World Vision România: 56% dintre elevi nu își continuă studiile după terminarea ciclului gimnazial, din cauza situației materiale

442 0

Comunicat de presă

PENNY România sprijină 70 de elevi din mediul rural să își continue studiile liceale prin  programul Vreau în clasa a9a

 

București, 16 ianuarie 2024: În mediul rural, 88% dintre adulţi au absolvit cel mult o școală postliceală, iar 80% dintre părinţi își doresc ca în viitor copilul lor să își continue studiile la liceu. Cu toate acestea, aceste lucruri rămân pur și simplu dorințe, în contextul în care 56% dintre elevi nu își continuă studiile după terminarea ciclului gimnazial, din cauza situației materiale precare în care se află.

De asemenea, conform studiului World Vision Bunăstarea copiilor din mediul rural, 2022, de la școala primară la gimnaziu, scade ponderea ajutorului la teme oferit copilului de către familie. Crește, de asemenea, ponderea cazurilor în care copilul pur și simplu nu primește deloc ajutor în rezolvarea temelor. De asemenea, o proporţie foarte mică de copii au resurse pentru a apela la meditatori. Totodată, 88% dintre copiii de școală primară și 73% dintre copiii de gimnaziu nu au mers niciodată în tabără.

Fundaţia World Vision România și PENNY România oferă elevilor din mediul rural posibilitatea de a-și continua studiile după terminarea ciclului gimnazial, prin programul Vreau în clasa a9a. PENNY sprijină 70 de elevi din mediul rural din județele Bacău, Buzău, Dolj și Ialomița, facilitându-le parcursul în învățământul liceal și oferindu-le oportunitatea de a accesa studii universitare și de a se integra profesional în viitor.

“Desfășurăm programul Vreau în clasa a 9-a de peste 14 ani pentru a diminua discrepanțele de oportunități între elevii din zonele rurale și cei din mediul urban. Obiectivul nostru este să susținem adolescenții proveniți din familii cu resurse limitate să își continue studiile liceale și să își urmeze pasiunile și chiar să se înscrie la facultate. Mulțumim tuturor partenerilor noștri care au înțeles că merită să investească în educația copiilor și că au puterea de a schimab destinul unui copil din mediul rural”- a declarat Mihaela Nabăr, Director Executiv, World Vision România.

“Promovarea educației și dezvoltarea copiilor și a tinerilor este o parte integrată a strategiei noastre de CSR și un obiectiv important pentru misiunea și identitatea businessului nostru. Buna colaborare alături de partenerii noștri World Vision România ne permite să acționăm acolo unde este cea mai mare nevoie de sprijin: în comunitățile de elevi din zonele rurale, pentru ca aceștia să aibă șanse mai bune la educație și la formare profesională. Ne bucurăm de fiecare dată când avem vești bune de la elevii din program, pentru că știm că și noi am fost alături de ei”Roxana Bălașa, Specialist PENNY România.

“Activitatea de astăzi mi-a plăcut foarte mult, deoarece, prin intermediul joculețelor, am avut ocazia de a învăța să comunicăm și fără să vorbim. De asemenea, am reușit să aflu mai multe despre ce înseamnă să fii voluntar, am auzit păreri de la persoane care fac voluntariat, lucruri care, cred eu, mă vor ajută pe viitor dacă voi alege să devin voluntar la rândul meu” – Elena, bursieră PENNY.

 

Elevii bursieri PENNY beneficiază de un pachet format din:

  • Sesiuni lunare de dezvoltare personală și orientare vocațională – sesiunile abordează teme diferite de la lună la lună precum relaționare și abilități sociale, egalitatea de gen și nediscriminarea, combaterea violenței, educație financiară sau modalitățile prin care își găsesc un loc de muncă.

„Pentru mine această întâlnire a fost foarte interesantă deoarece am vorbit despre violență. Am învățat și mi-am dat seama de foarte multe lucruri pe care obișnuiam să le fac și care nu erau corecte!”– ne-a povestit Alin Constantin după sesiunea despre combaterea violenței.

 

Totodată, elevii au aflat despre ce înseamnă o cerere de finanțare, care este structura unui proiect, ce înseamnă și cum se concepe un buget. Am avut deosebita plăcere de a participa la reabilitarea bibliotecii din școala mea generală, din Moțăței și consider că este un lucru foarte important ca următoarele generații să beneficieze de o bibliotecă modernă cu mobilier și cărți noi. A fost frumos ca împreună cu alți bursieri să montăm câteva rafturi și măsuțe, după care să aranjăm cărțile noi. Această experiență a fost una foarte frumoasă și mă bucur că am putut ajuta copiii de la școala mea din Moțăței!– a spus Gabriela.

 

  • Mentorat cu angajați din multinaționale și antreprenori
  • Bursă lunară pentru acoperirea nevoilor generate de frecventarea liceului – în valoare de 100 de lei pentru acoperirea nevoilor primare școlare și sociale precum rechizite, plata căminului, articole de igienă sau îmbrăcăminte
  • Vizite de specialitate
  • Meditații pentru disciplinele școlare, inclusiv cele de examen
  • Acces la platforme de învățare
  • Proiecte de tip back to community
  • Sesiuni de educație financiară
  • Tabără de vară

De asemenea, pe parcursul anului, cei 70 bursieri PENNY au beneficiat de stagii de practică în magazinele PENNY, împărțite în trei perioade în decursul anului. Acestora le-a fost decontat transportul și au primit contravaloarea unei mesei pentru zilele de practică. “Mi-a plăcut foarte mult perioada de practică, deoarece am reușit sa învăț foarte multe lucruri care îmi vor fi de ajutor pe viitor, am colaborat excelent cu angajații PENNY și mă bucur că le-am putut da o mână de ajutor. Mi se pare foarte interesantă ideea de a-ți desfășura practica într-un astfel de loc, colectiv și înconjurați de clienți! Sper ca pe viitor să mai putem lua parte la astfel de activități! – ne-a povestit Viorel Gheorghe.

 

Conform studiului Bunăstarea copiilor din mediul rural, 4 din 10 copii nu participă la nicio activitate extrașcolară, iar 73% dintre copiii de gimnaziu nu au mers niciodată în tabără. Astfel, 55 de bursieri PENNY au fost foarte norocoși, având oportunitatea de a participa la tabăra de vară desfășurată în cadrul programului, pentru mulți dintre ei fiind pentru prima dată când merg într-o tabără.

 

“Tabăra în cadrul proiectului World Vision România a însemnat foarte mult pentru mine. Chiar dacă a fost prima tabără la care am participat mi-a plăcut foarte mult. Prin activitățile pe care le-am făcut am învățat să lucrăm în echipă, să cooperăm, sa ne ascultăm unul pe celălalt, să ne spunem tot timpul punctul de vedere și cel mai important să ne facem prieteni noi. Mi-a plăcut foarte mult să realizez colajul și pictura împreună cu echipa mea, dar mai mult mi-au plăcut jocurile sportive. Am jucat pentru prima dată bowling și mi-a plăcut foarte mult. La fel de mult mi-a plăcut și cazarea. Am plecat cu multe amintiri și prietenii frumoase. Mulțumesc World Vision România și PENNY. Aștept cu nerăbdare următoarele tabere!”- ne-a povestit Ana-Maria.

 

Daniel ne-a făcut să ne simțim mândri de tot ceea ce realizăm pentru copiii din program: “Într-un spirit de recunoștință și bucurie, aș dori să exprim sincere mulțumiri taberei World Vision pentru o experiență cu adevărat minunată. Cazarea confortabilă și mâncarea delicioasă au adus un plus de confort în zilele petrecute acolo. Activitățile variate, precum mersul la piscină, escalada pe perete, bowlingul, desenul și jocurile sportive, au fost captivante și ne-au încântat pe deplin. Sunt profund recunoscător pentru toate momentele speciale și experiențele valoroase pe care le-am trăit acolo. Această tabără va rămâne în inima mea ca un capitol memorabil în viața mea și aș dori să le mulțumesc din suflet tuturor celor implicați în organizarea acestei experiențe de neuitat.”

 

Copiii beneficiază de pachete de alimente asigurate acestora în cadrul întâlnirilor lunare (produse alimentare, apă și fructe), câte un pachet de alimente în contextul sărbătorilor de iarnă și în contextul sărbătorilor pascale, precum și câte un ghiozdan echipat cu rechizite la început de an școlar.

 

 

 

 

Despre World Vision România

World Vision România este o organizaţie care desfăşoară programe de educaţie, intervenţie umanitară, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Organizaţia se concentrează asupra serviciilor dedicate copiilor, familiilor şi comunităţilor, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. În 30 de ani de prezenţă în România, am ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în aproape 500 de comunităţi din 18 judeţe.

Programul Vreau în clasa a 9-a a venit în 2008 ca răspuns la o nevoie acută din mediul rural, nevoia elevilor de a-și continua studiile după terminarea ciclului gimnazial. În program sunt înrolați peste 1000 de copii, din 19 județe.

 

Despre PENNY

 

PENNY este conceptul de succes al grupului german REWE și unul dintre cei mai activi retaileri din România, cu primul magazin deschis pe piața locală în anul 2005. Întreaga rețea este deservită de patru centre logistice situate în localitățile Ștefăneștii de Jos, Turda, Bacău și Filiași. În prezent, rețeaua PENNY în România este alcătuită din 376 de magazine la nivel național și o echipă dedicată formată din peste 6.500 de angajați.

 

PENNY se află printre organizațiile de top care au primit titulatura de Angajator de Top (Top Employer) 2023 în România. Certificarea de Angajator de Top reflectă grija și angajamentul pentru echipă și performanțele în practicile de resurse umane.

 

Pentru mai multe detalii despre companie, accesați website-ul oficial https://www.penny.ro/.

 

 

Articole asemănătoare

„Ce, eu sunt Mafalda?“!

Postat de - 10 decembrie, 2021 0
FacebookTwitterÎn limba română întâlnim des expresia ”De unde să ştiu? Ce, eu sunt Mafalda?” În literatura de specialitate se spune…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *