Uniunea Artiștilor Plastici din România vine cu noi recomandări expoziționale, care se vor derula în săptămâna 18 – 24 martie 2024

407 0

Comunicat de Presă

 

Luni, 18 martie au loc trei evenimente:

Biblioteca Metropolitană din București, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, vă propun, în continuarea sezonului expozițional 2024, o expoziție ce – și dorește să repună în discuție relația dintre formă și fond. Vernisajul va avea loc la ora 17, la Galeria ARTOTECA (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4). Ion Pantilie, autorul lucrărilor prezente pe simezele galeriei bucureștene, s-a născut în 27 martie, 1945, la Pitești. În 1982 a absolvit cursurile Universității de Arte, București. Despre pictura recentă a artistului, Adrian Mihalache, afirma: ”Avem de a face cu tente de culoare puse à plat, prin care sunt construite dreptunghiuri, triunghiuri, benzi, sau forme mai capricioase, cu racordări elegante. Dacă mai vechile sale lucrări îmi păreau înrudite ca textură cu Mark Rothko, cele de față mi se par oarecum din familia lui Klee. Pe fundalul alb al acestora, el a trasat riguros figuri geometrice, ale căror colțuri le-a scăldat în intervenții irizate de culori pastelate. Ion Pantilie repune aici în valoare perspectiva, dar o face în cheie ludică, am putea spune, parodică. Avem de a face cu linii de fugă, dar aceeași imagine poate fi privită ca un drum înspre depărtări. Sentimentul privitorului este de echilibru, serenitate și armonie, stare la care ajungi după încercări grele, prin care treci cu îndoială și durere, dar din care ieși purificat.”

Prima expoziţie Harry Guttman din acest an, din colecţia Dragan Djordjevic, se va deschide la ora 18.30, la Galeria Simeza din București (BD. Magheru, nr.20). Evenimentul oferă iubitorilor de artă posibilitatea de a descoperi noi lucrări ale renumitului pictor de talie internaţională, HARRY GUTTMAN. Tablourile, în care arhetipurile imagistice şi simbolistica personajelor merg până la Sinteză şi Esenţă, aşa cum sugerează şi titlul expoziţiei, prezintă aproape toate temele abordate de acest „pion” al artei de avangardă. Lucrările fac parte din colecţia Dragan Djordjevic, care a pus la dispoziţia publicului român şi cu ocazia altor expoziţii, lucrări inedite din opera lui Harry Guttman, cu care a avut o lungă colaborare. Prezintă: Dr. Georgeta Djordjevic, Adina Renţea, Petru Lucaci.

La ora 18, la Galeria Arta din Craiova (Calea Unirii, nr.16) va fi gazda vernisajului expoziției ”RO”, care este simeza plasticienilor din România care își revendică o apartenență etnică minoritară. Expozanții sunt cu toții artiști plastici cu renume, din România, printre cei mai buni ai acestui moment. Evenimentul a fost inițiat de sculptorul Bogdan Breza, reprezentându-i pe macedoneni, și de pictorul Ovidiu Panighianț, din partea Uniunii Armenilor din România. Criticul de artă care prezintă expoziția RO este Marius Tița.

Marți, 19 martie 2024, la ora 18, va avea loc la Galeria Atu Toys/Nac din Sibiu  (str. 9 mai, nr.10) vernisajul expoziției “Anatomii subiective”, a artistului Eugen Dornescu. Prezintă dr. Iulia Mesea.

Joi, 21 martie, vor fi inaugurate două expoziții:

 „ARTĂ VIZUALĂ / Viorela și Vintilă Mihăescu” va fi vernisată la ora 17,30, la Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii, nr.22). Până pe 6 aprilie veți putea admira tapiserii realizate împreună de cei doi artiști, lucrări de grafică și pictură (Viorela) și desene în acrilic pe pânza sau lucrări experimentale de artă decorativă parietală (Vintilă).

Expozitia “CORESPONDENȚE” a U.A.P.R —Filiala Craiova se organizează în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova cu ocazia celebrării Zilelor Olteniei în perioada 21-24 martie. Evenimentul propune un dialog al formelor de exprimare. Sunet, miros, culoare, se armonizează într-un melanj ce presupune o acuitate senzorială, necesară captării semnificațiilor pe care fiecare lucrare le poartă.

Sâmbătă, 23 martie 2024, la ora 12, va avea loc vernisajul expoziției „Datini și Credință”. Eveneminetul va fi găzduit de Muzeul Etnografic al Transivlaniei din Cluj Napoca (str. Memorandumului, nr. 21). Protagonistă va fi Maria Fărcășan, născută în 1993 la Chișinău, absolventă a Facultății de Artă Murală din București și a sudiilor de master ale Universității de Arte Plastice, secția Sculptură, din București. Din anul 2023 este membru stagiar al filialei UAP Cluj-Napoca. Artista abordează diverse aspecte din folclorul românesc și surprinde fragmente din evlavia populară. Curatoare este Mioara Sîntioan, restaurator.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Agerpres, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *