Oltenia de sub munte- Micul Bigăr, Cascada Izvorul Frumos, de lângă Schitul Pahomie

4420 0

Cascada Izvorul Frumos, de lângă  Schitul Pahomie (Parcul Național Buila-Vânturarița), este una din numeroasele minunății cu care Domnul a binecuvântat acest județ.  Pahomie este unul dintre cele mai interesante schituri ale țării nostre, la aproximativ 30 km de Râmnicu Vâlcea, sub crestele Munților Căpățânii, dar asta nu-i oprește pe vizitatorii numeroși din Dolj, Gorj, Argeș, Mehedinți și chiar din București, să nu se avânte până aici. Superba cădere de apă  îşi leagă numele şi existenţa de Schitul Pahomie, una dintre cele mai izolate sihăstrii din ţara noastră.

Superba cascadă este mult mai micuță decât Bigărul, însă este deosebit de frumoasă, mai ales când ploile și zăpezile alimentează apele ce o alcătuiesc.

Practic, aceasta nu este o spectaculoasă prăbușire de ape, ci, după o scurtă cădere de la înălțime, se răsfiră într-un evantai de firicele de apă ce se scurg feeric, în spumă albă, pe un perete de stâncă acoperit de muşchi verde, pufos. Apa limpede ce o alimentează ţâşneşte de sub o stâncă înaltă de aproape 50 de metri. Minunăția se află în  Munţii Căpăţânii, Parcul Naţional Buila – Vânturariţa, unul din cele două parcuri naționale de care Vâlcea beneficiază. Aici este OLTENIA DE SUB MUNTE. În aceeași stâncă se află și  un lăcaş rupestru, cunoscut în vechime drept Schitul „Izvorul Frumos” și căruia i s-a spus apoi „Pahomie de la Izvorul Frumos”, după denumirea cascadei.

Deasupra cascadei, în stânga,  tronează o cruce mare, din fier, cu Iisus Hristos răstignit, străjuit de două icoane și de inscripția: „În ce chip doreşte cerbul izvoarele apelor, aşa te doreşte sufletul meu pe tine, Dumnezeule.”

Izbucul este considerat de către Biserica Ortodoxă Română unul dintre cele 33 de izvoare tămăduitoare ale României.

Ca să ajungi la Pahomie, mergi pe drumul Râmnicu Vâlcea – Olănești, însă, la vreo 15 km,  te abați la stânga, către satul Cheia. Asfaltul se termină după câțiva kilometri și urmează, pe lângă Schitul Iezer, un drum forestier de aproximativ 12 km până la Schitul Pahomie. La un moment dat, drumul se bifurcă la stânga, unde se află un indicator și o troiță. Dacă o apucați către dreapta, către Cabana Cheia, aveți în față o aventură teribilă, destinată numai mașinilor de teren, ori trekking-ului (mersul pe jos) poate, chiar prin Brâna Carpelor, care este foarte riscantă, sau, pe drum. Dar, vă avertizăm că este dificil,  întrucât starea drumului este cumplită și aveți și de traversat râul de 2-3 ori, numeroase serpentine, cu diferență mare de nivel și un tunel, însă satisfacțiile sunt pe măsură, peisajul fiind absolut fantastic. La capătul drumului vă așteaptă cea mai îndrăgită cabană din Vâlcea, un canion spectaculos, cu cascade și hornuri, peșteri, pereți de cățărare cu grade de dificultate mare, vârfuri greu de cucerit, dar care îți relevă peisaje incredibile, cu perspectica la 360 de grade, exemplu, Claia Strâmbă.
Dacă optați pentru Pahomie, prin stânga, puteți admira cascada cea binevuvântată și frumosul lăcaș bisericesc, apoi vă puteți continua drumul cu mașina încă 4 kilometri, după care, la capătul său, se află altă troiță de unde pornește, către stânga, o potecă de aproximativ 40 de minute către Schitul Pătrunsa, situat chiar sub semeția Builei.

Kandy Reisenauer

 

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *