-cele mai importante măsuri pentru dezvoltarea României –
Suntem într-un moment de vârf al pandemiei în România. Este o perioadă în care realizăm cât de importantă este solidaritatea națională, urmarea sfaturilor specialiștilor și a celor responsabili cu lupta împotriva pandemiei, luptă în care vaccinarea este principala armă, urmate de efoturile de tratament făcute de sistemul de sănătate. Aceste momente dificile coincid cu apropierea iernii și cu creșterea prețurilor la energie. Sunt doi factori care îi îngrijorează pe cetățeni, dar sunt serios avuți în vedere și de guvernanți. Aceștia preconizează plafonarea prețurilor la energie, compensarea facturilor la energie și gaze pentru consumatorii casnici, protejarea consumatorului vulnerabil și au luat decizii importante în ceea ce privește aprovizionarea cu medicamente și aparatură necesară pentru tratarea celor suferinzi de COVID-19.
Avem motive să credem că răspunsul este adecvat pentru provocări și vom trece cu bine peste această perioadă. Încrederea, solidaritatea și mobilizarea cetățenilor sunt elemente importante de care avem nevoie pentru succesul acțiunilor guvernamentale. Știm că încrederea se câștigă greu și se pierde foarte ușor. Este motivul pentru care atragem atenția că activitatea politică, în special aceea a guvernanților, se desfășoară pe un timp mai lung, iar deciziile luate azi au consecințe în viitor. Având în vedere aceste aspecte, gurnarea liberală, în acord cu tradițiile partidului, a pus accentul pe dezvoltarea țării, pe investiții, pe creșterea economică. Acest lucru este probat de următoarele:
- În semestrul I 2021, investițiile nete realizate în economia națională au însumat 48.513,3 milioane lei, în crestere cu 10,6%, comparativ cu semestrul I 2020.
- Investițiile după primele nouă luni sunt la 33,7 miliarde lei, cu 3,9 miliarde mai mult față de perioada similară a anului trecut și dublu față de aceeași perioadă a lui 2018.
- Estimările la nouă luni arată și că încasările veniturilor din economie au crescut cu peste 33 miliarde lei, fără să creștem o singură taxă, sunt cu 0,9 puncte procentuale din PIB mai mari decât perioada similară din 2019.
- Rambursările de TVA au crescut cu 36% față de 2019, fiind reintroduse în circuitul economic 5 miliarde lei în plus.
Unele dintre aceste realizări vor influența pozitiv și răspunsul la provocările cu care ne confruntăm astăzi, dar cele mai multe dintre ele pun bazele dezvoltării României și creșterii nivelului de trai în viitorul apropiat cu condiția păstrării aceluiași tip de politici publice și a unui guvern liberal dispus să le adopte.
Filiala PNL Vâlcea