România le va acorda PENSII foștilor deținuți politici ai regimului separatist de la Tiraspol, în frunte cu Ilie Ilașcu

145 0

România le va acorda PENSII foștilor deținuți politici ai regimului separatist de la Tiraspol, în frunte cu Ilie Ilașcu. Eugen Tomac: După mai bine de zece ani de efort constant, statul român a făcut dreptate

Ca urmare a unei inițiative legislative a europarlamentarului Eugen Tomac, depusă cu cinci ani în urmă și votată acum de Parlamentul Românei, foștii deținuți politici ai regimului separatist de la Tiraspol, Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa, condamnați pe 9 decembrie 1993 la ani grei de pușcărie, petrecuți în închisorile din stânga Nistrului, vor primi pensii din partea statului român, transmite Romanian Global News.

„După mai bine de zece ani de efort constant, statul român a făcut dreptate. O inițiativă legislativă pe care am promovat-o cu toată convingerea este de astăzi lege. Cei patru cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol, vor beneficia de acum de o pensie de foști deținuți politici. Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoașterea de către statul român a suferințelor pe care pe nedrept le-au îndurat. Am inițiat acest demers acum mai bine de zece ani, în calitate de secretar de stat pentru românii de pretutindeni. Am considerat esențial ca foștii deținuți politici Ilie ILAȘCU, Alexandru LEȘCO, Andrei IVANȚOC și Tudor POPA, condamnați la 9 decembrie 1993 pentru simplu fapt că militau pentru păstrarea identității românești în R. Moldova, să aibă parte de un sprijin concret pe care îl meritau pe deplin”, susține Eugen Tomac.
Amintim că Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale, iar Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.
În calitate de cetățeni români, ei au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.
„Pentru că acești cetățeni români au nevoie de un suport real, am dorit ca statul român să le recunoască meritele și să le ofere în mod constant un sprijin prin acordarea unei pensii similare foștilor deținuți politici. (…) După aproape 5 ani de discuții, negocieri, dezbateri în comisii și foarte multe explicații, astăzi Camera Deputaților a votat cu 279 de voturi pentru, 0 împotrivă și 18 abțineri, inițiativa pe care am propus-o”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Romanian Global News

Articole asemănătoare

Informare DSP Vâlcea

Postat de - 21 martie, 2020 0
FacebookTwitterINFORMARE  DE PRESA La momentul actual la nivelul județului Vâlcea există un număr de 639 persoane în izolare la domiciliu…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *