Marius Cristea este licențiat în economie și gestiunea afacerilor la Universitatea Babeș-Blolyai din Cluj-Napoca, absolvent al unui stagiu de cercetare la Academia de științe a statului austriac – cu sediul la Viena – și colaborator al Băncii mondiale, în perioada 2014-2020.
În cursul anului trecut, la una dintre conferințele dedicate aglomerărilor urbane din România, a făcut publice mai multe informații referitoare la municipiul Râmnicu Vâlcea și la căile de urmat pentru dezvoltarea și modernizarea orașului în care trăiesc peste o sută de mii de vâlceni. Cercetătorul a reamintit că Râmnicu Vâlcea s-a clasat în 2024 pe primul loc în clasamentul celor mai curate orașe din România și pe locul al treilea, după Sibiu și Brașov, conform studiului realizat de Storia (www.storia.ro). În City Index, oferit de aceeași sursă, Râmnicu Vâlcea se află pe locul întâi la speranța de viață.
Expertul în dezvoltare urbană a subliniat avantajele competitive pe care le are Râmnicu Vâlcea printre orașele României. Stabilitatea demografică indicată de procentul mic al scăderii populației cauzat de emigrarea economică. Poziția centrală în zona cu stațiuni balneare: Călimănești-Căciulata, Govora, Ocnele Mari și Olănești. Calitatea învățământului gimnazial și liceal și sporul natural pozitiv, ca factor rar întâlnit printre localitățile de aceleași dimensiuni. Constatarea cercetării efectuate anul trecut a relevat și câteva neajunsuri. Salariile scăzute în mai multe domenii de activitate, numărul scăzut al marilor investiții, prețul mare al locuințelor și numărul modest al tinerilor care frecventează învățământul universitar. Știm că, între timp (2024), Universitatea Politehnica București și-a deschis aici o secție cu susținerea substanțială a administrației locale, ceea ce sporește numărul studenților din Râmnicu Vâlcea, aflați la studii în 2025.
Rețin din analiza lui Marius Cristea și câteva sugestii de dezvoltare a principalului oraș vâlcean. Expertul crede că aici se poate crea o zonă albastră (zonă în care oamenii trăiesc peste 100 de ani). Regiunea poate atrage ca un magnet pe cei care vor să trăiască într-un loc liniștit și pe cei care caută oportunități de investiții în infrastructura medicală și în dezvoltarea serviciilor acordate celor care doresc să păstreze și la vârstă înaintată un stil de viață sănătos și activ (locuințe adaptate, comunități securizate etc.).
Râmnicu Vâlcea și regiunea din jurul municipiului trebuie să-și continue, desigur, și proiectul de investiții publice în parcuri industriale și în promovarea locului ca destinație preferată pentru marile companii, a mai spus Marius Cristea. Vorbeam, nu cu mult timp în urmă, despre proiectul pe care ni-l facem, la nivel personal și la nivel comunitar, pentru viitor. M-am bucurat să descopăr această analiză a unui specialist în evoluție urbană și să-l adaug preocupării noastre de a ne planifica viitorul comun, aici, la Râmnicu Vâlcea și în stațiunile care înconjoară acest oraș.