Aproape 30% dintre tinerii români sunt îngrijorați de o potențială sarcină nedorită

186 0

Statisticile serviciului de informare și sprijin oferit de Asociația SEXUL vs BARZA ilustrează cât de frecvente sunt fricile tinerilor din România în ceea ce privește sănătatea lor reproductivă și sexuală. Cele mai des întâlnite subiecte în cadrul serviciului reflectă în primul rând preocuparea reală a tinerilor de fi în siguranță când sunt activi sexual și de a avea grijă de sănătatea lor.

Astfel, cele mai frecvente teme abordate de beneficiari sunt:

  1. Teama de o potențială sarcină (28.5%);
  2. Contracepția (8.8%);
  3. Ciclul menstrual (7.7%);
  4. Infecțiile cu transmitere sexuală (6%);
  5. Posibilitatea de plăcere sexuală (5.4%);
  6. Afecțiunile medicale generale (4.8%);
  7. Prima dată (4.4%);
  8. Anxietatea cauzată de problemele de sănătate reproductivă (4.4%);
  9. Imaginea corporală (4.2%);
  10. Lucruri generale despre sexualitate (3.5%).

 

Temele ce țin de menstruație și de anxietate sunt mai des abordate de către persoanele cu vârste între 20 și 25 de ani, în timp ce restul subiectelor sunt în primul rând deschise de către beneficiarii din categoria de vârstă 15-19 ani.

Subiectul imaginii corporale este singurul abordat mai frecvent de băieți decât de fete, reflectând presiunea pe care aceștia o resimt în sfera sexualității. 80% dintre cei care ne-au scris cu astfel de probleme sunt băieți sau bărbați tineri.

Subiectul menstruației este cel mai des deschis de către beneficiarii recurenți, fapt care se corelează cu durata mai lungă de timp a problemelor ce țin de ciclul menstrual.

În același timp, tema primei dăți este singura abordată mai des de beneficiarii din mediul rural, decât de cei din mediul urban, indicând o potențială stigmă mai mare privind începerea vieții sexuale în acest mediu.

Totodată, frecvența sesiunilor despre potențiale sarcini nedorite nu variază în funcție de mediul beneficiarilor. Nu există deci o corelație între acest subiect și mediul rural, contrar prejudecăților des întâlnite în societate.

Anul acesta, beneficiarii serviciului de informare și sprijin au fost majoritar sub 25 de ani (87%) și fete/tinere femei (71%). Majoritatea persoanelor care au accesat serviciul au fost clienți noi, dar 38% au fost clienți recurenți, care au mai beneficiat de sesiuni de consiliere și în anii precedenți, fapt care demonstrează existența unui grad considerabil de fidelizare.

Toate aceste date au fost colectate direct de la beneficiari, în mediul online și în mod anonim.

În 2024, serviciul a deservit online, confidențial și gratuit peste 480 de persoane care au beneficiat de sesiuni 1 la 1 cu psihologul Asociației, prin intermediul mesageriilor de Facebook, Instagram și TikTok. Serviciul de informare și sprijin pentru probleme de sănătatea reproductivă și sexuală face parte din proiectul „Consiliere online comprehensivă în domeniul sănătății reproductive și sexuale pentru adolescenții și tinerii din România”, finanțat printr-un grant independent de Organon. Proiectul a inclus atât sesiuni de consiliere pentru beneficiari, cât și sesiuni de mentorat în sănătate reproductivă și sesiuni de supervizare pentru o mai bună formare a psihologului angajat. Scopul inițiativei a fost de a crește accesul la informarea gratuită și corectă științific privind sănătatea sexuală și să reducă stigma asociată cu acest subiect în rândul românilor, cu un focus special pe femei tinere și fete.

„Rezultatele acestui proiect ne confirmă din nou nevoia uriașă de educație sexuală în România. Este esențial să avem servicii de sănătate reproductivă prietenoase cu tinerii, într-un context în care adolescenții nu beneficiază deloc de educație sexuală în școli, iar numărul de mame minore este în creștere față de acum 10 ani. Ne bucurăm că am avut ocazia să deservim acești tineri în două nevoi de bază, de educație și de sănătate și le mulțumim celor de la Organon pentru susținerea acestei inițiative extrem de importante.” a declarat Adriana Radu, președinta Asociației SEXUL vs BARZA.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *