La pas prin atelierele UAP din Râmnicu Vâlcea

354 0

Corina Croitoru Necșuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea și Cătălin Petrișor Hereșanu sunt artiștii care-și deschid atelierele pe 1 iulie în Râmnicu Vâlcea

Programul La pas prin atelierele UAP din România 2023 include expoziții, dezbateri și circuite ghidate de profesioniști din industriile creative în clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din București, Râmnicu Vâlcea, Arad și Timișoara. Zeci de artiști excepționali deschid porți către universul lor creativ: Atelierul.

Pe 30 iunie începând cu ora 17, vă așteptăm la Galeria Cozia, Calea lui Traian, în Pasajul Cozia pentru a întâlni în galerie cei 5 artiști care își vor deschide atelierele: Corina Croitoru Necșuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea și Cătălin Petrișor Hereșanu și 3 invitați: Irina Ionelia Ionescu, Andrei Mateescu și Claudiu Cobilanschi. Pe 1 iulie, publicul este invitat într-o fostă centrală termică din Vâlcea, reconvertită în cartier creativ.

„Relația artist-atelier aste una foarte intimă și cu multă însemnătate, ca un cuptor în care reglezi temperatura în funcție de idei. Tot aici, ideile intră într-un accelerator de povești, din al cărui creuzet apare artă” – Daniel Stancu

Ascunse prin cartierele cu povești ale orașelor, mai ales în centrele istorice sau în apropierea galeriilor cu tradiție, clădirile Uniunii Artiștilor Plastici din România adăpostesc ateliere de creație, tot atâtea universuri self-made, spații de refugiu în fața vulnerabilității care va deveni artă. Sunt microversuri definite de întrebări, rutine, nesiguranțe sau căutări, vânate de creatori și de iubitorii de cultură deopotrivă. Unele ateliere capătă o identitate atât de clară încât devin ele însele muzee. Altele găzduiesc întâlniri legendare, iar altele sunt scotocite, în căutarea acelor lucruri personale, obiecte, schițe sau notițe, care ar putea aduce noi sensuri unui parcurs artistic. În România, cel mai adesea trec neobservate, de vreme ce nicio plăcuță nu le divulgă secretele: în anumite clădiri din oraș sunt artiști care lucrează zi și noapte. Fără să știe, trecătorii îi inspiră cu zgomot de pași, cu un selfie făcut în grabă într-o intersecție sau cu frânturi de conversație care își păstrează sensul doar o secundă.

În orașele mari, legenda atelierelor sporește, în ecoul unei oferte culturale abundente. În alte părți, cartierele de creație sunt repere importante în viața comunității, un arhivar informal al valorilor comune și un punct de macaz al posibilelor direcții spre mai bine. Lansat la finalul anului 2022, programul „La pas prin atelierele artiștilor” aduce publicul larg mai aproape de procesul artistic și de spațiile de creație ale Uniunii Artiștilor Plastici din România. Iubitorii de cultură sunt invitați în lumi de regulă închise, rareori accesibile publicului larg, locuri care, uneori, rămân interzise chiar și specialiștilor sau colecționarilor de artă.

Conacul Olănescu în stânga. Mijloc – clădirea termocentralei înainte de a fi renovată. Actualele ateliere UAP Vâlcea, renovate – în dreapta. Credit foto: Daniel Stancu.

O termocentrală reconvertită în cartier creativ

Daniel Stancu: „Nu doar că erau atât de mici încât nici gândul nu-ți încăpea, dar le vizitam cu lanterna, rămase în beznă cu restanță la curent”

Artiștii din Vâlcea lucrau cândva la Conacul Olănescu, cea mai veche construcție din oraș, fostă stăreție de schit care și-a schimbat prin timp identitatea, până să ajungă o ruină. Era o fantomă și prin 2006, când pictorii l-au părăsit, speriați de scrijelitul grinzilor la vânt. Orașul a fost al doilea inclus în circuitul acestei ediții, în primul rând pentru că este singurul care a reușit, în ultimii 30 de ani, să pună la dispoziția artiștilor locali spații de creație noi, proaspăt renovate.

„Clădirea desemnată, o fostă centrală termică situată pe strada Tudor Vladimirescu, nr.27B, chiar în spatele Școlii Gimnaziale Nr. 5, se afla inițial într-o stare avansată de degradare, după mai mulți ani în care a fost abandonată. Reîmpărțirea și reamenajarea spațiului s-au făcut cu sprijinul financiar al Primăriei și din resursele proprii ale filialei, după un proiect realizat de arhitectul Corneliu Crașovan. Transformarea fostei centrale termice, din care mai rămăseseră doar zidurile exterioare, în cele patru frumoase ateliere active acum a necesitat multă muncă și efort, încheiate în 2010 cu predarea lor către beneficiari și acordarea folosinței gratuite a clădirii”

Gheorghe Dican, Președintele UAPR Vâlcea

Asociația Nucleu 0000 invită publicul larg pentru prima oară în acest fost spațiu industrial reconvertit în cartier creativ. Atelierele artiștilor Corina Croitoru Necșuleu, Daniel Stancu, Alexandra Elena Ungureanu, Andreea și Cătălin Petrișor Hereșanu se deschid publicului sâmbătă, 1 iulie, între orele 12.00 și 19.00. Fiecare dintre aceste spații formale relevă un univers care definește, în parte, dezvoltarea unui creator. E locul în care un artist poate sta ore în șir în fața unei pânze albe, presat de viziuni pesimiste sau de entuziasm, ademenit de povești sau de concepte abstracte, tot felul de gânduri care urmează să devină formă sau culoare.

„Relația artist-atelier aste una foarte intimă și cu multă însemnătate, ca un cuptor în care reglezi temperatura în funcție de idei și tot aici el intră într-un accelerator de povești, din al cărui creuzet apare artă. Cu mâna pe șevalet mărturisesc că sunt artist de atelier. Chiar înainte de a face artă, am avut un studio, undeva la subsolul blocului MFA (blocul Ministerului Forțelor Armate, unul dintre cele mai vechi construite în Râmnicu Vâlcea) în care am copilărit. Era boxa cu conserve a familiei, iar părinții mei au renunțat la colecția de murături ca să dea curs noii mele pasiuni. După anii de facultate, am căutat un atelier al UAP și am văzut câteva în „Borcan” (așa este numit blocul-turn Tehnoimport, din strada Doameni 5 din București). Nu doar că erau atât de mici încât nici gândul nu-ți încăpea, dar le vizitam cu lanterna, rămase în beznă cu restanță la curent. Am primit mai târziu, de la președintele filialei UAP Vâlcea, chiar vechiul lui atelier și așa a început noua relație cu noul/vechi studio de creație din Conacul Olănescu, pentru că acesta găzduia atelierele UAP de ani buni. După o perioadă de cinci ani de lucru în care activitatea era la maxim, în care a devenit un spațiu deschis căutărilor mai multor generații de prieteni, s-a degradat încet, până cînd a devenit de neutilizat”

Daniel Stancu,

artist multimedia

 

„După ce am terminat facultatea, nu am mai beneficiat de un loc în care să îmi pot duce la bun sfârșit proiectele. Unele lucrări le-am realizat în cadrul atelierului de ceramică al Școlii Populare de Arte și Meserii, unde lucram și cu elevii. Chiar dacă, acestea, în prima fază, erau destul de fragile, am fost nevoită să le ard în cuptoarele meșterilor de la Horezu. Având nevoie de un spațiu doar al meu, părinții mi-au improvizat un atelier la subsolul casei lor de la țară, la o distanță de aproximativ 40 de kilometri de Râmnicu Vâlcea. ”

Corina Croitoru Necșuleu

 

„După facultate, m-am întors în Râmnicu Vâlcea… și întrucât aveam proiectul cu grenada în derulare, am turnat beton și ciment în sufrageria maică-mii, la etajul 1. Obișnuită din copilărie, m-a ajutat să împachetez mobila cu folie de protecție. Rețin cu drag haosul total din acea perioadă. Primul atelier facea parte dintr-un atelier auto de înfoliere și colantare (industria automobilistică).”

Alexandra Elena Ungureanu

 

„Nu am experimentat lucrul într-un  spațiu a cărui unică destinație este aceea de a fi atelier, dar cred că a avea un atelier înseamnă a-i oferi un acasă creativității mele.”

Andreea Petrișor-Hereșanu

 

„Tot anul trecut am reușit sa amenajez o camera la mansarda casei în care locuim acum la Greblesti. Acesta are doua luminatoare în acoperiș  prin care pot privi cerul. Această vedere mă inspiră și imaginea cerului se regăsește des în picturile făcute aici.”

Cătălin Petrișor-Hereșanu

 

LA PAS PRIN ATELIERELE ARTIȘTILOR

Proiect organizat de Asociația Nucleu 0000,

în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România

 Cofinanțat de

AFCN

Parteneri media:

Propargarta, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Feeder, DigitizArte, Revista Atelierul, Munteanu, Igloo, Empower Artist Magazine, HAPP

 

Parteneri Râmnicu Vâlcea:

Agerpres, Amos News, Antena 3, Arena Vâlceană, Coolt Neamț, Cult-ura.ro, Curierul de Vâlcea, Radio România Cultural, Intell News, Revista Arta, Modernism, PCPRINT, Piața de Artă, Radio TV Arthis, Radio Vâlcea 1, Semnalul Oltului, Râmnicului, Argeșului și Severinului, Top Business, TVR, TVR Craiova, Ultima oră, VGTV, Vocea Olteniei

Articole asemănătoare

Vernisaje 1 Decembrie

Postat de - 28 noiembrie, 2023 0
FacebookTwitterFiliala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, cu Fotoclubul „Floarea de…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *