Decizie definitivă în dosarul Colectiv

1026 0

Decizie definitivă în dosarul Colectiv: Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea părinților tinerilor care au murit, privind accelerarea procedurilor!

 

Contestaţiile supravieţuitorilor şi familiilor victimelor tragediei din Clubul Colectiv, care au solicitat accelerarea procedurilor privind urmărirea penală, au fost respinse joi, 25 iunie,  de către magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (dosar 2167/4/2020). Decizia este definitivă.

Este vorba despre dosarul deschis de Parchetul General, în anul 2016, după ce părinții tinerilor care au murit în clubul Colectiv au depus o plângere penală împotriva unor membri ai Guvernului de la momentul tragediei, respectiv luna octombrie 2015.

Părinții tinerilor au reclamat modul în care au fost tratate victimele în spitalele din România și refuzul autorităților de a aproba transferul răniților în străinătate.

În acest dosar sunt reclamați, printre alții, Victor Ponta, Raed Arafat, Nicolae Bănicioiu şi Gabriel Oprea.

Contestațiile supraviețuitorilor și ale familiilor victimelor au fost respinse de instanță, ca nefondate.

Mai mult, aceștia trebuie să achite câte 100 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Iată decizia instanței:

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de petenții Hogea George Narcis, Mitroi Elena Elisabeta, Golu Adrian, Iancu Eugen Cătălin, Geambașu Ruxandra, Vlăduț Ortensa Marinela, Ștefan Coriolan, Istrate Laurențiu, Voiculescu Mariana și Mavi Erhan privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr.184/P/2019 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică. Obligă petenții la plata sumei de câte 100 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă Pronunţată în ședință publică, astăzi, 25 iunie 2020”.

Justiția trebuie să accepte, să nu mai amâne și să condamne sistemul.

Ne dorim ca magistrații să înțeleagă rolul imens pe care îl au în reformarea României.

Dacă statul român nu își asumă și nu repară astfel de erori, acestea se vor repeta la nesfârșit, iar cei care greșesc vor continua la fel, pentru că fie nu plătesc, fie este nesemnificativă pedeapsa

Codul de procedură penală oferă posibilitatea persoanelor vătămate de a formula contestaţii, cerând accelararea procedurilor, dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă.

Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:

– după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;

– după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;

– după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.

 

Detalii dosar:

https://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=400000000458101

Mihaela Iliescu

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *