2 zile de voluntariat pentru Natură în Siturile Natura 2000

1018 0

– ROSCI0085, ROSPA0043 Frumoasa și ROSCI0188 Parâng

10 și 11 iunie 2021 au fost ziele în care, la propunerea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate în colaborare cu Serviciul de Voluntariat Montan și cu Serviciul Public Salvamont Voineasa, s-a creeat cadrul și organizarea necesară pentru pentru o amplă acțiune de voluntariat pentru natură.

Acțiunea de igienizare și remarcare a traseelor turistice din cadrul Sitului Natura 2000 – ROSCI0085 și ROSPA0043 Frumoasa a vizat, pentru ziua de sâmbătă, 10 iulie 2021, un sector însumând aproximativ 25 km de poteci din creasta Munților Lotrului, cu începere din șoseaua Transalpina între Pasul Tărtărău și vârful Steflești, precum și a traseelor de legătură spre județul Sibiu, și către râul Lotru, aval de lacul Vidra.

Reușita acțiunii fost obținută prin implicarea voluntară a 62 de iubitori de natură, veniți din toată țara la chemarea Serviciului de Voluntariat Montan și a presupus montarea a două panouri informative cu date și reguli privind adoptarea unei conduite prietenoase cu mediul în aria naturală protejată, reabilitarea a 3 stâlpi deteriorați de intemperii și instalarea în puncte cheie pentru vizibilitate și orientare a 14 stâlpi noi cu marcaje turistice, indicarea vârfurilor principale prin 6 plăcuțe cu cote de altitudine și toponime locale conform hărților turistice, , aplicarea cu vopsea ecologică și pulbere reflectorizantă a unui număr de peste 80 de însemne – bandă roșie, cruce roșie și triunghi albastru, precum și igienizarea întregului parcurs.

Traseul s-a situat aproape integral la peste 1900 m altitudine, culminând în Vf. Steflești (2244 m) – cel mai înalt punct din munții Lotrului și a oferit priveliști către versanții colorați de rozul intens al florilor de bujor de munte (Rhododendron sp.) sub Vf. Piatra Albă, către circul glaciar care adăposteste Rezervația Cristești – RONPA0824 în care cantonează suprafețe întinse de jnepeniș (Pinus mugo), către lacul glaciar sau către munții Latoriței, Parâng, Șureanu, Cindrel, aflați la un tur de orizont. Parcurgerea traseului a oferit voluntarilor ocazia de a descoperi informații despre ariile protejate și de a veni în contact cu activitățile tradiționale de pășunat sau cu diverse aspecte din Siturile Natura 2000.

Duminică 11 iulie 2021, Administrația Domeniului Schiabil Transalpina–Voineasa a recompensat efortul voluntarilor prin transport gratuit pe instalațiile de telegondolă la cota 2000 și a prezentat potențialul turistic al munților Latoriței. Acțiunea de igienizare a continuat în Situl Natura 2000 ROSCI0188 Parâng.

Totul a fost posibil prin suportul acordat de către Primăria comunei Voinesa care a pus la dispoziție stâlpii pentru refacerea marcajelor turistice, a coordonării realizate de echipa voluntarilor Salvamont Voineasa, a R.N.P.-Romsilva prin Ocolul Silvic Voineasa și a Ocolul Silvic Privat Obârșia Lotrului-Voineasa, cele care au asigurat transportul participanților și a celor peste 300 kg de materiale și ustensile necesare succesului activității, la final mașinile fiind cele care au venit în întâmpinarea noastră și au preluat deșeurile strânse în saci spre a fi predate centrelor specializate – bilanțul celor două zile în materie de colectare deșeuri abandonate necorespunzător fiind de 45 de saci.

“Prin această acțiune ne-am propus să cultivăm și să oferim exemplul implicării și dedicării voluntarilor pentru natură, să vă prezentăm modele de practicare a turismului responsabil față de valorile naturale și culturale ale ariilor naturale protejate, a un turism civilizat în condiții de siguranță, orientat către cunoașterea elementelor naturale, de biodiversitate ale zonelor parcurse și mai ales către educație ecologică.

Având în vedere că ariile naturale protejate sunt de o importanță deosebită pentru noi toți, mulțumim tuturor pentru munca depusă și pentru reunirea în marea echipă a voluntarilor pentru natură!” – povestesc organizatorii.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *