Banii pentru recenzori au fost alocați! Aceștia ar putea fi plătiți de îndată, dar…

1140 0

Săptămâna trecută a fost adoptată Hotărârea de Guvern 1156/21.09.2022 privind  repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, prevăzute la art. 29 alin. (5) lit. a) din Ordonanța Guvernului nr. 19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, în care se prevede că „se aprobă repartizarea pe unităţi/subdiviziuni administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, în cuantum de 162.423 mii lei, potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Banii alocați se vor utiliza de către ordonatorii principali de credite pentru plata recenzorilor pentru autorecenzarea asistată, a recenzorilor de teren, recenzorilor-şefi şi coordonatorilor la nivel de municipiu, sector al municipiului Bucureşti, oraş sau comună, pentru activitatea depusă în cadrul Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor 2021, conform legii.

Astfel, începând de ieri, toate primăriile din județ au primit din partea Administrației Județene a Finanțelor Publice Vâlcea o adresă prin care se solicită rectificarea bugetului local cu sumele repartizate conform Hotărârii de Guvern 1156/21.09.2022. Rectificarea de buget se poate face prin HCL, iar consiliile locale pot fi convocate de îndată.

Plata recenzorilor pentru autorecenzarea asistată, a recenzorilor de teren și a celor de la punctele fixe se face în baza situației pe care Institutul Național de Statistică ar fi trebuit să o trimită de ceva vreme Direcției Județene de Statistică Vâlcea, pentru a fi transmisă apoi primăriilor.

Cu alte cuvinte, chiar dacă banii sunt deja alocați, plata recenzorilor depinde în acest moment de rectificarea bugetului fiecărei primării, prin Hotărâre a Consiliului Local și de transmiterea situațiilor de către Institutul Național de Statistică. Există și îndoieli serioase din partea recenzorilor că aceste situații vor reflecta exact munca lor, date fiind întârzierea nejustificată și lipsa de transparență.

Suma alocată pentru județul Vâlcea este de 3.976.000 lei. Această sumă se va împărți celor 89 de UAT-uri din județ. Cele mai mari sume sunt alocate Municipiului Râmnicu Vâlcea – 752.000 lei și Municipiului Drăgășani – 149.000 lei.

Hotărârea de Guvern 1156/21.09.2022 poate fi citită AICI

C.R.

 

Articole asemănătoare

Ghimbirul și „focul digestiv”

Postat de - 24 februarie, 2021 0
FacebookTwitterÎn antichitate, condimentele rădăcinoase valorau cât greutatea lor în aur. Mici cantități erau adăugate în mâncare, pentru a îmbunătăți funcționarea…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *