Cel mai renumit antrenor francez, profesor pentru judoka români

222 0
Darcel Yandzi, campion european și medaliat cu bronz la Mondiale, devenit unul dintre cei mai apreciați antrenori de judo din lumea fost invitatul special al Federației Române de Judo
Moment important pentru judoul românesc. Unul dintre cei mai apreciați antrenori din lume, francezul Darcel Yandzi, care lucrează pe partea de tehnică de ani buni cu cel mai valoros judoka francez, Teddy Riner, a fost într-un Stagiu Național în țara noastră, un turneu de promovare a acestui sport prin România.
„Vreau să subliniez că Yandzi iubește România, are o legătură mai veche cu România, pe care noi n-am cunoscut-o. Sora lui a terminat medicina la București și am aflat treaba asta doar prima data când a ajuns în România, anul trecut” – Florin Bercean, vicepreședinte executiv Federația Română de Judo.
Turneul a cuprins patru opriri: Cluj-Napoca, Focșani, București și Râmnicu Vâlcea și peste tot Darcel Yandzi a fost foarte bine primit.
„Nu am cuvinte să descriu. E la fel ca judo. Ai nevoie de doi oameni să faci lucrurile să se întâmple. Eu și federația colaborăm, așa că este minunat. Mă simt bine primit, copiii sunt deschiși să asculte, să învețe, așa că sunt lucruri bune. Mă fac să-mi doresc să revin” – Darcel Yandzi, sensei francez, invitat de onoare al Federației Române de Judo.
Prima oprire din Stagiul Național la care a fost invitat de onoare Darcel Yandzi (51 de ani) a fost la Cluj-Napoca, acolo unde a ținut lecții deschise pentru antrenori și a lucrat inclusiv cu componenți ai lotului olimpic. De asemenea, tot acolo a descoperit și mâncarea tradițională din zonă.
„M-am descurcat cu mâncarea. Îmi place, antrenorul meu era maghiar, așa că am mâncat gulaș, a fost OK” – Darcel Yandzi, sensei francez, invitat de onoare al Federației Române de Judo.
Vicepreședintele executiv al FRJ, Florin Bercean, spune că ideea acestui stagiu national de pregătire cu Darcel Yandzi a fost extraordinar de bine primită de antrenori, dar și de elevii lor.
„Ideea a fost aplaudată de toată lumea, pentru că mergând în cele trei zone ale țării distanțele sunt mult mai scurte și la pregătirea care era destinată antrenorilor, profesorilor, au participat și un număr foarte mare de copii. A lucrat extraordinar de bine cu copii care sunt componenți ai centrelor olimpice, sau chiar și în lotul olimpic de seniori al României. Toată lumea a aplaudat inițiativa noastră” – Florin Bercean, vicepreședinte executiv Federația Română de Judo.
Campion european și medaliat cu bronz la Mondiale în 1993, participant la Jocurile Olimpice din 1996, Darcel Yandzi își amintește că unii dintre cei mai puternici adversari ai săi erau din România.
„Pe timpul meu, când concuram, judoul românesc era cu adevărat puternic. Era greu să lupți împotriva românilor. Cred că de fiecare dată vine o nouă generație. Există o generație puternică, apoi mai scade, apoi revine. Este ceva firesc pentru toată lumea, inclusiv în Franța s-a întâmplat asta, să existe și momente mai slabe, valuri între generații, dar judo-ul românesc a fost mereu de temut pentru restul lumii” – Darcel Yandzi, sensei francez, invitat de onoare al Federației Române de Judo.
Devenit tehnician, Darcel Yandzi este de ani buni unul dintre antrenorii celui mai important judoka francez al tuturor timpurilor: Teddy Riner, care a cucerit de-a lungul carierei 5 titluri olimpice și 12 mondiale.
„Cred că toată lumea a realizat că este un viitor campion de când l-a văzut. Am avut șansa de a-l întâlni prima dată pe când avea 15 ani și știam că dacă va asculta și dacă va lucra din greu, va putea fi cineva special. Asta s-a întâmplat” – Darcel Yandzi, sensei francez, invitat de onoare al Federației Române de Judo.
Pentru Florin Bercean, antrenorul francez este un adevărat exemplu, pentru că tot ce face este din iubire pentru judo.
„Acest om are o academie în San Marino unde lucrează împreună cu un antrenor japonez, unul coreean și unul italian, care doar de chestia asta se ocupă. De promovarea judoului și nu oricum. Mi-a spus de prima dată, la Doha, la Congresul IJF, că face asta pentru că prin judo s-a realizat și vrea să dea ceva înapoi. Eu zic că e o chestie senzațională, așa ar trebui să procedăm toti. Să-i învățăm și noi pe alții ce am primit de la sportul respectiv sau de la meseria respectivă. El practic e dedicat activității de a preda judo din experiența lui” – Florin Bercean, vicepreședinte executiv Federația Română de Judo.
A vizitat la București sala deschisă de Adrian Szekely, soțul Violetei Beclea-Szekely
La București, Darcel Yandzi a vizitat sala deschisă de Adrian Szekely, fost campion balcanic și component al loturilor naționale.
Acesta a înființat anul trecut ACS Motiuashi și deja are peste 60 de copii care vin la antrenamente.
„Pentru noi, pentru mine, pentru copii, înseamnă enorm prezența lui aici. E o bucurie pe care am reușit să le-o fac copiilor cu ajutorul federației și în special cu ajutorul domnului Bercean. E o mare onoare și ne mândrim cu acest luru și cu sprijinul care ni s-a acordat de către Federația Română de Judo” – Adrian Szekely, sensei ACS Motiuashi.
Adrian Szekely recunoaște că are mult mai multe emoții pentru sportivii săi decât avea când intra el pe tatami.
„Mi-era mult mai ușor când luptam eu, pentru că emoțiile erau mai mici decat cele pe care le trăiesc cu sportivii actuali. Am mult mai multe emoții decât ei și mult mai mari decât când luptam eu, pentru că pentru mine era simplu, mă mobilizam, intram pe saltea, știam ce să fac și să-mi duc meciurile la bun sfârșit și să obțin rezultatele propuse” – Adrian Szekely, sensei ACS Motiuashi.
Prezentă la întâlnirea cu campionul francez a fost și soția lui Adrian Szekely, fosta mare campioană a atletismului românesc, Violeta Beclea-Szekely. Aceasta recunoaște că până acum nu a încercat nici un element din judo, dar că acum ar vrea să încerce.
„Pe tatami am fost, dar doar ca și acum, fără să învăț ceva din arta căderii. Dar poate că acum, având această sală, a venit momentul, de ce nu?” – Violeta Beclea-Szekely, vicecampioană olimpică atletism Sydney 2000.
Actual oficial al COSR, Violeta Beclea Szekely crede că atletismul ar avea oricând ceva de învățat de la judo: respectul.
„Aș lua pentru atletism respectul, care se pare că aici în judo rămâne pe viață. Și am experiența soțului meu. Este un respect dus dincolo de limite și cred că lucrul ăsta ar trebui transmis și în societate” – Violeta Beclea-Szekely, vicecampioană olimpică atletism Sydney 2000.
Florentina Ivănescu, medaliată cu bronz la Campionatul European U23
Stagiul Național ținut de Darcel Yandzi în țara noastră nu a fost singurul motiv de bucurie al judo-ului românesc în această perioadă. La Campionatele Europene U23 disputate la Pila, în Polonia, România a cucerit o medalie de bronz, prin Florentina Ivănescu, la categoria 63 kg. De asemenea, în pribele individuale s-a mai obținut un loc V prin Laura Bogdan, componentă a CNOPT Cluj-Napoca. Luciana Catană, componenta a CNOPT Cluj-Napoca, Ioan Dzitac și Bogdan Petre, componenți ai CNOPT Pitești, au obtinut locul VII. În plus, la echipe, România a obținut locul V si a fost formata din urmatorii sportivi: Ioan Dzitac, Alex Creț, Bogdan Petre, Darius Dobre, Vanessa Tolea, Florentina Ivănescu și Thalia Castellano Narino.

Articole asemănătoare

Postat de - 6 decembrie, 2024 0
FacebookTwitterCadou de Moș Niculae: și-a dus sportivii la Laser Tag! După ce s-a întors de la Campionatul Mondial din Kona, …

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *