâni simbolul lui Eostre, zeiţa primăverii. Zeiţa saxonă era adesea asociată cu ouăle şi iepurele, deoarece se spune că zeiţa a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluţie pentru a o salva a fost să o transforme în iepure.

Deşi nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă. De asemenea, se spune că iepurele este o fiinţă lunară, iar ciclurile lunii sunt cele care determină în ce zi sărbătorim Paştele, în fiecare an.

Prin urmare, de-a lungul timpului iepurele a început să fie văzut ca unul dintre simbolurile fertilităţii, fiind asociat şi cu debutul primăverii.

Zeiţa Eostre sau Ostara era celebrată de popoarele germanice timp de două zile în luna aprilie sau mai pentru a celebra venirea primăverii. Numele zeiţei se păstrează în denumirea saxonică actuală a Paştelor – Easter.

Germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepuraş, la 1800, din aluat şi zahăr. În aceeaşi perioadă, în Franţa şi Germania au apărut şi primele ouă din ciocolată.

În America, această tradiţie a iepuraşului de Paşti, care aduce cadouri ouă vopsite copiilor cuminţi, a fost adusă de emigranţii germani. De asemenea, pe continentul american, animalul cu urechi mari este personaj de legendă. La unele triburi, exista un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul, în timp ce în cultura mayaşă era creditat cu inventarea scrisului.

Indiferent de natura sa păgână sau creştină, Iepurele de Paşte este un personaj recunoscut în toată lumea azi şi se suprapune inevitabil cu Sărbătoarea Paştelui.

C.R.

Articole asemănătoare

În decembrie donăm viață!

Postat de - 15 decembrie, 2020 0
FacebookTwitterComunitatea locală “RO100 Râmnicu Vâlcea” organizează, începând cu data de 14 decembrie 2020, în municipiul Râmnicu Vâlcea, la sediul Centrului…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *