Cupa Europei de juniori a dus țara noastră pe locul 1 în clasamentul pe națiuni și i-a consolidate lui Carol Popa poziția de lider al continentului
Triatlonul european la nivel de juniori este dominat de români! Carol Popa este liderul continentului la această categorie de vârstă, Raul Petre e pe locul 8, iar România, ca națiune, a urcat pe prima poziție a clasamentului.
Momentul de glorie a fost în weekend, la Cupa Europeană de juniori de la Izvorani, la care am fost primii la ștafetă mixtă și pe 2 la individual masculin.
În cursa individuală masculină, doar ghinionul a făcut ca titlul să nu fie cucerit de Carol Popa. El a făcut pană în proba de ciclism, în momentul în care era lider, a pierdut vreo 10 poziții, însă a recuperat excepționat locurile pierdute la proba de alergare, terminând cursa în aplauzele tuturor!
De altfel, Carol știa că are un un atu în proba de alergare: în urmă cu două luni, el a devenit vicecampion național la atletism, în proba de 3.000 de metri!
„A mers totul foarte bine în prima parte. Am ieșit primul la înot, prima tură la bicicletă a fost foarte bună, în a doua însă am făcut pană. La alergare am avut de recuperat. Treceam foarte repede pe lângă ei, știam că sunt cam cel mai bun la alergare din concurs și voiam să câștig. Din cauza penei nu am putut. Am fost medaliat la 3.000 m și sunt vicecampion național” – Carol Popa, lider european juniori la triatlon.
A doua zi după locul secund, Carol a câștigat titlul în proba de ștafetă mixtă. El recunoaște că această cursă, de la Izvorani, reprezintă concursul care îi place cel mai mult.
„Aceasta e cursa mea preferată, deoarece mă văd mama și tata de aproape, dar și toți prietenii și mereu mi-am dorit să câștig și la individual. Poate la anul voi reuși” – Carol Popa, lider european juniori la triatlon.
Carol spune că simte că, deși el nu s-a schimbat, adversarii îl privesc altfel de când a devenit lider european.
„E un sentiment foarte plăcut să fii lider mondial. Îmi doream asta de când eram mic, de când m-am apucat. Chiar dacă atunci o făceam în joacă, mereu am visat să fiu pe locul 1. Nu mă simt altfel în această postură. Încerc să nu fiu arogant sau mai încrezut. Mă simt la fel ca înainte și încerc să mă mențin aici. Îi văd pe adversari cum se uită la mine. Pot să zic că-mi place, dar uneori nu-mi place, doarece în unele curse sunt sigur că își fac și tactici să mă învingă” – Carol Popa, lider european juniori la triatlon.
Românul visează să participe la Jocurile Olimpice din 2028. Până atunci, îi ține pumnii lui Felix Duchampt, la Paris!
„Mult succes, Felix, știu că poți și sper să ai o cursă cât mai bună” – Carol Popa, lider european juniori la triatlon.
Carol Popa și Raul Petre sunt prieteni din clasa I
Pe locul 4 în clasament a sosit Raul Petre. Cei doi sunt prieteni din clasa I, sunt coechipieri la același club, CSM Constanța, și, chiar dacă sunt rivali în fiecare cursă, sunt cei mai buni prieteni.
„Ne știm din clasa I eu cu Carol, suntem inseparabili. Știm că nu este cu supărare. Fiecare dă tot ce poate și cel mai bun câștigă” – Raul Petre, component al lotului național de triatlon.
Pentru Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon, prietenia dintre cei doi rivali nu e o surpriză.
„Mentalitatea de rival a fost eliminată din cultura federației noastre pentru că triatlonul, deși un sport individual, presupune mult lucru în echipă. Cine a înțeles că trebuie să lucreze în echipă a rămas, cine nu, nu” – Vlad Stoica, președinte Federația Română de Triatlon.
Rezultatul de la Izvorani l-a urcat până pe locul 4 în clasamentul european. El spune că nu s-a gândit niciodată că ar putea pătrunde în Top 10 la juniori, d-apăi între primii 5!
„Eu nu îmi imaginam că voi intra în Top 10, nicidecum în Top 5. Carol probabil că știa ce-și dorea, el face de mai mult timp ca mine triatlon. Eu când am început triatlonul nu mă așteptam să ajung la nivelul ăsta. Eu atunci încă nu știam dacă rămân pe înot sau pe triatlon” – Raul Petre, component al lotului național de triatlon.
Pentru Raul și colegii săi de la malul mării, startul vacanței reprezintă cea mai bună veste posibilă. Astfel, nu mai e nevoit să se trezească în fiecare dimineață la ora 5.00!
„În vacanță e cel mai bine. Nu mai avem stresul școlii și știm că putem dormi mai târziu. De obicei, când avem școală, ne trezim la 5.00 ca să mergem la 5.45 la bazin. În vacanță mergem pe la un 7 jumate” – Raul Petre, component al lotului național de triatlon.
Vlad Stoica:” La început nu contam, acum europenii ne întreabă cum am progresat atât”
Creșterea de valoare a sportivilor români a făcut ca și interesul reprezentanților federațiilor străine față de noi să crească exponențial.
„Asta e cea mai mare satisfacție. Dacă la început nu contam, la prima ediție, țin minte și acum, nu ne băga nimeni în seamă nici acasă, acum ei vin spre noi, ne întreabă ce facem, ce am schimbat, cum am progresat așa de mult” – Vlad Stoica, președinte Federația Română de Triatlon.
Chiar dacă cinstea de a fi pe primul loc în clasamentul națiunilor din Europa la nivel juvenil e imensă, Vlad Stoica recunoaște că nu acesta a fost obiectivul federației pe care o conduce, ci creșterea generației care să ne aducă bucurii la Jocurile Olimpice din 2028!
„Pe noi ne-au interesat în primul rând aceste cupe europene și competiții internaționale să le folosim pentru a testa pregătirea sportivilor noștri. Acum, faptul că ei sunt în Top 10 e un bonus, dar obiectivul nostru pe termen lung sunt Jocurile Olimpice de la Los Angeles. Drumul e lung și competițiile sunt strict pentru a crește sportivii și a-i testa” – Vlad Stoica, președinte Federația Română de Triatlon.
Rezultate excepționale reușite de juniorii români la Izvorani
La Izvorani, sportivii români au obținut rezultate excepționale. În proba de ștafetă mixtă, echipa România I, în componența Carol Popa, Raul Petre, Amalia Singuran, Raluca Vîlcu, a terminat pe primul loc. La individual masculin, Carol Popa a fost pe locul 2, iar Raul Petre pe poziția a patra, iar la individual feminin, Amalia Singuran a fost a șaptea.
În clasamentul european de juniori, la masculin, Carol Popa este lider, iar Raul Petre pe locul 4.
La feminin, Amalia Singuran e cel mai bine clasată dintre românce – locul 33.
În clasamentul pe națiuni, România a urcat în premieră pe prima poziție, depășind forțe ale acestui sport, ca Italia, Turcia, Ungaria și Spania.