În cadrul Adunării Generale a Uniunii Artiștilor Plastici din România care s-a desfăşurat sâmbătă, 18 mai 2024, s-a produs o binemeritată şi îndelung aşteptată reparaţie „artistică”, pentru un mare pictor şi sculptor român, născut acum 94 de ani la Iaşi, Samy Briss.
După 65 de ani – 7 iulie 1959 – de la excluderea sa din Uniunea Artiştilor Plastici din România, pe motivul că lucrările sale nu ilustrau „realismul socialist”, Samy Briss a fost reprimit în Uniunea Artiştilor Plastici, cu unanimitate de voturi.
Cu o activitate expoziţională apreciată de marile galerii din lume, Samy Briss şi-a câştigat o binemeritată recunoştere în afara graniţelor ţării. Multiculturalitatea operei sale ca expresie a libertăţii de gând şi creaţie, unicitatea stilului său, compoziţia aproape poetică a temelor sale, fac opera lui Briss inconfundabilă.
Organizarea a şapte expoziţii retrospective în România, în muzee precum: Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Palatul Culturii Iaşi, ARCUB Bucureşti, Bienala Albastă Braşov, Muzeul „Carol I” Brăila, Muzeul de Istorie al Judeţului Vâlcea, reprezintă, fără îndoială, un demers substanţial, cu o profundă încărcătură simbolică, atât pentru artist, cât şi pentru România. Expoziţiile din România, iniţiate şi realizate de criticul de artă şi Preşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Artelor Frumoase, Adina Renţea, cu sprijinul instituţiilor implicate, este cel mai amplu demers vizând arta lui Sami Briss din lume: lucrări de pictură, sculptură, desen, neexpuse niciodată „acasă”, reprezintă patrimoniul acestei expoziţii. completate de repere de viaţă personală şi artistică, documente cu importanţă majoră în devenirea sa, scrisori de la personalităţi importante ale lumii culturale internaţionale, extrase din mari nume ale presei cotidiene şi de artă, referitoare la arta sa.
Vă puteți întâlni cu arta lui Samy Briss în cadrul Festivalului Culturile Lumii de la Palatul Mogoșoaia. Duminică, 26 mai se va deschide o expoziție complexă în cadrul căreie îl veți putea admira pe Samy Bris în triplă ipostază: pictor, grafician și sculptor, ca reprezentant a trei țări: România, Israel și Franța.
Cultura este elementul fundamental care ne definește identitatea ca popor, cetățeni și indivizi în relațiile noastre internaționale, societale și personale, de aceea prezentarea operelor unor artişti precum Samy Briss contribuie la îmbogățirea dimensiunii culturale, la promovarea contactelor interculturale şi reprezintă,în egală măsură, o necesitate și o responsabilitate pentru cultura românească.