Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale.

Râmnicu Vâlcea în proiectul „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”

1345 0

În luna iunie a anului trecut, Societatea Academică din România și partenerii – Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon au lansat Raportul național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale.  Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022 și a vizat 47 de municipii reședință de județ și primăriile de sector din București, pe trei domenii: transport public, gestionarea deșeurilor, educație.

Au fost centralizate și analizate datele în funcție de indicatorii fiecărui domeniu, folosind informațiile primite, informațiile culese de pe site-urile primăriilor, din presa locală și alte site-uri relevante și au fost făcute recomandări specifice.

Pornind de la situația existentă și de la recomandările făcute, Râmnicu Vâlcea este unul dintre orașele în care se va implementa în cursul anului 2023 proiectul „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local” derulat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația Act For Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Proiectul își propune să ne ofere un punct de plecare privind implicarea civică, în trei domenii: educație, transport și gestionarea deșeurilor. Această inițiativă are loc simultan în 8 localități: Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Constanța, Deva, Giurgiu, Râmnicu-Vâlcea și Sectorul 1 – București.

La Râmnicu Vâlcea proiectul a început cu un training derulat în perioada 19-20 noiembrie, pe teme legate de participare publică și advocacy dar și detalii despre cele  domenii de intervenție – educație transporturi și managementul deșeurilor. În perioada următoare cei 15 voluntari înscriși până în prezent s-au grupat în  echipe – pe fiecare domeniu de intervenție iar începutul anului ne-a găsit plini de energie și gata de schimbare.

Ce urmează?

În continuare vom construi planurile de acțiune și vom trece efectiv la fapte. Pentru început echipa ”educație” (în mod cumva firesc, cea mai tânără și entuziastă) a stabilit primele acțiuni privind maparea tuturor unităților școlare pentru a verifica accesibilitatea (pentru persoane cu dizabilități), situația cabinetelor medicale, stomatologice și a celor de consiliere psihologică/orientare școlară precum și alte aspecte legate de igienă și siguranța în școală

Pentru mai multe informații contactați Silvia Petre – coordonator voluntari, telefon 0736 660 626, e-mail silvia.petre@proxpert.org.

Pentru mai multe detalii despre raport, clasamentul complet, concluzii și recomandări, accesați https://www.romaniacurata.ro/servicii-publice-locale/comunicare/ .

 

Grupul de inițiativă al proiectului „Cetățeni activi pentru servicii publice de calitate la nivel local”

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *