Antreprenoriat social și incluziune în lumina Forumului Internațional SESI

1203 0

În perioada 23-26 octombrie a avut loc un eveniment de excepție în inima Madridului – Forumul Internațional al Proiectului SESI, finanțat în cadrul Programului Erasmus+. Reprezentanți din diverse medii, focalizați pe antreprenoriatul social, au participat la prelegeri, workshop-uri și schimb de bune practici. Forumul a fost organizat de un consorțiu, al cărui partener este Asociația AIDE (România), din care mai fac parte Asociația Espacio Geranios (Spania), Asociația YouthProAktiv (Belgia) și Fundacja reGeneracja  (Polonia).

Implicarea socială – motorul schimbării prin proiectele Erasmus+. Economie socială pentru incluziune socială sau oameni care se implică în comunitate și fac bine altor oameni.

Locul desfășurării forumului, Espacio Geranios, ce aparține asociației cu același nume, specializată în antreprenoriat și dezvoltare socială, permite profesioniștilor independenți și entităților sociale să împartă un spațiu de lucru pentru a-și dezvolta proiectele într-un mediu de lucru colaborativ. Un adevărat exemplu de implicare, o comunitate de profesioniști care se ajută unii pe alții să crească și pe cei din jur să se dezvolte.

O agendă inspirațională

Prin prelegeri captivante, workshop-uri interactive și schimb de exemple de bune practici, am explorat modalități de a utiliza antreprenoriatul social ca motor de incluziune socială.

Participantii au împărtășit statistici, obstacole, resurse și instrumente esențiale pentru antreprenoriatul social al tinerilor. A fost o oportunitate pentru a asculta poveștile inspiraționale ale invitaților și ale celorlalți participanți și să învățăm unii de la alții.

Implicarea socială este cheia schimbării

Reprezentanți din diverse medii, concentrați pe antreprenoriatul social, au participat activ la discuții despre modul în care tinerii antreprenori pot contribui la rezolvarea problemelor comunităților locale, construindu-și propria bunăstare fără a dăuna mediului. Am adus laolaltă idei creative și soluții practice pentru a construi comunități locale incluzive și pentru a rezolva provocările întâmpinate de acestea, în special pe cele legate de finanțare și legislație.

Oameni extraordinari, exemple și rezultate extraordinare

Apreciem contribuția tuturor celor care au împărtășit din experiența lor, transformând evenimentul într-o valoroasă sursă de inspirație. Economia socială este un motor puternic pentru incluziunea socială și bunăstare.

Unul dintre obiectivele proiectului este dezvoltarea capacității tinerilor din mediul rural și medii defavorizate de a iniția proiecte sociale prin interacțiunea și colaborarea cu lucrătorii de tineret și experții. Promovăm cetățenia activă, simțul de inițiativă și antreprenoriatul tinerilor, inclusiv antreprenoriatul social.

Astfel, ne-au atras atenția:

Apadrina un olivo – un proiect aparte, ce pornește de la ideea că 80% din terenurile aflate în zonele rurale sunt necultivate sau neglijate. Exodul rural a dus la neglijarea măslinilor cultivați pe aceste terenuri, iar motivul principal este cantitatea mare de muncă pe care o presupune creșterea și conservarea unui măslin. Măslinii bâtrâni pot fi readuși la viață prin contribuția financiară a donatorilor – adoptarea unui măslin pentru o perioadă de timp, iar fiecare donator primește în schimb o cantitate de ulei. Banii obținuți din vânzarea uleiului de măsline sunt direcționați către comunitățile defavorizate Practic, atunci când cineva adoptă un măslin, primește uleiul organic proaspăt direct din plantația de măslini, ajută fermierul să supraviețuiască și ajută comunitatea.

ECOOO ENERGÍA CIUDADANA o cooperativă non-profit cu peste 18 ani experiență în proiectarea și implementarea proiectelor ce promovează  construirea unui nou model energetic, de afaceri și de consum, care este echitabil, democratic și durabil.

Cooperativa, deținută de clienți și nu de membrii săi, este compusă din peste 30 de profesioniști din diferite discipline: inginerie, economie, drept, jurnalism, relații publice și știinte politice. Scopul este de a dezvolta afaceri care permit angajarea persoanelor aflate în situații vulnerabile, în vederea profesionalizării și inserției lor.

  • Energie și justiție socială.Pe parcursul anilor 2022 și 2023, cooperativa a acordat consultanță tehnică, juridică și socială Consiliului Orășenesc Getafe pentru crearea unei comunități energetice în care sunt instalate panouri fotovoltaice pe anumite clădiri municipale și energia este împărțită cu familiile vulnerabile.
  • Madrid social market. Economie corectă, durabilă și democratică. O cooperativă de referință a economiei sociale din  Madrid. În prezent, este alcătuită din peste 180 de cooperative și entități ca furnizori, peste 725 de membri consumatori și peste 30 de membri colaboratori și sponsori.
  • Școala de activism economic. Unspațiu pentru pregătire practică în colaborarea socială și solidaritate pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Scopul principal al școlii este de a oferi tinerilor capacitatea și abilitățile pentru a lucra în domeniul social. Programul de formare durează 60 de ore, este repartizat pe 12 săptămâni, apoi urmează învățarea prin practică, ca metodologie.

 Jump the line – un proiect ce are ca punct de pornire abandonarea și deteriorarea spațiilor publice și servește comunităților ca punct de plecare pentru a construi și întări legăturile sociale. Participarea comunității devine indispensabilă în toate proiectele care afectează spațiile publice și în toate deciziile care afectează dezvoltarea și calitatea vieții oamenilor. Arta participativă și sportul (terenuri de baschet) sunt recunoscute ca instrumente de transformare socială, cu accent pe valoarea potențială pe care o aduc integrării și incluziunii Strada și curțile școlilor pot fi transformate astfel în spații pentru sănătate socială.

Rural Hackers – think global, act local, revive rural – o mișcare pentru revitalizarea vieții rurale, prin conviețuire și ajutor. Zonele rurale sunt depopulate, iar stilul de viață și tradițiile sunt pe cale de dispariție. Tehnologia, arta și creativitatea pot fi folosite ca instrumente de schimbare, astfel încât noi ecosisteme să fie construite în zonele rurale, folosind și resurse locale.

Concluzii

Forumul Internațional SESI, desfășurat la Madrid, a reprezentat o platformă pentru schimbul de idei și practici în domeniul antreprenoriatului social. Prin implicarea activă a tinerilor din diferite țări, am reușit să conturăm direcții promițătoare pentru transformarea socială și economică a comunităților noastre.

Puterea extraordinară a echipei și faptul că alegem să lucrăm și să ne bucurăm împreună pot aduce schimbări semnificative în comunitățile noastre.

În așteptarea următoarelor faze ale proiectului SESI, suntem nerăbdători să împărtășim rezultatele obținute și continuăm să construim un viitor mai incluziv și durabil. Fiți pe fază pentru că urmează noi provocări și realizări remarcabile care vor veni din eforturile noastre comune!

 

Asociația AIDE

 Adelina Florescu, președintă, telefon 0760 277 781

Andreea Bălașa, coordonator programe, telefon 0786 514 432

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *