Noaptea Muzeelor 2022 la Muzeul Municipiului București

677 0

Muzeul Municipiului București este pregătit să își întâmpine vizitatorii dornici să participe la Noaptea Muzeelor sâmbătă, 14 mai 2022, între orele 18.00 – 24.00 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator). Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va avea program diferit, fiind deschis între orele 20.00 – 02.00 (ultima intrare). Cu această ocazie specială, muzeele și casele memoriale din structura MMB vor putea fi vizitate gratuit. Unele dintre acestea vor oferi publicului programe artistice, destinate să faciliteze o excelentă experiență muzeală.

La Palatul Suțu – Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2 – vor putea fi vizitate trei expoziții: „Timpul Orașului” (expoziția permanentă), expoziția tematică „Orient versus Occident” și expoziția tematică „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”.

Pornind de la un obiect unicat al muzeului, ceasul cu rotație inversă fabricat de Casa Collin din Paris, expoziţia permanentă „Timpul Orașului” este o călătorie începută în prezent care se îndreaptă spre trecut, pentru a ne aminti de părinții, de bunicii noștri, de copiii care am fost și, mai ales, de ceea ce ne scapă pe măsură ce ne îndepărtăm foarte mult de timpul nostru trăit. Include chipul reconstruit tridimensional, prin utilizarea datelor științifice și tehnice de ultimă generație, al voievodului Mihai Viteazul.

Expoziția tematică „Civilizația Gumelnița. Viața în sud-estul României acum 6500 de ani”, care reunește cele mai frumoase obiecte gumelnițene din colecțiile celor două muzee, între care vizitatorii vor remarca renumita Zeiță de la Vidra, își propune să valorifice patrimoniul cultural asociat acestei culturi din colecțiile amintite, dar și rezultatele cercetărilor arheologice sistematice realizate în stațiunea eponimă în decursul ultimilor trei ani, să-i aducă mai aproape publicului vizitator detalii referitoare la neoliticul din România, cu accent pe cultura Gumelnița.

Expoziția „Orient versus Occident” prezintă o amplă selecție de opere de pictură, grafică, dar și sculptură din bogata colecție a Pinacotecii București, oferind un periplu prin orașele Europei vestice și ale Orientului. Este vorba despre un manifest plastic dedicat ilustrării diversității surselor de inspirație artistică, a diferențelor revelatoare dintre Est și Vest, clasic și modern și o încercare de recuperare a unor locuri și a unor personaje inedite și exotice.

Evenimente: La ora 20:00 va avea loc un recital special susținut de pianistul Darian Burgea și soprana Arlinda Morava; la ora 22.00 va avea loc un moment artistic – un performance teatral intitulat 7 string of art / Cele 7 funcții ale artei, susținut de Cuibul Artiștilor. Evenimentele sunt organizate cu sprijinul Clubului Rotary București Cișmigiu, Clubului Rotary București Phoenix și Clubului Rotary București Levant.

 

La Muzeul George Severeanu – str. Henri Coandă, nr. 26 – se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului – „Pe urmele trecutului. Colecţia Maria şi dr. George Severeanu”.

Proiectul expozițional, cu parcurs cronologic care relevă un patrimoniu specific arheologic şi numismatic, reprezintă un demers menit să valorifice impresionanta colecţie a doctorului George Severeanu şi să ne familiarizeze cu universul colecţiilor şi al colecţionarilor de la începutul secolului al XX-lea. Cu ajutorul textelor de sală, publicul vizitator se va putea familiariza cu variate categorii de artefacte istorice şi informaţiile asociate acestora. Seria de obiecte arheologice cuprinde vase greceşti antice, statuete de lut, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice. Colecţia numismatică este constituită din monede greceşti autonome şi provinciale, geto-dace şi celtice, emisiuni romane şi bizantine, monede medievale ale Ţărilor Române, precum şi piese moderne şi contemporane.

 

La Casa Filipescu-Cesianu – Calea Victoriei, nr. 151 – se va putea vizita expoziția permanentă „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, primul proiect expozițional al unui muzeu cu profil de antropologie urbană din România.

Muzeul Vârstelor spune o poveste atât despre intimitate, cât și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani, pentru mediul urban românesc, având Bucureștiul drept studiu de caz. Muzeul Vârstelor este o proiecție despre cum ar fi arătat o zi din viața noastră, din secolul al XVIII-lea până în prezent. Și, mai ales, despre cum a evoluat această zi simbolică în istorie, cu fiecare generație.

Casa Filipescu-Cesianu reprezintă amenajarea unei clădiri mai vechi, din perioada anilor 1846-1850, și este una dintre puținele reședințe aristocratice ale Bucureștilor din la Belle Époque, rămasă fidelă proiectului inițial.

 

La Muzeul Theodor Aman – Strada C.A. Rosetti nr.8  – se vor putea vizita expoziția permanentă a muzeului precum și expoziția tematică „Aman în plein-air. Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman”.

Muzeul Theodor Aman este una dintre cele mai frumoase reşedinţe particulare din Bucureşti, construită în anul 1868 după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman. De asemenea, este una dintre puţinele reşedinţe care nu au suferit modificări în decursul timpului, fiind prima casă-atelier de artist din România. Expoziția tematică „Aman în plein-air. Invitaţie în grădinile şi parcurile lui Theodor Aman” reprezintă o întâlnire exclusivă cu peisagistul Aman fiind o bucurie și o mare încântare, mai ales că publicul va avea ocazia să admire lucrări realizate de pictor în ultimele două decenii din viaţă, adică atunci când creatorul ajunsese în perioada sa de maximă maturitate artistică.

Evenimente: La Muzeul Theodor Aman vor avea loc mini-recitaluri de jazz și muzică clasică. Sorina Rotaru (voce) și Alexandru Olteanu (pian) vor interpreta piese de George Gershwin, Cole Porter, Jimmy van Heusen, Duke Ellington în grădina Muzeului Theodor Aman, iar în interior vizitatorii se vor putea bucura de piese de Vivaldi, Shostakovich, Ceaikovski sau Strauss, interpretate de Alexandra Violin la vioară. Recitalurile sunt organizate cu sprijinul Clubului Rotary București Curtea Veche.

 

La Muzeul Victor Babeș – str. Andrei Mureșanu nr. 14A  – se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului, intitulată „Victor Babeș (1854-1926) principii, valori, moșteniri”.

Muzeul se află într-o clădire construită în stilul eclectic specific anilor 1920, în partea de nord a capitalei. Construită inițial cu scopul de a fi folosită ca o locuință privată într-un cartier liniștit, astăzi acesta adăpostește o colecție dominată de lucrările științifice ale lui Victor Babeș. Recunoașterea contemporanilor lui Victor Babeș este demonstrată de numărul mare de decorații și ordine onorifice pe care acesta le-a primit în timpul vieții. Colecția este completată de o serie de piese de mobilă și decorație pe care familia Babeș le-a deținut până în momentul donării. Urmărind liniile dictate de colecția muzeului, proiectul expozițional își propune să pună în valoare munca științifică a doctorului Victor Babeș, pornind de la primele descoperiri științifice și până la proiectele majore de medicină socială menite să îmbunătățească nivelul de trai al bucureștenilor.

 

La Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck – str. Vasile Alecsandri, nr. 16  – se va putea vizita expoziția permanentă a muzeului.

Patrimoniul muzeului constituie donația făcută în octombrie 1951 de către Cecilia Cuțescu-Storck și de fiicele acesteia, Gabriela Florica Storck și Cecilia Frederica Storck-Botez, către Sfatul Popular al Capitalei. Casa, monument de arhitectură construit de cei doi artişti între anii 1911 și 1913, conservă creaţia unei întregi familii de artişti plastici.

Colecția Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck cuprinde lucrări de sculptură, pictură, desene în tuș și cărbune, pasteluri, acuarele și guașe. La acestea se adaugă o serie de plachete și medalii lucrate în bronz și alte obiecte de colecție, monede antice și icoane.

 

La Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici – str. Dr. Nicolae Minovici nr. 1 – se va putea vizita expoziția permanentă „Vila Dr. Nicolae Minovici: Restitutio II”.

Expoziția permanentă dorește să restituie vizitatorilor modul de expunere așa cum a fost gândit de comanditarul vilei cu clopoței, Dr. Nicolae Minovici, însă într-o variantă contemporană de expunere și conservare a obiectelor. Pornind de la un set de fotografii pe care doctorul Minovici le-a comandat în 1935, expoziția reface vechea expoziție în spațiile de la etaj, unde își ocupă locul de drept obiecte precum divanul, dulapul, masa și scaunele tapițate comandate special pentru sala de mâncare de către Nicolae Minovici, dar și obiectele ceramice care își spun povestea de la înălțimea blidarelor.

Parterul este reconfigurat conform noilor norme de expunere, obiectele vestimentare tradiționale culese de doctorul Minovici fiind expuse într-un spațiu de prezentare modernizat. Vestibulul introduce vizitatorul în spațiul ceramicii din secolele XIX-XX prin expunerea unor obiecte achiziționate din ateliere transilvănene și din atelierele urbane Troița sau Gheorghe Niculescu.

Eveniment: La Muzeul Dr. Nicolae Minovici va avea loc concertul „Cu primăvara în suflet”. Vor interpreta sopranele Adriana Dumitriu și Ana-Maria Lungu, mezzosoprana Adina Papadimas și tenorul Daniel Stoica, acompaniați la pian de Mihaela Vâlcea. În program: Verdi, Puccini, Dvořák, Leoncavallo. Recitalul este organizat cu sprijinul Clubului Rotary București Curtea Veche.

 

La Colecția de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei – str. 11 Iunie nr. 36-38 – expoziţia permanentă va fi deschisă alături de expoziţia tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei”.

Colecţia de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei reprezintă o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite, colecţia fiind formată din lucrări de artă plastică, semnate de Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu, J. Al. Steriadi, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu şi M.H. Maxy precum și obiecte din sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale. Colecția include, de asemenea, un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei şi o însemnată bibliotecă de artă.

Expoziția tematică „Femeile în reprezentarea plastică a Ligiei Macovei” prezintă o selecție dintr-o serie de lucrări din Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei realizate în tehnici variate, ulei pe carton și tușuri colorate pe hârtie.

La Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” – Bd. Lascăr Catargiu, nr. 21 – va fi deschisă, între orele 20.00 – 02.00, expoziția permanentă „Descoperim împreună Universul” și vor fi organizate observații astronomice, dacă vremea va permite. Expoziția de astronomie „Descoperim împreună Universul” are ca subiect sistemul solar și explorarea acestuia, planetele, stelele și galaxiile, scopul principal al expoziției fiind ilustrarea locului nostru în Univers. O temă secundară este explorarea sistemului solar, sondele spațiale fiind reprezentate într-un mod inedit.

Eveniment asociat: Noaptea Muzeelor la CASA KERIM

Casa scriitoarei Silvia Kerim și a regizorului Mircea Veroiu, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, își deschide pentru prima dată ușile în Noaptea Muzeelor. Casa de pe strada Parfumului 19 a fost construită în 1847, iar în prezent aici își desfășoară activitatea Asociația HEARTH.

În noaptea de 14 spre 15 mai, vizitatorii sunt invitați să descopere universul unei scriitoare și om de cultură care a contribuit considerabil la memoria culturală a Bucureștiului prin cărțile, memoriile, jurnalele și interviurile realizate cu marile personalități ale vremii, dar și trei expoziții de video, fotografie și instalații.

 

Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc pe 18 mai. România este participantă încă de la prima ediție, iar numărul muzeelor implicate a crescut anual. Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional și coordonează organizarea acestuia în România și promovarea sa.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *