Atestat documentar: 11. La mulți ani, Nicolae Bălcescu!

21 0
Comuna Nicolae Bălcescu are în componență satele: Bănești, Corbii din Vale, Dosu Râului, Gâltofani, Ginerica, Linia Hanului, Măzăraru, Mângureni, Pleșoiu, Popești, Predești, Rotărești (reședința), Schitu, Șerbăneasa, Tufanii, Valea Bălcească și Valea Viei.
Landor Moșteanu este primarul comunei Nicolae Bălcescu, din anul 2020. Conform recensământului din 2021, comuna Nicolae Bălcescu are 3253 locuitori. Atestarea documentară a localității se bazează pe un document din 19 ianuarie 1534, în care apare înscris numele satului Corbi. Comuna s-a numit Bălcești până în anul 1968, fără nicio legătură cu orașul Bălcești, aflat în extremitatea sudică a județului Vâlcea.
Cel mai cunoscut obiectiv arhitectonic, istoric și cultural de pe raza localității este Conacul Bălcescu, a cărui construcție a fost inițiată de Zinca Petreasca Bălcescu, mama lui Nicolae Bălcescu, în 1928. De-a lungul timpului, conacul a fost reconstruit în 1907, în 1913 și în perioada 1936-1939. La finalul anilor patruzeci ai secolului trecut, Radu Mandrea, în calitate de proprietar, a donat statului român conacul, anexele și terenurile aferente, cu scopul „ca întregul conac urmează a fi loc de reculegere, de studiu și de însănătoșire a cărturarilor și artiștilor de ambele sexe, care prin activitatea lor culturală și socială contribuiesc la propășirea neamului nostru”.
Timp de douăzeci de ani, aici au venit și au creat mari scriitori români (Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, printre alții).
În 15 aprilie 1968, aici a luat ființă Muzeul Nicolae Bălcescu, aflat în subordinea Muzeului județean Vâlcea.
Din 1991, muzeul obține personalitate juridică proprie sub numele de Memorialul Nicolae Bălcescu și adăpostește o expoziție care reface atmosfera boemă din perioada vieții scriitorului și revoluționarului Nicolae Bălcescu (1819-1852) și mărturii din epoca sa.
Ziua comunei este organizată la finalul lunii iunie, în fiecare an.
La mulți ani, Nicolae Bălcescu, la cei 491 pe care i-ai împlinit acum!

Articole asemănătoare

Recunoștința.

Postat de - 13 februarie, 2025 0
FacebookTwitter Cuvântul care construiește relații durabile între oameni. Rar, în unele culturi. Rece, în altele. Simplu și sincer, în cele…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *