Atestat documentar: 2. La mulți ani, Ionești!

16 0
Comuna Ionești are în componență nouă sate: Dealu Mare, Delureni, Fișcălia, Fotești, Guguianca, Ionești, Marcea și Prodănești și este administrată, din 2008, de primarul Constantin Neagoe.
Fostul sat București (astăzi Marcea) apare într-un document din 8 ianuarie 1392. Cei 633 de ani care s-au scurs de la scrierea acestui document poziționează comuna Ionești printre primele atestate documentar din județul Vâlcea. Ionești și fostul sat Corbeni apar într-un document din 1 aprilie 1494. Mai figurează în documentele vremii fostul sat Ciorani, lângă Ionești, în 8 ianuarie 1572, fostul sat Răscăeți (Delureni), în 29 noiembrie 1635 și fostul sat Ohaba, în 1582.
În Marcea din comuna Ionești s-a născut îndrăgita cântăreață de muzică populară Maria Dragomiroiu (n. 1955) și a lucrat în ultima parte a vieții pictorița Maria Fratostițeanu Billek (1899-1972), înmormântată în cimitirul din Ionești.
Comuna se întinde pe mai bine de doisprezece kilometri, de-a lungul drumului pe care romanii au înaintat spre cetatea dacilor, în urmă cu peste două mii de ani. În Ionești trăiesc 3.762 de locuitori (2021).
Puternic centru pomicol până în 1989, comuna Ionești își bazează astăzi activitatea economică pe producția materialelor pentru construcții, pe culturi agricole diverse și pe viticultură. Hidrocentrala de pe Olt, aflată pe teritoriul comunei, a fost inaugurată în 1979 și are o putere de 38 Mw. Sărbătoarea anuală a localității este „Toamna merelor” și are loc în fiecare an la începutul lunii septembrie.
La mulți ani, Ionești, la cei 633 pe care îi împlinești acum!

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *