Ctitori și ocrotitori ai Mănăstirii Hurezi

460 0
Am participat miercuri la manifestările duhovnicești închinate ctitorilor și ocrotitorilor Mănăstirii Hurezi. Este cunoscut martiriul domnitorului Constantin Brâncoveanu, al fiilor săi Ștefan, Radu, Matei și al sfetnicului Ianache, decapitați de turci la Constantinopol, în 15/26 august 1714, pentru credința lor. Biserica Ortodoxă Română i-a canonizat pe aceștia sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni, în anul 1992. Constantin Brâncoveanu și familia sa au ctitorit Mănăstirea Hurezi. Împreună, sunt considerații și ocrotitorii acestui monument arhitectonic și lăcaș de cult fără egal.
În fiecare an, la mijlocul lunii august, Arhiepiscopia Râmnicului organizează în incinta mănăstirii o manifestare duhovnicească de mare amploare, dedicată ctitorilor și ocrotitorilor Mănăstirii Hurezi. Cele două momente festive ale acestei manifestări, liturghia și agapa care i-a urmat, au oferit clipe de înălțare spirituală și un bun prilej de comunicare între participanți. A slujit Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscop al Râmnicului. Pe lângă slujba la care am participat, am avut ocazia unui schimb de opinii și de idei cu Înaltpreasfințitul Varsanufie. Am fost încântat să-i ascult cuvintele de apreciere asupra muncii mele de parlamentar și de îmbărbătare, atât de necesare celor care sunt activi în comunitățile lor.
Hramul Mănăstirii Hurezi se sărbătorește în fiecare primăvară de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. La mijlocul lunii august sunt omagiați ctitorii și ocrotitorii acestui important lăcaș de cult.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *