Împotriva lucrărilor care pun în pericol Delta Dunării

464 0
Cred și eu, alături de colegii mei social-democrați, că nimic nu trebuie acceptat în privința expunerii Deltei Dunării la intervenții umane care să-i schimbe modul natural de funcționare. Nu există un motiv bun pentru un asemenea sacrificiu și nu poate fi tolerată agresiunea nimănui asupra unui sistem natural de o asemenea complexitate.
Delta Dunării este cu totul în responsabilitatea statului român și instituțiile statului nostru trebuie să intervină ori de câte ori cineva pune în pericol acest tezaur natural. Operațiunile pe care statul ucrainean le-a început pentru adâncirea canalului Bîstroe fac parte din categoria acestor agresiuni. Acțiunea a fost pornită unilateral, fără nicio comunicare prealabilă și fără niciun detaliu de încredere privind amploarea reală a lucrărilor de dragare care se fac pe acest canal. Statul ucrainean omite un elementar spirit al reciprocității în comunicarea și în atitudinea pe care o are pe acest subiect față de România.
Este greu de calificat această atitudine în contextul aportului pe care România îl are la protecția populației ucrainene nevoite să fugă din calea războiului și la contribuțiile cu care românii au venit în sprijinul statului ucrainean care se confruntă cu o agresiune militară fără precedent. Mai mult dialog și un dram de reciprocitate este ceea ce se așteaptă de la statul ucrainian, cel care face un efort fără precedent pentru a se înscrie în rândurile statelor care apără marile valori ale civilizației umane. Sacrificiile, oricare ar fi ele, își pierd strălucirea însă atunci când sunt dublate de lipsă de comunicare și de respect pentru cei din jurul tău. Nu reiau aici și mai vechile noastre dispute privind drepturile la normalitate la care aspiră românii care trăiesc pe teritoriul ucrainean. Lucrările de dragare pornite fără dialog prealabil cu cei care au în responsabilitate Delta Dunării și continuate în dispreț față de îngrijorarea exprimată regional și internațional, trebuie oprite imediat. Am spus-o și la început: nu există un motiv bun pentru a tolera o agresiune cu efecte ireversibile la adresa unui sistem natural excepțional, cum este Delta Dunării.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *