O Europă socială și puternică

1154 0

Comisia prezintă, o comunicare privind construirea unei Europe sociale puternice pentru tranziții juste. Această comunicare stabilește modul în care politica socială va contribui la depășirea provocărilor și la valorificarea oportunităților de astăzi, propunând acțiuni la nivelul UE pentru lunile următoare și solicitând feedback cu privire la acțiunile suplimentare de la toate nivelurile din domeniul ocupării forței de muncă și al drepturilor sociale.

Deja de astăzi, Comisia lansează prima etapă a consultării cu partenerii sociali – întreprinderile și sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a declarat: „Europa traversează o perioadă de schimbări fundamentale. Pe măsură ce trecem printr-o transformare ecologică și digitală și printr-un proces de îmbătrânire a populației, Comisia dorește să se asigure că oamenii rămân în centrul atenției și că economia funcționează în serviciul lor. Dispunem deja de un instrument în acest scop: Pilonul european al drepturilor sociale. Acum dorim să ne asigurăm că UE și statele sale membre, precum și părțile interesate își asumă angajamentul de a-l pune în aplicare.”

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Viața profesională a milioane de europeni se va schimba în următorii ani. Trebuie să luăm măsuri pentru a permite viitoarei forțe de muncă să se dezvolte. Economia socială de piață inovatoare și favorabilă incluziunii a Europei trebuie să se axeze pe oameni: ea trebui să le ofere acestora locuri de muncă de calitate remunerate cu un salariu adecvat. Niciun stat membru, nicio regiune și nicio persoană nu poate fi lăsată în urmă. Trebuie să depunem în continuare eforturi pentru a atinge cele mai înalte standarde pe piețele muncii, astfel încât toți europenii să își poată trăi viața cu demnitate și ambiție.”

Europa este astăzi un loc unic în care prosperitatea, echitatea și un viitor durabil sunt obiective la fel de importante. În Europa, avem unele dintre cele mai ridicate niveluri de trai și unele dintre cele mai bune condiții de muncă din lume, iar protecția socială este una dintre cele mai eficace la nivel mondial. Acestea fiind spuse, europenii se confruntă cu o serie de schimbări, cum ar fi trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic, digitalizarea și schimbările demografice. Aceste schimbări vor crea noi provocări și vor aduce noi oportunități pentru forța de muncă. Pactul ecologic european – noua noastră strategie de creștere – trebuie să garanteze faptul că Europa își va menține sistemele de protecție socială, care sunt printre cele mai avansate din lume, și că va fi un centru dinamic de inovare și de spirit antreprenorial competitiv.

Textele publicate astăzi se bazează pe Pilonul european al drepturilor sociale, proclamat de instituțiile și liderii UE în noiembrie 2017. Comisia invită toate țările, regiunile și partenerii din UE să își prezinte opiniile cu privire la calea de urmat, precum și planurile lor pentru realizarea obiectivelor pilonului. Aceste opinii și planuri vor fi luate în considerare la pregătirea unui Plan de acțiune în 2021 care va reflecta toate contribuțiile și care va fi prezentat spre aprobare la cel mai înalt nivel politic.

La rândul său, Comisia prezintă astăzi inițiative planificate care vor contribui deja la punerea în aplicare a Pilonului UE. În 2020, printre acțiunile-cheie se vor număra:

Salarii minime echitabile pentru lucrătorii din UE
O strategie europeană privind egalitatea de gen și măsuri obligatorii de asigurare a transparenței salariale
O agendă actualizată pentru competențe în Europa
O garanție pentru tineret actualizată
Un summit privind lucrul pe platforme online
O carte verde privind îmbătrânirea
O strategie pentru persoanele cu handicap
Un raport demografic
Sistemul european de reasigurare pentru indemnizațiile de șomaj

Aceste acțiuni se bazează pe activitatea realizată deja de UE de la proclamarea Pilonului în 2017. Însă acțiunea doar la nivelul UE nu este suficientă. Cheia succesului este în mâinile autorităților naționale, regionale și locale, precum și ale partenerilor sociali și ale părților interesate relevante de la toate nivelurile. Toți europenii ar trebui să aibă aceleași oportunități de reușită: trebuie să menținem, să adaptăm și să îmbunătățim ceea ce au construit părinții și bunicii noștri.

Consultare privind salariile minime echitabile

Numărul persoanelor încadrate în muncă în UE este la un nivel record. Cu toate acestea, mulți oameni care lucrează continuă să se confrunte cu dificultatea de a face față cheltuielilor de zi cu zi. Președinta von der Leyen și-a exprimat dorința ca fiecare lucrător din Uniunea noastră să aibă un salariu minim echitabil care să îi permită un trai decent, indiferent de locul în care lucrează.

Comisia lansează astăzi o primă etapă a consultării cu partenerii sociali – întreprinderile și sindicatele – cu privire la chestiunea salariilor minime echitabile pentru lucrătorii din UE. Comisia adoptă în prezent o postură de ascultare: vrem să știm dacă partenerii sociali sunt de părere că este necesară acțiunea la nivelul UE și, în caz afirmativ, dacă doresc să o negocieze între ei.

Nu va exista un salariu minim universal. Orice potențială propunere va reflecta tradițiile naționale, indiferent dacă acestea constau în contracte colective de muncă sau în dispoziții juridice. Unele țări au deja în vigoare sisteme excelente. Comisia dorește să se asigure că toate sistemele sunt adecvate, acoperă suficiente persoane, prevăd o consultare aprofundată a partenerilor sociali și dispun de un mecanism de actualizare corespunzător.

Context

Justiția socială este fundamentul economiei sociale de piață europene și se află în centrul Uniunii noastre. Ea stă la baza ideii că echitatea socială și prosperitatea sunt pietrele de temelie pentru construirea unei societăți reziliente cu cele mai înalte standarde de bunăstare din lume.

A venit momentul pentru o schimbare. Schimbările climatice și degradarea mediului ne vor impune să ne adaptăm economia, industria, modul în care călătorim și muncim, ceea ce cumpărăm și ceea ce mâncăm. Se preconizează că numai inteligența artificială și robotica vor crea aproape 60 de milioane de locuri de muncă noi în întreaga lume în următorii cinci ani, în timp ce multe locuri de muncă se vor schimba sau chiar vor dispărea. Demografia Europei este în schimbare; în prezent trăim o viață mai lungă și mai sănătoasă, datorită progreselor în domeniul medicinei și al sănătății publice.

Aceste schimbări, oportunități și provocări afectează toate țările și toți europenii. Este logic să le facem față împreună și să abordăm schimbările cu hotărâre. Pilonul european al drepturilor sociale reprezintă răspunsul nostru la aceste ambiții fundamentale. Pilonul exprimă 20 de principii și drepturi esențiale pentru piețe ale muncii și sisteme de protecție socială echitabile și funcționale în Europa secolului XXI.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *