L238/2022 este o propunere legislativă pentru completarea Legii pacientului nr.46/2003 și legiferează drepturi pentru supraviețuitorii de cancer astfel încât, aceștia să poată încheia un contract de asigurare în condiții standard ca și persoana care nu a suferit niciodată de această boală, după expirarea unui termen de la momentul încheierii tratamentului. În cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente în vederea evaluării riscului pentru preluarea, respectiv menținerea în asigurare, acesta are dreptul de a nu le furniza pe acelea care vizează afecțiunea oncologică, dacă a trecut un termen de 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic. În cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic. Complementar, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligația de a nu furniza distribuitorilor de asigurări aceste informații și documente.
Anul acesta, Comisia pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European a adoptat un Raport referitor la consolidarea Europei în lupta împotriva cancerului, prin care se subliniază că pacienții care suferă de cancer nu ar trebui să sufere o „ dublă pedeapsă”, “considerând că societățile de asigurare și băncile nu ar trebui să țină seama de istoricul medical al persoanelor care au fost afectate de cancer”.
Este o nouă modificare legislativă care pune capăt discriminării acestei categorii de pacienți.
Pentru cei interesați de conținutul proiectului, acesta poate fi vizualizat aici https://www.senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L238…, cu mențiunea că votul final va fi acordat la Camera Deputaților.