Cenaclul „Societatea Culturală Anton Pann”

1302 0

Am participat cu plăcere si interes, vineri 31 ianuarie, alături de membrii cenaclului “Anton Pann” care s-au reunit în prima şedință de creaţie a anului 2020. A fost un eveniment demn de remarcat, desfăşurat în incinta Casei Memoriale Anton Pann.

“Societatea Literară Anton Pann” a fost înfiinţată in 1983 şi a avut în componenţă pe Doru Moţoc, Ion Soare, Gheorghe Smeoreanu, şi mulţi alţii. După 1990 a fost o perioadă de pauză în care a existat “Societatea Culturală Etalon”. După 1995 s-a reactivat societatea ca societate culturală în care mai multe genuri artistice au fost incluse, în general arte plastice. În diferite mandate societatea a fost condusă de Costea Marinoiu , Petre Cichirdan,  Nicolae Dinescu, Nicu Cismaru iar în prezent de Profesor Doctor Mihaela Radulescu.

 

Emil Gârleanu, a fost scriitorul ales pentru a i se prezenta opera și biografia în cadrul întâlnirii de creație. Am fost invitată să  citesc un fragment din volumul scriitorului “Din lumea celor care nu cuvântă”. Cu această ocazie a fost anunțată și apariția “Curierului de Râmanic Magazin”, condus de Silviu Popescu.

În prima parte a ședinței autorii Nicuță Ioan Lungu și Violeta Scrociob au recitat din poemele lui Ion Minulescu, poet a cărei activitate artistică este strâns legată de simbolismul românesc.

În partea a doua a întâlnirii au citit din lucrările lor: Elena Neacșu: catrene pline de umor, Gigi Poșircă: povestirea „Confuzia”, o lucrare plină de dramatism, Nicu Cismaru poeme sensibile, dar și debordând de viziune realist – amară asupra prezentului. Poemele citite de el sunt ”Conștiință -scurtcircuitată,” „Predestinări imaginare,” „Cu o clipă la tâmplă”.

În continuare, Ovidiu Dinică a citit un poem de dragoste „Iubire pe un colț de rai”,Virgil Zamfira a adus “Catrene fără nume dar bine ticluite”, Ion Micuț a venit cu epigrame din volumul în pregătire iar Veronica Stana a citit poezii în stil japonez.

Nu au lipsit analizele critice. Teodor Firescu a participat exact ca un metronom cu observații de specialitate.

Am fost anunţaţi şi invitaţii la viitoarea întâlnire  care va avea loc în data de 28 februarie 2020 în acelaşi cadru deosebit al Casei Memoriale Anton Pann.

(Corina Enache)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *