“Vernisaj, cafea și vise de libertate”

988 0
Comunicat de presă

Vă invităm cu mare bucurie la vernisajul expoziției „Londra-Vâlcea mult aduce!…”

Care va avea loc la sediul Fundației Comunitare Vâlcea miercuri, 8 noiembrie, orele 10.30, fiind o ediție specială a evenimentului Community Coffee la Hub.

Expoziția este rodul colaborării noastre cu artista londoneză de origine română Mariana Gordan. Stabilită în Marea Britanie de 44 de ani (1979) și recunoscută international prin operele ei ca pictor, sculptor și scriitor, Mariana aduce în premieră în fața publicului vâlcean opere create la Londra (seria ‘Vise de libertate’) și opere pictate acasă la mama ei, la Băile Olănești.

“Vise de Libertate” este o serie de 5 picturi alegorice produse în perioada pandemiei la Londra, când Victoria, o frumoasă profesoară de Yoga s-a oferit să-i pozeze.

Pasărea, în general, este simbolul libertății. Papagalul, însă, poate trăi atât în libertate cât și captiv.

În captivitate învață cuvinte pe care nu le putea învăța în natură, asa cum omul poate învăța sau aprofunda noile aspecte ale realității în timpul izolării. (’poate’, dar nu înseamnă că o și face!)

Titlul expoziției care rimează cu “vorba dulce mult duce” se referă la lucrurile pe care noi, echipa Fundației Comunitare Vâlcea, le avem în comun cu artista Mariana Gordan, scopul nostru fiind să catalizăm colaborări în comunitate și să inspirăm prin educație.

Sperăm că v-am trezit deja curiozitatea și că veți veni să descoperiți atât picturile pline de magie și de iubire ale Marianei Gordan, cât și să aflați mai multe informații despre activitatea noastră comunitară și să ne onorați cu prezența la o cafea genială marca Arbusto Coffee.

Expoziția poate fi vizitată pentru o săptămână la Hub-ul FCVL și se va încheia cu un eveniment caritabil pe 15 noiembrie – o licitație de strângere de fonduri pentru proiectele susținute de Fundația Comunitară Vâlcea.

Mariana Gordan a studiat artele plastice la Arad și arta monumentală la Cluj cu profesorul Pompei Ungureanu. În anul 1979, ajunge în Marea Britanie, ca refugiat, experiență relatată pe larg în romanul State property – my Cold War memoir. În anul 1980, a părăsit școala de artă din Durham, spre a se dedica studiului autodidact la National Gallery din Londra. Au urmat călătorii în Italia și SUA, unde a primit prima comandă majoră pentru un portret. Ulterior au urmat comenzi importante, precum realizarea în mozaic a decorului pentru trei stații londoneze de metrou: Oxford Circus, Tottenham Court Road și Finsbury Park Stations. În anul 1985 a concurat, anonim, într-un grup de 500 de artiști, majoritatea absolvenți ai Royal Academy, la realizarea unui cap în mărime naturală, din bronz, al fostului Premier britanic Clement Attlee, câștigând în runda finală concursul cu unanimitate de voturi. La dezvăluirea numelui, cei trei membri în comisia Royal Academy și-au retractat voturile, argumentând că „nu putem încredința cuiva de dincolo de Cortina de Fier banii contribuabililor noștri”, în ciuda protestelor șefei Comisiei, Dame Elisabeth Frink. Această poveste este relatată în volumul Gog and Magog. Letters from Exile. Au urmat lucrări de anvergură, în basorelief, pe pânză, în pastel, ipsos și bronz, în cadrul unor comenzi sau ca liber-profesionist. Numeroase expoziții în Marea Britanie, Italia, Franța, România. Expoziția „London Spring”, de la Opera Națională din București, din perioada 1-6 februarie 2022, a atras numeroși colecționari de artă, generând nu mai puțin de 65 de articole în presă.

Community Coffee la Hub este un eveniment comunitar, dedicat tuturor celor curioși de activitatea noastră, sponsori, donatori sau voluntari.

Face parte din proiectul VâlcencELE, gandit alaturi de FAURECIA ca o primă acțiune dintr-o mișcare pe termen lung de susținere a noii generații de antreprenori. Am realizat o campanie de promovare și prezentare a 15 femei model din Vâlcea – interviuri, prezentarea produselor și a serviciilor, o cutie cu produse. Ne dorim să continuăm să căutăm produse și servicii locale create de antreprenori apăruți în ultimii ani, cu o filozofie sănătoasă, grijă față de calitate și sustenabilitate și identitate atractivă. Acești antreprenori și persoane model sunt responsabili și oferă câștiguri și oportunități comunității locale și ne dorim să cunoaștem cât mai mulți.

Fundația Comunitară Vâlcea a debutat ca grup de inițiativă în 2018 şi s-a înființat în 2019, fiind parte dintr-o mişcare naţională, alături de alte 17 fundaţii comunitare. Fundația este o organizație apolitică și funcționează ca un liant în comunitate, reușind să conecteze fonduri, oameni și inițiative cu scopul de a impacta pozitiv mediul comunitar. Misiunea fundației este să contribuie la consolidarea de comunități curajoase care caută să-și rezolve problemele, în care oamenii se implică, caută soluții împreună și luptă pentru drepturile lor, învață din greșeli, transformând nevoile în oportunități pentru fiecare copil, tânăr, adult și senior.

Contact – Gabriela Solomon
office@fundatiacomunitaravalcea.ro
0745 499 371

 

Articole asemănătoare

“DIN LUMEA SATULUI”

Postat de - 29 septembrie, 2021 0
FacebookTwitterÎn  duminica  însorită a zilei  de 19 Septembrie am fost invitați  la o nouă expoziție .  “DIN LUMEA SATULUI”  este…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *