Uniunea Artiștilor Plastici din România propune iubitorilor artelor frumoase noi evenimente în săptămâna Pentru săptămâna 3-9 aprilie

454 0

Comunicat de Presă

Luni 3 aprilie, ora 18, are loc la Galeria Simeza din Bucuresti (Bulevardul General Gheorghe Magheru 20) vernisajul expoziției de grafică și gravură „Artes Mechanicae”. Lucrările semnate de Răzvan Dragoș vor putea fi admirate până pe 15 aprilie. Curator este conf. univ. Zuzu Caratănase. La deschidere vor vorbi: criticul de artă Mihai Plămădeală, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici – Prof. Univ. dr. Petru Lucaci, pictorii Marius Barb și Gheorghe Dican – vicepreședinți ai UAP.

În orașul Roman, Valeriu Șușnea – Președintele Filialei Buzău a UAP propune publicului expoziția de pictură și grafică „Intre sacru si profan”.  Vernisajul evenimentului este programat  pe 3 aprilie, la ora 17, la  Galeriile de Artă RomanArt (Roman Mușat 22, Roman).

Marți 4 aprilie, la ora 17, Filiala Oradea a  Uniunii Artiștilor Plastici, vă invită la deschiderea Expoziției Naționale de Artă Contemporană “SALVA UCRAINA”. Evenimentul este găzduit de la Sala Constantin Brâncuși a  Palatului Parlamentului (str. Izvor 2-4, București). Vor fi expuse lucrările a 66 de artiști, iar la deschidere participă: critic de artă Magda Cârneci, curator Vioara Bara și președintele UAP – Petru Lucaci.

Miercuri 5 aprilie, la ora 12,  Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu-Sărat (str. Constantin Brâncoveanu) va fi gazda vernisajului Expoziției „În căutarea frumuseții” a artistei plastice Vali-Irina Ciobanu. Este un omagiu adus eternului feminin de către pictorița ale cărei mijloace de exprimare i-au confirmat deja autenticitatea, diferențiind-o în spațiul artistic românesc. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 4 mai.

Galeria Borgo Prund a Complexului Muzeal Bistrița Năsăud (str. Gen.Grigore Bălan, nr.19), organizează pe 5 aprilie, la ora 13, vernisajul expoziției „Despre aripi, vin și poezie” a pictorului Liviu Șoptelea. Prezintă istoricul de artă Vasile Duda, iar curator este Sever Moldovan.

Între 5 și 22 aprilie, Galeria Academiei di Romania din Roma, va găzdui expoziția “Perpetuazioni” cu lucrări realizate de-a lungul timpului de un maestru al graficii românești, ajuns la venerabila vârstă de 92 de ani – Mihail Gyorgy. Curator este Luminița Vasile, iar evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, în colaborare cu Galeria Basil din București.

Joi 6 aprilie, la ora 19, la Galeria Romană din București (Bd. Lascăr Catargiu, nr.1) va avea loc o lansare de carte. Este vorba despre Monografia Constantin Blendea. Albumul, apărut la Editura Monitorului Oficial, conține peste 300 de imagini, în 280 de pagini, care reflectă traseul uman și profesional al celui care, începând cu 1937, a beneficiat de creșterea și îndrumarea unchiului său Vasile Blendea – la vremea aceea, artist recunoscut pe plan internațional – care i-a intuit talentul și i-a deschis calea către artele frumoase. “Aflată într-un proces de decantare, de analiză retrospectivă a trecutului recent, cultura din România nu va întârzia să-și constituie un Panteon al celor care i-au creat modernitatea. Datorită operei originale, profund spirituale pe care a creat-o, Constantin Blendea se va afla sigur acolo.” – spunea autorul Călin Stegerean – manager al Muzeului Național de Artă al României.

Trei evenimente vor avea loc vineri 7 aprilie:

27 de artiști expun la Salonul de primăvară „Imaginar” organizat de Filiala Bacău a UAP. Vernisajul va avea loc la ora 17, la Galeria „Ion Frunzetti” (str.Nicolae Bălcescu 12, Bacău). Evenimentul este deschis publicului până pe 30 aprilie.

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și cu Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) organizează expoziția retrospectivă de pictură și gravură a artistului Tudor Popescu. Artist complex, cu o remarcabilă activitate, manifestată în domeniile gravurii, picturii de șevalet, picturii bisericești (îndeosebi în tehnica mozaicului) și restaurării de frescă, Tudor Popescu a fost cunoscut mai mult  ca „doctorul” bisericilor monument istoric din Oltenia de sub Munte, lui datorându-i-se salvarea unor ansambluri de pictură bisericească de importanță majoră din județul Vâlcea și din județul Sibiu. Cu ocazia vernisajului expoziției retrospective Tudor Popescu va fi lansat și albumul monografic „Tudor Popescu”, realizat de Luiza Barcan. Vernisajul expoziției și lansarea albumului vor avea loc la Galeriile Pasaj 1 & Pasaj 2 din Râmnicu Vâlcea, vineri 7 aprilie 2023, ora 17.00.

Tot la Râmnicu Vâlcea, dar la Galeria Artex (Calea lui Traian, Râmnicu Vâlcea), la ora 18, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România propune vernisajul expoziției „M-am întâlnit cu mine” a artistei Marinella Dumitrescu. Curator – Gheorghe Dican, critica de specialitate va fi semnată de Luiza Barcan.

Duminică 9 aprilie (Duminica Floriilor), va avea loc de la ora 14 vernisajul celei de-a IX a ediții a Anualei de Artă Religioasă, eveniment organizat de Filiala Artă Plastică si Restaurare a UAP. Manifestarea este găzduită de Sala H.H.Stahl a Muzeului Național al Satului „Dimitri Gusti” din București (Șos. Kiseleff, nr. 28-30). Critic de artă – Marius Tița. Curatori: Irina Sava, Cristian Olteanu și Florian Mihăilescu.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți.

Articole asemănătoare

Cenaclul ”PETALE”

Postat de - 28 ianuarie, 2020 0
FacebookTwitterCurierul de Râmnic a fost invitat la  Reuniunea lunară a Cenaclului Literar-Artistic PETALE, al Societății Naționale Independente a Persoanelor cu…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *