BULETIN INFORMATIV
În intervalul 28 martie ora 08:00 – 29 martie ora 08:00, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „General Magheru” al judeţului Vâlcea au executat 24 de misiuni, dintre care 15 pentru acordarea primului ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, 6 incendii, 2 acțiuni pentru protecția comunității și 1 misiune pentru asigurarea de măsuri de prevenire și stingere a incendiilor la un accident feroviar.
Ieri, 28.03.2023, în jurul orei 10.30, un angajat din cadrul Poliției Transporturi Feroviare a înștiințat telefonic Dispeceratul ISU Vâlcea, de producerea unui accident feroviar pe sectorul de cale ferată 205 – Băbeni – Alunu, pe care circulă doar trenuri de marfă, la kmf 22+020. Accidentul feroviar s-a produs pe raza localității Cernisoara.
La intervenție s-au deplasat, de urgență, forțe din cadrul Gărzii de Intervenție Măciuca, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.
Pompierii au constatat că o locomotive, poziționată în spatele trenului ( compus din 25 vagoane încărcate cu carbine), a deraiat. În urma accidentului, s-a spart rezervorul locomotivei și s-a scurs o cantitate însemnată de motorină în sol.
Colegii noștri au asigurat măsuri de prevenire și stingere a incendiilor.
Din fericire, nu au existat victime.
Membrii echipajelor SMURD au fost solicitaţi să intervină la 15 situaţii de urgenţă, dintre care 3 traumatisme și 12 diverse afecțiuni medicale, acordând asistență medicală unui număr de 15 persoane aflate în dificultate.
Totodată, salvatorii vâlceni au executat 2 misiuni de recunoaștere în teren, la obiective din raionul de intervenție al Gărzii de Intervenție Râmnicu Vâlcea, precum și în cel al Punctului de Lucru Horezu.
Pompierii militari au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 6 incendii de vegetație uscată, în urma cărora nu s-au înregistrat victime. Au fost afectate peste 5,5 hectare de teren.
POMPIERII VĂ RECOMANDĂ….
Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor pe care trebuie să le cunoaşteţi şi să le respectaţi.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul I.S.U. Vâlcea, în colaborare cu reprezentanţi/specialişti din cadrul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Gărzii Naţionale de Mediu. Mai mult, personalul inspectoratului desfășoară o serie de acțiuni de informare și conștientizare a populației asupra riscului generat de incendiile de vegetație precum: acțiuni de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, postări periodice pe rețeaua socială Facebook a regulilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor, diseminarea de materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești, continuarea campaniilor de informare a populației pe posturile radio prin difuzarea spoturilor audio privind interdicția arderii vegetație uscate.
În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE