Pădurea-parc de pe Dealul Capela prinde contur: amenajări minim invazive, cu impact redus asupra mediului și cu protejarea ecosistemului

148 0

Primăria Râmnicului a intrat în posesia studiului de fezabilitate pentru amenajarea pădurii-parc de pe Dealul Capela – zona de extravilan de 38,8 hectare din suprafața totală de 46,5 de hectare intrată în posesia municipiului prin Hotărârea de Guvern nr. 133/27.01.2022. Principalele caracteristici avute în vedere la întocmirea studiului au fost o intervenție invazivă minimă și îmbunătățirea experienței vizitatorilor fără afectarea ecosistemului. Ca urmare, se propune amplasarea pe un total de 115,5 mp (adică un procent de 0,00029% din suprafața vizată) a trei pavilioane-platforme pentru activități recreative, a unui amfiteatru în aer liber/platformă educativă, a două foișoare și a unui punct de belvedere, toate realizate preponderent din lemn pentru un impact cât mai mic asupra mediului; 25 de bănci, tot din lemn, precum și trei zone cu panouri informative vor mai fi amplasate de-a lungul traseului principal. Traseele forestiere și cărările vor fi împărțite pe categorii și moduri de utilizare: pentru mersul pe jos, pentru alergare sau pentru mersul cu bicicleta, toate marcate corespunzător. Întrucât zona nu beneficiază de utilități, un grup sanitar și un punct de colectare selectivă a deșeurilor urmează să fie amenajate în zona de acces în parcul-pădure, respectiv la capătul dinspre releu al aleii Castanilor.

Studiul de fezabilitate urmează să fie aprobat în Consiliul Local, după care se va întocmi proiectul, se va elibera autorizația de construire și se va face achiziția lucrărilor. Costurile estimate prin SF ale acestor amenajari sunt în valoare de 1,116 mil. lei (TVA inclus). Pentru restul de suprafață din Dealul Capela (cu regim intravilan), Primăria Râmnicului intenționează accesarea unor finanțări europene pentru realizarea unor amenajări de agrement în concordanță cu reglementările în vigoare și regimul silvic specific.

Biroul de Presă

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *