Eduard Novak, cooptat în Team Allianz!

194 0
Eduard Novak, singurul campion paralimpic al României, fost Ministru al Sportului, și participant la cea de-a șasea ediție a Jocurilor Paralimpice din carieră în această vară, a fost cooptat pentru a face parte din Comunitatea Ambasadorilor Allianz– partener Mondial al Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris.
Cu un palmares impresionant în sportul paralimpic și o carieră dedicată performanței, Novak a subliniat importanța acestui moment în evoluția sa personală și profesionială, apreciind că această distincție reprezintă o recunoaștere a dedicării și succesului său remarcabil în domeniul sportului paralimpic.
Am îmbrățișat cu multă bucurie propunerea de a deveni parte a Comunității Ambasadorilor Allianz. Mă simt onorat de faptul că pot face parte din această echipă selectă de sportivi olimpici și paralimpici. Totodată, noua mea calitate de Ambasador Allianz reprezintă și o încununare a muncii mele de o viață în sportul paralimpic. Pe această cale, aș dori să-i multumesc și partenerului meu de cursă lungă – Allianz-Țiriac – pentru susținerea pe care mi-a acordat-o în ultimii zece ani” a declarat Eduard Novak.
Allianz, în calitate de partener mondial al Mișcărilor Olimpice și Paralimpice, se pregătește cu entuziasm pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris din 2024, alături de o echipă impresionantă de sportivi din întreaga lume.
Eduard Novak este un exemplu elocvent al angajamentului și excelenței în sportul paralimpic și va aduce o contribuție semnificativă ca membru al Team Allianz.
Team Allianz este un program inovator care aduce împreună peste 120 de olimpici, paralimpici și sportivi aspiranți din 32 de țări, reprezentând 51 de sporturi diferite. Această comunitate globală de sportivi reprezintă diversitatea și excelența din lumea sportului și este dedicată creării unui viitor mai bun prin puterea exemplului și a dedicării.
Prin parteneriatele sale și angajamentul său față de sustenabilitate, Allianz promovează schimbarea pozitivă și inovația în lumea sportului și a comunității globale. În centrul fiecărui parteneriat se află o agendă solidă de sustenabilitate, abordând subiecte esențiale precum schimbările climatice, diversitatea și incluziunea.
Eduard Novak, alături de ceilalți membri ai Team Allianz, va juca un rol importanîn promovarea valorilor sportului și a angajamentului pentru un viitor sustenabil și incluziv.
Pentru mai multe informații despre Team Allianz și activitatea sa, vizitați Athlete Community (allianz.com)
Eduard Novak, un CV impresionant
Eduard Novak este singurul campion paralimpic din istoria României, cu o carieră de peste 30 de ani în sport, începută în hochei, continuată cu patinajul viteză, în care a performat timp de zece ani, câștigând cinci titluri naționale și stabilind 30 de recorduri românești. Un accident de mașină în 1996, care a dus la amputarea labei piciorului drept, i-a schimbat cursul vieții.
Accidentul rutier a fost punctul de cotitură al vieții sale de sportiv, pentru că a determinat redescoperirea sa. După trauma suferită și curmarea bruscă a carierei, a avut o perioadă dificilă, dar după un an și jumătate și-a dat seama că viața lui este legată de sport, așa că s-a reorientat spre ciclism.
Inițial s-a antrenat doar cu informații de pe internet. Ca să-și finanțeze visul de a participa în competiții sportive paralimpice, a devenit antreprenor, fondând o companie de dispozitive protetice.
A început să concureze în competiții de ciclism și paraciclism și a câștigat medalia de aur după trei participări la Jocurile Paralimpice, fiind nevoit să experimenteze singur acest sport.
În 2008, a câștigat medalia de argint la contratimp individual la Jocurile Paralimpice de la Beijing, pentru ca patru ani mai târziu, la Jocurile Paralimpice din 2012, la Londra, să câștige aurul la urmărire individuală, stabilind în calificări un nou record mondial – 4:40.31 minute, dar și argintul la contratimp. În ambele ediții a fost purtătorul de steag al echipei României.
O performanță cu totul aparte, omologată ca record mondial, a fost cucerirea medaliei de argint în cursa de urmărire individuală de 4000 m de la Tokyo, chiar în perioada în care era Ministru al Tineretului și Sportului, singura situație de acest gen din istoria sportului.
Eduard Novak a câștigat numeroase medalii la campionatele românești de ciclism, clasa Elite. Din 2007, concurează în mod regulat la Campionatele Mondiale de Paraciclism, unde a câștigat 23 de medalii: 5 medalii de aur, 13 de argint și 5 de bronz.
Experiența competițiilor și paralimpiadelor la care a participat l-a inspirat în a pune bazele primei academii de ciclism din Europa de Est, la Miercurea Ciuc – Novak Cycling Academy, cu dorința de a le asigura sportivilor pregătirea pe care și-ar fi dorit-o pentru el în tinerețe. A înființat echipa de ciclism Tusnad Cycling Team, redenumită ulterior Team Novak, și este unul dintre inițiatorii competiției de ciclism rutier Turul Ținutului Secuiesc.
A fost președintele Federației Române de Ciclism timp de 7 ani, vicepreședinte al Uniunii Cicliste Balcanice și membru al Uniunii Cicliste Internaționale. Între decembrie 2020 și iunie 2023 a fost Ministrul Tineretului și Sportului, apoi Ministrul Sportului în guvernele Cîțu și Ciucă. Visurile sale din prezent înseamnă o nouă medalie paralimpică la Paris.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *