Andrei Novac a fost numit secretar de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale în data de 30 iulie 2021. Este scriitor, manager cultural și membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este promotorul și inițiatorul unor evenimente culturale care au avut loc în România și în străinătate, în strânsă legătură cu activitatea de diplomație culturală a statului român.
Din 2018 și până la numirea în funcția de secretar de stat a ocupat funcția de director al Direcției Centrul Cărții în cadrul Institutului Cultural Român (ICR), unde a organizat prezența României ca Țară Invitată de Onoare la Târgurile de Carte de la Madrid și Beijing. A obținut statutul de Orașe Invitate pentru București și Timișoara la Salon du Livre de la Paris, punctând, pentru prima dată, statutul de Țară Invitată (în diferite formule) pentru trei ani consecutivi. A asigurat reprezentarea României prin participarea a peste 400 de scriitori români la evenimentele din străinătate. A gestionat Programele de traduceri ale Institutul Cultural Român, programe care au ca principal obiectiv sprijinirea apariției, traducerii și promovării literaturii române în lume.
A fost membru în Comitetul Director al ICR, a participat la gestionarea programului Sezonului Cultural România-Franța și al Festivalului Europalia 2019.
Andrei Novac este licențiat în istorie al Universității de Vest din Timișoara, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie; absolvent al masteratului de Relații Internaționale și Integrare Euro-Atlantică din cadrul Universității București, Facultatea de Istorie. A urmat un program doctoral, în perioada 2009-2013, specializarea filologie, în cadrul Universității de Vest din Timișoara, obținând titlul de doctor în iulie 2013.
Este lector titular al Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” din București, unde predă cursuri de Istorie și Didactica Istoriei, Educație Interculturală, Comunicare și Relații Publice.
A publicat în majoritatea revistelor de cultură din România. Cărțile sale au fost publicate de edituri ca Paralela 45, Editura Cartea Românească, Editura Vinea, Editura Muzeului Literaturii Române. Două dintre volumele sale de versuri au fost traduse și difuzate în Spania și în Franța.
Pentru activitatea sa literară a obținut mai multe premii, distincții și nominalizări, printre care amintim Premiul „Mircea Ciobanu“, acordat de Uniunea Scriitorilor din România pentru volumul Prin închisori și prin libertate, 2019; Premiul pentru Poezie al Revistei „Convorbiri literare“, Iași, 2019; Premiul Special, acordat de Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România tot pentru volumul Prin închisori și prin libertate, 2019; Premiul revistei „Luceafărul“ din cadrul Festivalului „Tudor Arghezi“, 2007. A fost nominalizat la Premiul Academiei Române „Mihai Eminescu“ în 2018 și 2020.
S-a născut în 1983, la Târgu-Jiu. Este căsătorit. Are trei copii.
(Sursa: mae.ro)