Expoziție retrospectivă de pictură și gravură a artistului Tudor Popescu

591 0

C O M U N I C A T  D E  P R E S Ă

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea și cu Fundația HAR („Habitat și Artă în România”) organizează, la începutul lunii aprilie 2023, în preajma marii sărbători pascale, expoziția retrospectivă de pictură și gravură a artistului Tudor Popescu.

Tudor Popescu s-a născut la Râmnicu Vâlcea pe 14 ianuarie 1951, în familia renumitului medic endocrinolog Romulus Popescu, fiind cel de al patrulea fiu al său. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1975, secția de artă murală, la clasa profesorilor Gheorghe Labin, Costin Ioanid și Ion Grigore.

A încetat din viață pe 8 iunie 2018, la Râmnicu Vâlcea.

Artist complex, cu o remarcabilă activitate, manifestată în domeniile gravurii, picturii de șevalet, picturii bisericești (îndeosebi în tehnica mozaicului) și restaurării de frescă, Tudor Popescu a fost cunoscut mai mult  ca „doctorul” bisericilor monument istoric din Oltenia de sub Munte, lui datorându-i-se salvarea unor ansambluri de pictură bisericească de importanță majoră din județul Vâlcea și din județul Sibiu.

Pentru că activitatea sa din domeniile picturii de șevalet și gravurii a rămas într-un con de umbră, această expoziție retrospectivă își propune să omagieze memoria artistului tocmai prin readucerea în viața culturală și în atenția publicului iubitor de frumos a unui număr semnificativ de lucrări de gravură și de pictură laică, aflate în colecția familiei, în colecții private și muzeale.

Cu ocazia vernisajului expoziției retrospective Tudor Popescu va fi lansat și albumul monografic „Tudor Popescu”, realizat de Luiza Barcan, o lucrare amplă, ce cuprinde evocări ale artistului, texte critice, o biografie amănunțită, fotografii document și reproduceri ale lucrărilor de pictură și gravură realizate de Tudor Popescu în diferite etape de creație.

Cele două gesturi culturale recuperatorii, respectiv organizarea expoziției și realizarea albumului monografic, au fost posibile datorită voinței și sprijinului familiei artistului.

De asemenea, expoziția retrospectivă Tudor Popescu și editarea albumului monografic „Tudor Popescu” sunt incluse în programul „Restituiri”, inițiat și coordonat de Fundația HAR („Habitat și Artă în România”), din anul 2002 și până în prezent.

Vernisajul expoziției și lansarea albumului vor avea loc la Galeriile Pasaj 1 & Pasaj 2 din Râmnicu Vâlcea, vineri, 7 aprilie 2023, ora 17.00.

Expoziția va fi deschisă în perioada 7 – 30 aprilie 2023 și va fi, apoi, itinerată, în luna septembrie a acestui an, la Muzeul de Artă din Tulcea.

Curator: Dr. Luiza BARCAN, critic și istoric de artă

Articole asemănătoare

Două surori

Postat de - 11 septembrie, 2020 0
FacebookTwitterÎn micul oraș dintre munți, Brezoi, există valori, a căror poveste a succesului, nu a fost niciodată cunoscută. Redactorul șef…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *