DESCHIDEREA STAGIUNII 2023-2024 – luni, 18 sept. 2023, ora 19.00 Sala Lahovari, Rm. Vâlcea

624 0

COMUNICAT DE PRESĂ

         O dată la doi ani, mii de muzicieni, cele mai bune orchestre și artiști din lume încântă publicul prin concertele lor din cadrul Festivalului Internațional George Enescu, care se desfășoară la București încă din 1958, pentru a onora și celebra memoria, muzica și personalitatea compozitorului, pianistului, violonistului și dirijorului român George Enescu – considerat „cel mai mare fenomen muzical de la Mozart încoace”.

                Un ciclu complet al lucrărilor lui George Enescu, operă, concerte pentru întreaga familie, muzică modernă și contemporană, premiere mondiale și românești, alături de cea mai inspirată selecție de muzici clasice, romantice și baroce dezvăluie un eveniment cu adevărat unic, realizat cu dragoste, generozitate și excelență, unul dintre cele mai importante evenimente internaționale de muzică clasică la nivel mondial, organizat de România.

                Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea se bucură de onoarea de a fi invitată să concerteze la Festivalul Internațional „George Enescu”. Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

                Concertul Extraordinar din cadrul Festivalului „George Enescu” în care filarmonica vâlceană îi are ca invitați pe Dirijorul Constantin Grigore și pe pianista Adela Liculescu – laureată a Concursului Internațional de interpretare „George Enescu” din 2021 – coincide cu Deschiderea Stagiunii 2023 – 2024.  Evenimentul este realizat în parteneriat cu Artexim, sub egida Ministerului Culturii și va avea loc luniI, 18 septembrie 2023, ora 19.00, în Sala Lahovari a Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea.

          Biletele și abonamentele noii stagiuni s-au pus în vânzare la Agenția de bilete a filarmonicii – Tel.: 0350 800 949 și online pe site-ul bilete.ro

                Pianista ADELA LICULESCU

 

                Pianista Adela Liculescu, stabilită în prezent în Viena, este una dintre cele mai active muziciene a generației sale: solistă premiată internațional, muzician de cameră foarte solicitat și cercetător artistic activ.

                Adela și-a început studiile de pian la vârsta de patru ani. A studiat interpretarea la pian și muzica de cameră cu distincție la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena și a primit, de asemenea, studii de compoziție, teoria muzicii și dirijat la aceeași instituție. În prezent, urmează un doctorat la Universitatea de Muzică și Arte Spectacolului din Graz, unde cercetează conceptul de virtuozitate în muzica lui Franz Liszt. Principalii mentori din timpul studiilor sunt Milana Chernyavska, Avedis Kouyomdjian, Martin Hughes, Stefan Mendl si Mihai Ungureanu. Și-a perfecționat, de asemenea, talentul muzical în cursuri de master cu artiști precum Thomas Adès și Arie Vardi.

                Adela a susținut recitaluri și concerte la Berlin (Berliner Philharmonie), München (Philharmonie Gasteig), Sankt Petersburg (Filarmonica), Viena (Musikverein, Konzerthaus, MuTh), Londra (Saint Martin-in-the-Fields), București (Ateneul Român). , Sala Radio, Muzeul Național George Enescu, Palatul Prezidențial) și multe alte săli de concerte din Europa, Asia și America.

      Printre orchestrele cu care a lucrat, se numără: das neue Deutsche Sinfonieorchester Berlin, Orchestra Filarmonicii de Cameră din Sankt Petersburg, Orchestra de Cameră din Viena, Orchestra de Cameră Dogma Deutschland, Orchestra Simfonică Radio București, Orchestra Filarmonicii George Enescu București, Orchestra Regală de Cameră a României , Alma Mahler Philharmonie Wien etc.

       Adela este o muziciană de cameră foarte pasionată. Este pianista în cvintetul de pian Philharmonic Five, cu membri ai Filarmonicii din Viena (Tibor Kovac, Lara Kusztrich, Elmar Landerer, Edison Pashko). Cu acest ansamblu a cântat la deschiderea Festivalului de la Salzburg 2021 și a susținut o serie de abonament la Konzerthaus din Viena.

       Ea cântă adesea muzică de cameră cu alți muzicieni precum Guy Braunstein, Ioana Cristina Goicea, Alexandru Tomescu, Alexander Sitkovetsky, Barnabás Kelemen, Albena Danailova, Kirill Maximov (vioară), Maxim Rysanov (viola), Maria Kliegel, Reinhard Latzko, Boris Andrianov, László. Fenyö (violoncel) etc.

         Repertoriul ei extins de muzică de cameră include numeroase lucrări în mai multe cadre, de la duo până la sextet.

         Adela Liculescu a câștigat mai multe premii la concursuri de pian: cel mai recent este premiul II la Concursul Internațional de pian Enescu București 2021, unde a interpretat Concertul I pentru pian Ceaikovski în etapa finală cu Filarmonica din București și dirijorul John Axelrod la Ateneul Român. Bucureşti. A câștigat primul premiu la Prix du Piano Bern 2018. În septembrie 2017 a câștigat în mai puțin de două săptămâni premiul I la ambele competiții Brahms existente (Pörtschach, Austria și Detmold, Germania). La Pörtschach a câștigat și premiul publicului, iar la Detmold a câștigat și câteva premii speciale, printre care și o înregistrare profesională pe CD. Tot în 2017 a câștigat Yamaha Music Prize Austria. În 2015 a câștigat premiul I la Concursul Bösendorfer de la Viena – cu această ocazie a cântat în runda finală Concertul al doilea pentru pian Beethoven în teatrul de concerte al Palatului Schönbrunn cu Orchestra de cameră din Viena și dirijorul Stefan Vladar.

           În 2020 a fost distinsă cu Premiul Beethoven de către Radioul de Cultură Națională Română. În 2016 i s-a decernat Premiul „Student Român la Categoria Arte” în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Parlamentului din București.

             Adela a fost bursier de la Academia de Muzică din Liechtenstein, Fundația Thyll-Dürr din Elveția, Fundația Tokyo și Societatea Beethoven din Viena.

                Adela Liculescu este Artistă Oficială Bösendorfer.

                Dirijorul CONSTANTIN ADRIAN GRIGORE

 

                În perioada studiilor urmate în ţară, apoi în Polonia la Academia de Muzică „Karol Lipinski” dirijorul Constantin Grigore a beneficiat de îndrumarea unor maeştri recunoscuţi ai dirijatului: Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galati sau dirijorul polonez Marek Pijarowski. A participat la diverse cursuri de dirijat, precum Malaga Philharmonic Masterclass (Malaga 2017 – prof. Manuel Hernandez Silva), Weimar Meisterkurse (Weimar 2016 – prof. Nicolas Pasquet), “International Masterclass for Orchestral Conducting and Phenomenology of Music” (Craiova 2012 – prof. Konrad von Abel), „Wiener Meisterkurse” (Viena 2008 – prof. Salvador Mas Conde), „The Roads of Romanticism” (Varsovia 2006) și de asemenea a participat la cursuri susținute de Jorma Panula, Jin Wang sau Mark Stringer.

Constantin Grigore se perfectionează printr-un stagiu de asistență la Rundfunk Sinfonieorchester Berlin (2011) sub îndrumarea maestrului Marek Janowski și ulterior (2012) la Bayrische Rundfunk și Munchner Philharmoniker, unde participă la repetițiile și concertele susținute de Mariss Jansons, Bernard Haitink, Alain Gilbert, Paavo Jarvi, Lawrence Foster sau Vasily Petrenko, în paralel participând şi la cursurile de fenomenologie susţinute de Konrad von Abel.

A susţinut concerte la pupitrul unor orchestre importante, atât din ţară (Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu”, Orchestra Română de Tineret, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio, Filarmonica de Stat “Moldova” din Iași, Filarmonica de Stat ”Banatul” din Timișoara”, Filarmonica de Stat ”Oltenia” din Craiova, Filarmonica “Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea, Filarmonica “Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica de Stat din Piteşti, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica de Stat din Oradea, Orchestra Teatrului “Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Teatrului de Operă și Balet “Oleg Danovski”, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă și Muzical din Bucureşti) cât şi de peste hotare (Polonia – Orchestra de Cameră „R-20” din Wroclaw, Filarmonica din Kielce, Filarmonica din Rzeszow, Filarmonica din Zabrze, Filarmonica din Lublin, Orchestra Naţională de Cameră a Republicii Moldova sau Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” din Chișinău).

În 2009 cu ocazia Sarbătorilor Pascale s-a aflat la pupitrul Bucharest Symphonic Pops, în concertul extraordinar sustinut de Al Bano si Montserrat Caballe în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, în 2013 este ales dirijorul Evolution Orchestra în turneul susținut de Steve Vai în Rusia, Polonia, Italia, Spania și România, iar în anul 2014 susține un turneu de concerte în Coreea de Sud, la pupitrul Orchestrei Filarmonicii “Oltenia”.

În 2009 a fost dirijorul Orchestrei Simfonice a Colegiului Național de Arte George Enescu, cu care a susținut concerte la Ateneul Roman, Sala Radio și în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”, în perioada 2013-2015 a fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Oltenia din Craiova, iar între 2017-2018 consultantul artistic al Filarmonicii de Stat din Sibiu. Din 2009 este invitat să susțină concerte la fiecare ediție a Festivalului Internațional George Enescu. De asemenea, este unul din membrii fondatori și dirijorul orchestrei “Camerata Regală”, cu care a susținut numeroase concerte în Romania, dar și in Albania, Republica Moldova, Germania și Polonia. La invitația Institutul Cultural Român, susține în ianuarie 2016 un concert la pupitrul Cameratei Regale, în Mozart Saal din Konzerthaus Viena, în iunie 2018, la pupitrul aceleași orchestre, un concert la Bruxelles, iar in 2019 cu ocazia Zile Naționale a României, un concert în Sala Mare a Filarmonicii Regale din Liege.

În anul 2017 a fost invitat la pupitrul Filarmonicii Regale din Liege, unde a susținut o serie de 7 concerte în Liege (Sala Filarmonicii), Bruxelles (Bozar), Ath, Ottignes și Namur. A colaborat cu solisti de renume ai scenei muzicale precum Gabriel Croitoru, Nicolae Licareț, Florin Croitoru, Rebekka Hartmann, Florin Ionescu Galați, Aura Twarowska, Irina Iordăchescu, Sergi Gimenez Carreras, Katarzyna Dondalska, Ștefan Ignat, Cristina Anghelescu, Ioana Cristina Goicea, Josu de Solaun, Dana Borșan, Raluca Ouatu, Zlatomir Fung, Tina Munteanu, Cristian Sandrin, Laura Nicorescu, Anna Mirescu, Wiktor Kociuban, Piotr Banasic, Alessandro Safina sau Corul Național de Cameră Madrigal ”Marin Constantin”.

Constantin Grigore a primit numeroase premii şi distincţii – ca șef de promoţie al UNMB a primit premiul fundaţiei „Fraţii Bucovineni” (2006), premiul I la concursul de interpretare „Garabet Avachian”, precum şi diverse diplome acordate de Guvernul României pentru colaborarea şi coordonarea a numeroase proiecte culturale. A colaborat cu instituţii de prestigiu ca Ministerul Culturii şi Cultelor din România, Artexim sau ICR Varşovia, iar în perioada 2017-2018 a fost consultantul artistic al Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Articole asemănătoare

“SoloShow65”

Postat de - 10 mai, 2021 0
FacebookTwitterCea de-a doua expoziție  personală  inaugurată  vineri, 7 mai 2021, în galeriile Filialei Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *