Apel la contribuții
Muzeul Municipiului București organizează Simpozionul de Antropologie Urbană, Ediția a VII-a, în perioada 21-23 octombrie 2022 la Casa Filipescu-Cesianu. Tema acestei ediții este: „Piețele etnice” în spațiul urban modern. De la diversitate etnică la etno-business.
Prin acest simpozion realizat în colaborare cu Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania, Muzeul Municipiului Bucureşti îşi propune să pună la dispoziţia specialiştilor o platformă de prezentare a ultimelor cercetări din domeniul istoriei și antropologiei și astfel să contribuie la comunicarea dintre specialiștii activi la nivel naţional şi internaţional prin problematizarea unor teme de actualitate mai puțin dezbătute în ultimii ani.
Simpozionul este coordonat de acad. prof. dr. Thede Kahl – Universitatea Friedrich Schiller din Jena, Germania și MA Andreea Pascaru – Vanishing Languages and Cultural Heritage (Academia de Științe), Viena, Austria.
Prezentările se vor susține, la alegere, în limba română sau în limba engleză, iar rezumatele vor fi bilingve. La acest simpozion sunt invitați toți cei care doresc să asiste la prelegerile din program.
Termenul limită pentru înscriere și trimiterea propunerilor este 20 august 2022. Pentru specialiștii interesați să susțină o prezentare în cadrul simpozionului, propunerea va include titlul lucrării, un rezumat de maximum 500 de cuvinte şi un CV actualizat. Documentele vor fi trimise prin e-mail către adresa: antropologie@muzeulbucurestiului.ro.
„Piețele etnice” în spațiul urban modern. De la diversitate etnică la etno-business
Majoritatea produselor dintr-o piață dezvăluie datorită provenienței lor multe aspecte din cultura locală a unei regiuni. Prin aceasta ele sunt definite ca fiind „regionale”, la proveniența lor însă de multe ori atașându-se și termenul de „etnic”. Acestе denumiri nasc pretenția de originalitate și apartenență națională („pizza noastră italiană”, „baklavaua noastră turcească”), în timp ce alte asocieri etnice întâmpină dificultăți în a supraviețui pe piață (denumirea de „mâncarea grecească” este, spre exemplu, mult mai răspândită și cunoscută decât cea de „mâncare albaneză”).
Asocierea etnică nu se referă însă doar la anumite produse, ea putând caracteriza piețe întregi. Multe piețe urbane săptămânale sunt percepute ca fiind „etnice”, fie (a) pentru că produsele oferite sunt realizate în mod predominant de un anumit grup etnic, fie (b) pentru că vânzătorii aparțin unui grup etnic, fie (c) pentru că baza de clienți este formată în mod predominant din reprezentanții unui anumit grup etnic. Chiar și în epoca globalizării, acestea continuă să fie asociate cu o anumită etnie, deși, ca rezultat al asimilării și aculturației, importanța atributului de „etnic” a scăzut drastic sau a dispărut cu desăvârșire.
Problema specificului etnic atribuit piețelor ridică multe întrebări pentru conferința noastră:
- La ce facem referință prin termenul de „etnic” atunci când vorbim despre piețe și produse? Ce înseamnă „etnic” pentru orașele multiculturale și globalizate de astăzi?
- Cum sunt comercializate și folosite elementele etnice în procesele de management cultural și economic? Cum este utilizat elementul etnic în marcarea diferențelor culturale dintre grupuri?
- Vânzătorii vizează o anumită clientelă etnică? Dacă da, se schimbă strategia lor de vânzare pe parcurs?
- Care este impactul etichetării etnice asupra limbii dominante de pe piață (a) în interacțiunea dintre cumpărători și vânzători (b) în etichetarea magazinelor și a bunurilor?
Cadrul conturat conferă conferinței noastre un caracter interdisciplinar, cu abordări antropologice, cultural-istorice, etnografice și lingvistice. Vor avea prioritate prezentări bazate pe cercetări de teren recente legate de fenomenul piețelor etnice și în cadrul cărora sunt folosite diferite mijloace de comunicare.
Puteți găsi mai multe detalii pe pagina web a Revistei de Antropologie Urbană – https://rev-antropologieurbana.ro/ și pe pagina Simpozion RAU | Revista de Antropologie Urbană – https://rev-antropologieurbana.ro/simpozion/.
Varianta în engleză: RAU Symposium | Revista de Antropologie Urbană – https://rev-antropologieurbana.ro/simpozion/?lang=en.