Weekendul acesta a avut loc Deschiderea Oficială a Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, prin care locuitorii orașului Timișoara, dar și turiștii prezenți, au avut parte de o gamă diversă de evenimente unicat

337 0

COMUNICAT DE PRESĂ

Încă din prima parte a acestui eveniment care inaugurează Deschiderea Programului cultural, participanții la evenimente s-au putut bucura de o suită de expoziții, mare parte dintre ele rămânând deschise după acest prim moment de sărbătoare a orașului: Victor Brauner: Invenții și magie (17 Februarie – 28 Mai), Tu ești alt eu – O catedrală a corpului (17 Februarie – 30 Aprilie), Mircea Nicolae – Lucruri mărunte, lucruri prețioase (17 Februarie – 23 Aprilie), Timpuri Noi: Xenogeneze ale SF-ului (17 Februarie – 2 Aprilie), Ritzi Jacobi & Peter Jacobi. Texturi ale memoriei. Cinci decenii de creație (17 Februarie – 5 Mai), Made up histories have long lives (17 Februarie – 16 Aprilie), Bright Cityscapes: Oglindirea ecosistemului (17 Februarie – 2 Aprilie), Minitremu 10+ (17 Februarie – 4 Decembrie). Expoziția colectivă centrală Chronic Desire – Sete Cronică (17 Februarie – 23 Aprilie) a putut fi vizitată în diferite spații din oraș: Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” și Palatul Ștefania, în weekendul Deschiderii, peste 10000 de vizitatori trecându-le pragul. Instalația de arhitectură Pepiniera. 1306 Plante pentru Timișoara, care va rămâne deschisă pe tot parcursul anului, a atras zilnic mii de oameni care au putut admira Piața Victoriei de la înălțime.

Marele spectacol al Deschiderii au adus împreună pe străzile Timișoarei și mai ales în Piața Unirii, peste 17.000 de oameni. Artiștii care au dat startul acestui weekend, încă de vineri seara, au fost Doctorul Sinteză și Dj K-lu, urmați de formația timișoreană Implant Pentru Refuz, alături de invitații speciali: Adrian Despot, Dan Byron, Ovidiu Takacs, Ovidiu Vinereanu, Dora Gaitanovici și solista ucraineancă Alyona Alyona. În continuarea serii, publicul s-a delectat cu show-ul aerian de senzații, Muaré Experience, oferit de compania spaniolă Voalá Project, alături de formația Duchamp Pilot. Ritmurile balcanice au fost aduse pe scena din Piața Unirii de instrumentiștii de la Taraf de Caliu, împreună cu  trupa Impex, țambalistul Alexei Ciobanu și Filip Simeonov, care au oferit o experiență de neuitat în inima orașului. Seara de Deschidere s-a încheiat pe muzica electronică a DJ-ului german Fritz Kalkbrenner.

În a doua zi a Deschiderii, artistul suedezo-britanic Jay Jay Johanson a reprezentat figura centrală a serii, interpretând un concert unic pe scena Palatului Culturii din Timișoara. Finalul Deschiderii Oficiale a fost marcat de sunetele violonistului Lajkó Félix, acompaniat de trupa  Vołosi.

Acest weekend a fost doar începutul unui an irepetabil, care va scoate în evidență tot ce are mai bun de oferit orașul Timișoara, prin valorile care au contribuit la construirea acestuia:   inovare, multiculturalitate, diversitate.

Primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a menționat că acest weekend a fost un adevărat succes, și datorită energiei extraordinare a timișorenilor: „A fost un weekend în care Timișoara și timișorenii au strălucit pentru Europa întreagă. Am arătat de ce merităm acest titlu: suntem un oraș viu, creativ, primitor și divers. 

 

Primele cifre arată peste 60.000 de participanți la evenimentele organizate în 32 de locații zilele astea. Peste tot a fost plin. Mă înclin în fața creativității și energiei organizatorilor care au pus în scenă 130 de evenimente culturale în 3 zile. Le mulțumesc tuturor celor care au făcut ca tot acest angrenaj cultural să meargă ca pe roate: celor peste 1.000 de voluntari, sutelor de profesioniști în uniformă, colegilor mei de la Centrul de proiecte, din Primărie, de la Asociația Timișoara Capitală Culturală, tuturor celor care au avut grijă ca serviciile publice să funcționeze. Iar, timișorenilor și vizitatorilor noștri le spun că acesta a fost doar începutul unui an în care ne așteaptă peste 1.000 de alte evenimente culturale care ne aduc împreună”, a transmis primarul Dominic Fritz.

 

„Am avut bucuria de a aduce expoziția Victor Brauner în fața a peste 6 mii de iubitori de artă. Prin acest proiect excepțional poziționăm Timișoara în avangarda elitei artistice la nivel european. Consiliul Județean Timiș a investit peste 2 milioane de euro în infrastructura culturală de la Muzeul Național de Artă Timișoara și rezultatele nu au întârziat să apară. Oficialitățile importante dar și oamenii de cultură care ne-au trecut pragul la Muzeul Național de Artă Timișoara au salutat această primă retrospectivă a lui Victor Brauner în țara sa de origine și ne-au asigurat că o vor face cunoscută în întreaga Europă. Mulțumesc tuturor partenerilor care au făcut posibil acest proiect și care are în spate mii de ore de muncă” a spus Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii continuă pe tot parcursul anului, încurajându-i pe cei interesați de artă, spectacol, performance, filosofie, arhitectură, design, diversitate culturală, educație, film, poezie, carte și dans, să participe la toate evenimentele care pun Timișoara pe harta capitalelor europene a culturii. Mai multe detalii despre programul cultural se găsesc pe www.timisoara2023.eu.

 

Cu stimă,

Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023

Deschiderea Timișoara 2023 este un program finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte Timișoara.

Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” este finanțat de către Municipiul Timișoara, Ministerul Culturii și Consiliul Județean Timiș.

Parteneri principali: Banca Transilvania, Catena, Cramele Recaș, Linde Gaz România, Iulius Mall

Articole asemănătoare

Angajări la stat

Postat de - 9 iunie, 2021 0
FacebookTwitterUSRPLUS anunta ca presedintele Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, Liviu Malureanu, a propus ca toate concursurile pentru ocuparea posturilor de…

Acțiuni I.P.J Vâlcea

Postat de - 27 mai, 2020 0
FacebookTwitter                         ACȚIUNE PE LINIE DE SILVICULTURĂ   La data de 26 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Combaterea Delictelor…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *