În perioada 12 – 18 iunie 2023, au loc mai multe eveniment ale artelor vizuale, dintre care Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă

360 0

Comunicat de Presă

Marți 13 iunie, la ora 16, va avea loc la Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” din Râmnicu Sărat (str. Constantin Brâncoveanu), vernisajul expoziției „ZBOR” aparținând artistei plastice Mariana Constantinescu. Artista, care va fi prezentă pentru prima oară în Râmnicu Sărat, este membră a UAP – Filiala Constanța 1, și are o activitate laborioasă atât în domeniul creației, cât și în cadrul filialei. Expoziția de față este itinerată de la Muzeul Județean Buzău, unde a fost deschisă cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor. Lucrările expuse, realizate în manieră expresionist-abstractă, de dimensiuni generoase, au fost create în perioada pandemiei, iar zborul oglindit de artistă are directă legătură cu libertățile îngrădite în acea perioadă..

Două evenimente au loc miercuri 14 iunie:

La ora 19, Galateea Contemporary Art din București (Calea Victoriei 132) găzduiește vernisajul expoziției „In/FORM/all” a artistului Eusebio Spînu. Curatoare este Lucia Lobonț, iar critic de artă Constantin Hostiuc. Eusebio Spînu este un artist plastic polivalent, dar ca formare de bază este ceramist, iar în acestă calitate a participat la numeroase expoziții de grup, atât în România (Iași, Cluj, București, Mamaia, Mangalia), cât și în străinătate (Belgia, Franța, Japonia, Bulgaria, Canada sau Portugalia). În expoziția „In/FORM/all” artistul prezintă o serie de lucrări parietale din gresie, decorate cu angobe colorate, pastă și accente realizate cu glazuri. Aceste lucrări de dimensiuni relativ mici ilustrează, într-un mod fluent și captivant, armonia dintre ceramică și grafică. Expoziția mai cuprinde și câteva compoziții ceramice sculpturale și o instalație amplă. Creațiile vor putea fi admirate până pe 12 iulie.

La ora 17, va avea loc la Galeria RomanArt din Roman (Bd. Roman Mușat, nr.22) vernisajul expoziției de pictura „Expresie prin linie și culoare” a pictorului gălățean Teodor Vișan. Cu o larga experientă expozițională, pictorul se remarcă printr-o largă varietate de teme abordate : peisaj, portret, compoziție, natură statică. În peisaj Teodor Vișan ne familiarizează cu atmosfera vechiului Galați, cu frumusețea și poezia lui. Portretist de mare finețe, pictorul surprinde trăsături fine ale psihologiei personajelor ilustrate .

Joi 15 iunie, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de existență a Galeriei Amarica din Paris, Paul Amarica propune iubitorilor artei din capitala Franței expoziția „Des anges” (Îngeri) a lui Felix Aftene. Lucrările pictorului ieșean se vor afla pe simeze până pe 31 iulie.

„De profundis” este titlul expoziției găzduită de Galeria de Artă Ploiești (Piața Victoriei, nr. 4) în perioada 15 – 28 iunie 2023. Protagonist – Victor Ceban, artist născut la Chișinău, în 1961, cu expoziții în Italia, Bulgaria, Republica Moldova și România, precum și cu lucrări în colecții particulare din Germania, Canada, SUA, Italia.

Vineri 16 iunie, la ora 15, la Centrul Cultural Pastoral „Sfantul Iosif Marturisitorul” din Sighetul Marmației (Strada Iuliu Maniu), este programată deschiderea expoziției ”Andezit 10”.  Până pe 7 iulie vor expune: Ilie Bostan, Vlad Ciobanu, Maxim Dumitraș, Petre Virgil Mogoșanu, Ana – Maria Negară, Bogdan Pelmuș, Marcel Stanciu, Florin Strejac, Constantin Țînteanu și Ioan Pop – Vereta, care semnează și curatoriatul evenimentului.

Sâmbătă 17 iunie, Galeria de Artă Brăila (Piața Traian 2) găzduiește la ora 13, vernisajul Salonului de Artă Contemporană ”Interacțiuni vizuale”. În expoziție se vor regăsi lucrările a 30 de artiști. Iată cum caracterizează evenimentul curatoarea Ana Amelia Dincă: „Interacțiuni vizuale aduce laolaltă pictură, grafică, sculptură, ceramică, sticlă, metal, evocând varietatea stilistică a preocupărilor artiștilor, definind în tehnici specifice genurilor în care sunt specializați, lumi și interogații ale căror provocări sunt rezolvate într-un discurs elaborat de polemici vizuale, de la figurativ și abstract, până la disecții moderne și expresioniste ale subconștientului, exprimate într-un limbaj plastic tradițional, bazat pe criterii compoziționale bine argumentate sau prin repere nonformale, aducând în prim plan emoția și spiritualul.”

La Salerno, în Italia, va avea loc vernisajul expoziției în care 34 de artiști din întreaga lume au făcut un exercițiu expozițional pe tema Solilocviu. Printre lucrările selectate se regăsește și „Quadratura” (ulei pe pânză, 100×100 cm, 2022), lucrarea pictoriței Camelia Sadovei din Suceava.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *