Ziua mondială a poeziei

733 0

“De ziua poeziei…

 Ce este-un vers?/ Ce este-un vers?/ E o pastilă, Ce o râvnesc şi junii şi cărunţii… /Sculptezi din ea, ca din argilă,/ Imagini, în sudoarea frunţii./ Ce este-un vers? Este o odă, –/ Un imn pentru slăvirea Ţării,/ Care răsună-n ritm de tobă – /Un laitmotiv al deşteptării. /Ce este-un vers? O spusă dulce,/ Scânteie-n patima iubirii;/ O călăuză ce te duce/ Spre-o stea – pe calea nemuririi?!/ Ce este-un vers? Este-o comoară, /E un izvor cu apă vie,/ Cuvinte, care pot să moară,/ Cuvinte, care pot să-nvie./”( Versuri- Mihai Vîlcu)

 Ziua Internațională a Poeziei este marcată, anual, în a 21-a zi a lunii martie.


Inițiativa acestei sărbători i-a aparținut UNESCO în 1999.
Ziua este un prilej pentru a ne înclina în faţa celor care – prin cuvinte meşteşugite în versuri – și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale.
Poezia demonstrează că, indiferent unde se află pe glob, fiinţa umană are aceleaşi sentimente şi întrebări.
Nichita Stănescu spunea într-un interviu, legat de poezie că aceasta „este singura avuție pe care omul o are, încă, nejefuită”.
Această zi urmărește să susțină creația poetică, această sinceră formă de exprimare a gândurilor, conturate de un amalgam de sentimente trăite și retrăite.

Poezia este pilonul tradiției orale, iar de-a lungul secolelor a demonstrat că poate comunica valorile diverselor culturi. Cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei, UNESCO recunoaște capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minții umane.

Unul dintre obiectivele principale ale Zilei este de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimarea poetică și de a oferi limbilor pe cale de dispariție posibilitatea de a fi auzite în comunitățile lor.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Poeziei este, de asemenea, menită să încurajeze revenirea la tradiția orală a recitalurilor de poezie, să promoveze predarea poeziei, să restabilească un dialog între poezie și celelalte arte precum teatrul, dansul, muzica și pictura, să susțină micii editori, să creează o imagine atractivă a poeziei în mass-media, astfel încât arta poeziei să nu mai fie considerată o formă de artă învechită, ci una care să permită societății în ansamblu să-și recapete și să își afirme identitatea.

Ziua Mondială a Poeziei onorează poeții, reînvie practica recitalurilor de poezie și promovează poezia ca formă de artă care unește oamenii. Studiind generații și generații de poeți, vedem că poezia lor poate da o perspectivă asupra ideilor și sentimentelor din acea vreme.

Participând, de asemenea, la recitaluri de poezie, oamenii își pot experima, prin limba pe care o vorbesc, sentimentele și emoțiile.

“Poezia este copilul care rămâne în sufletul adolescentului, al omului matur și al bătrânilor, peste durere, dezamăgire și suferință.” (Tudor Arghezi)

 Sursa:(Argeș  Știri)

Corina Enache

Articole asemănătoare

L-ați văzut?

Postat de - 18 august, 2020 0
FacebookTwitterPolițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale, Poliției orașului Horezu și Secției 7 Poliției Rurală Măldărești efectuează verificări în cazul…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *