De ce este numită România Grădina Maicii Domnului? Din misterele istoriei

855 0

Prima vizită a unui papă în România….

În ziua de 7 mai 1999 primul suveran pontif punea piciorul pe teritoriul României, fiind și prima țară ortodoxă vizitată de un papă. Era vorba de Papa Ioan Paul al II-lea, omul care a îngenunchiat pe aeroportul Otopeni, moment în care a și rostit celebrele cuvinte : România, grădina Maicii Domnului!

Mulți au considerat această declarație drept un gest de curtoazie. Dar, oare să fi fost doar atât, sau suveranul pontif știa mai multe?

Să nu uităm că același papă, Ioan Paul al II-lea a făcut și o comparație între cei doisprezece episcopi greco-catolici martirizați de către comuniștii români și cei doisprezece Apostoli, tovarășii aleși de Mântuitor să-l însoțească și apoi să-i continue munca.

Anii au trecut, între timp au apărut și alte elemente care ne pot face, astăzi, să reconsiderăm declarațiile suveranului pontiff, între timp beatificat!

 

O declarație întâmplătoare sau nu….

La zece ani de la vizita papei, un prelat catolic, fost secretar la Vatican face o declarație surprinzătoare. Fiind invitat la Rai Due, la o emisiune unde se dezbătea, din punct de vedere teologic, celebra carte CODUL LUI DA VINCII, scrisă de Dan Brown, preotul nu a negat povestea căsătoriei lui Iisus cu Maria Magdalena și refugiul ei, împreună cu copii săi, în Franța de astăzi. Fra Giorgio a spus că:…

nimic nu este imposibil, prea mult timp lumea creștină la văzut pe Iisus Hristos doar ca Fiul lui Dumnezeu, deci o divinitate, neglijând partea umană a Mântuitorului... deci fostul lucrător de la Vatican nu nega căsătoria lui Iisus cu Maria Magdalena!

Întrebat pe ce se baza afirmația sa, fra Giorgio nu a dat lămuriri dar a lăsat să se înțeleagă că la Vatican se știe mult mai mult și că acolo încă sunt protejate numeroase și importante informații.

Dar ce legătură ar fi putut fi în declarația suveranului pontif și afirmațiile secretarului? Tot în acea emisiune, fra Giorgio a presupus că dacă Maria Magdalena s-a refugiat în Europa, trebuia să ocolească trupele romane, deci drumul ei ar fi fost de la Ierusalim la Pontus Euxinus, însoțind pe apostolul Andrei și apoi străbătând Dacia și Panonia, ocolind Roma, ajungând undeva în zona de azi a Normandiei, probabil la Rouen-ul de astăzi. Era doar o presupunere, dar dacă este adevărată, înseamnă pământurile României de azi ar fi fost sfințite acum aproape două mii de ani prin trecerea soției și urmașilor lui Iisus Hristos!

 

A fost sfântul Andrei singurul din anturajul lui Iisus care a ajuns în ținuturile de astăzi ale țării noastre?….

Conform datelor prezentate până acum, se pare că nu numai apostolul Andrei a adus mesajul sfânt al Mântuitorului, mai ales că apostolul  a creștinat doar ceva din Dobrogea fiindcă el a avut ca țintă nu Dacia ci Sciția.

Dar atunci, cine i-a creștinat pe daci? Până acum istoricii considerau că soldații romani ar fi adus creștinismul în marea parte a Daciei. Dar primii soldați romani au ajuns prin anul 70 e.n. și déjà printre daci erau mulți creștini. Știm că dobrogenii au fost creștinați de apostolul Andrei dar aici intervine o problem. Dacii nu controlau Dobrogea, aici erau mai mult coloniști greci și sciți, deci este greu de presupus că creștinarea s-a propagate din Dobrogea așa de repede. Este de presupus că creștinismul a mai avut un impuls și chiar din mijlocul statului dac. Este de presupus că Maria Magdalena a trebuit să facă undeva un popas de câțiva ani, fiindcă a fost nevoită să nască cele două gemene și să aștepte să crească până a putea călători din nou în siguranță cu fetele.

Deci putem presupune că în timpul celor doi-trei ani petrecuți undeva în Dacia, Maria Magdalena să împartă locuitorilor daci învățăturile Mântuitorului și de aceea soldații romani creștinați de Petru și Pavel au găsit în Dacia comunități creștine!

 

Un loc ce se numea odată Valea Magdalenei….

Există un loc în Oltenia de sub munte care, cândva se numea Valea Magdalenei, în prezent Valea lui Vasile, undeva în paralel cu defileul Bistriței, la poalele muntelui Scărișoara și care, astăzi, ocolește în partea vestică cunoscuta Mânăstire Bistrița.

Numele de Valea Magdalenei este pomenit în două legende locale   dar apare și într-un text semnat de Alexandru Odobescu, cunoscutul scriitor și om politic vizitând de mai multe ori Bistrița. De asemenea este cunoscut și jurnalul lui Sandu Mihăilescu, jurnal de vânătoare, în care povestește cum vâna iepuri și vulpi pe Valea Magdalenei.

De ce am amintit despre această vale? Fiindcă de ea se leagă două lucruri. Dintr-o tradiție de mult uitată, călugării și apoi maicile de la Mânăstirea Bistrița, în zilele de mari sărbători religioase, mergeau pe respectiva vale și aprindeau lumânări în locul numit Altarul de Piatră.

 

Altarul din pădure….

De fapt ce reprezintă azi Altarul de Piatră? Este o stâncă izolată undeva pe versantul estic al Văii lui Vasile, fostă Valea Magdalenei. Vechii călugări credeau că Altarul era o dovadă de creștinism timpuriu, în vremea când nu existau biserici iar creștinii persecutați se adunau în catacombe, în peșteri, prin păduri etc. întâmplător trebuie să amintim că muntele Scărișoara este străbătut de cel puțin opt peșteri dintre care, cea mai importantă și vestită este Peștera Liliecilor cunoscută și sub numele de Peștera Sfântului Grigore Decapolitul!

Deci nu este exclus ca în zona Bistriței să se fi aflat creștini timpuri, mai precis, daci creștinați.

Existența Altarului de Piatră, obiceiul călugărilor de a aprinde lumânări, existența dovedită  a dacilor creștinați, toate acestea alăturate și numelui vechi de Valea Magdalenei, ne pot duce la presupunerea că aici s-ar fi putut opri Maria Magdalena în drumul ei spre Franța! De asemenea este posibil că aici Maria Magdalena să fi născut și să fi crescut gemenele, de fapt fiicele lui Iisus Hristos, dacă admitem unirea acestuia cu Maria Magdalena.

 

Înainte de Dan Brown a fost călugărul franciscan Antonius….

Dar să revenim la cartea care a scandalizat o parte a lumii creștine și anume CODUL LUI DA VINCI a lui Dan Brown. Se pare că acesta s-ar fi inspirat, printre altele, din tezele călugărului franciscan Antonius. Acesta ar fi fost primul cleric care a susținut teza căsătoriei Mântuitorului, teză care i-a adus excomunicarea și chiar moartea, franciscanul fiind găsit ucis de persoane necunoscute. Se pare că și atunci Vaticanul avea mâini lungi și răzbunătoare.

Despre călugărul Antonius știm însă un fapt interesant. Înainte de a se întoarce la Roma, franciscanul fusese misionar în… Țara Românească, și anume slujind la Bărăția de la Curtea de Argeș și la cea din Câmpulung Muscel.

Oare franciscanul să fi cunoscut legendele oltene despre Valea Magdalenei și să se fi convins de existența refugiului ei la Bistrița?

Este posibil ca Dan Brown să fi citit scrierile franciscanului  și să le fi legat de interpretarea celebră a scenei din CINA CEA DE TAINĂ, pictată de maestrul Leonardo da Vinci și astfel să brodeze în jurul lor vestita carte.

Oricum este de presupus că Dan Brown a avut acces și la documente din cunoscuta și încă misterioasa Bibliotecă a Vaticanului, o dovadă constând în continuarea primului roman, unde autorul face o apologie credinței catolice în detrimentul fanaticilor așa-ziși apărători ai catolicismului și a credinței creștine.

 

Oare urmașii lui Iisus au călcat pe pământ dacic?

Este o întrebare care merită, nu neapărat un răspuns direct, ci o analiză bazată clar pe date istorice confirmate. Să presupunem că ceea ce am relatat mai sus este aproape 100% adevărat, păstrăm și o marjă de siguranță, dar atunci ne putem întreba de ce românii și biserica lor, la marea schismă din 1054, au rămas de partea bisericii grecești, transformându-se în ceea ce numim azi ortodoxia estică? Dacă ne uităm pe o hartă, să zicem religioasă, putem observa că noi și sârbii suntem niște ortodocși la granița catolicismului. Una din marile deosebiri dintre cele două mari biserici creștine constă în modul cum fiecare tratează… problema feminină în religie și biserică.

Ortodocșii sunt înclinați mai mult spre cultul lui Dumnezeu și al Fiului său Iisus, Fecioara Maria fiind mai neglijată dar și alte sfinte… adică, în civil s-ar putea spune, că avem o biserică…misogină!

În schimb la catolici totul se schimbă. La mare preț este Maica Domnului, Madona, fiindcă ea avut rolul important de-al naște pe Iisus. Și tot la catolici femeile au un rol important, uneori determinant. Gândiți-vă câte ordine religioase importante au fost alcătuite și conduse de femei: Ordinul Carmelitelor, Ordinul Ursulinelor, Ordinul Fiicele Mariei, Ordinul Surorilor de Notre-Dame sau Ordinul Marianelor, ordine care au jucat un rol important atât religios cât și istoric în aproape întreaga lume!

Putem presupune, din dorința de a nu cumva păta imaginea divină a lui Iisus, clericii creștini români din primul mileniu al erei noastre să fi ascuns atât rolul cât și staționarea Mariei Magdalena pe teritoriul țării noastre. Refuzând omagiul Mariei Magdalena și micșorând importanța Maicii Domnului, preoții români au aderat în 1054 la Biserica creștină de Răsărit, adică la Biserica Ortodoxă asumându-și și primordialitatea credinței față de catolici.

În realitate lucrurile nu stau de loc așa. Nici-un creștin nu poate nega faptul că însuși Iisus l-a desemnat urmaș la tronul credinței sale pe apostolul Petru. Ei bine acesta s-a dus la Roma unde a pus bazele credinței creștine iar actuala Biserică Catolică este urmașa de drept a Bisericii înființate de Petru! Deci unde este primordialitatea bisericii răsăritene?

Dar mai avem un motiv de analiză. Noua teorie susținută și de Dan Brown și nu numai, afirmă că Iisus ar fi desemnat-o pe Maria Magdalena ca urmașă a sa. Dar și aceasta nu a  rămas în Est și cu ajutorul Prioratulului Sionului a ajuns în Franța de azi propovăduind creștinismul. Deci nici  în acest caz, deocamdată doar teoretic, nu putem vorbi de întâietatea bisericii ortodoxe!

Odată cu aderarea la Biserica răsăriteană a preoților români, firesc s-a renunțat la orice cult al personajelor feminine sfinte, deci nu s-a recunoscut nici rolul Mariei Magdalena nici posibila ei trecere pe meleagurile românești.

Cu toate acestea, noile dovezi indică că soția și urmașii lui Iisus au trecut prin România în exilul lor vest-european!

 

Morți ciudate….

Deși abia din 1967 se vorbește de Prioratul de Sion, această societate religioasă secretă este continuatoarea unei mai vechi cu două mii de ani. se presupune că a fost înființată tocmai pentru a asigura protecția Mariei Magdalena dar și a descendenților ei.

Pericolul era mare mai ales că o altă societate secretă, cea a Integrilor urmărea distrugerea oricărei dovezi care demonstra legătura umană și pământească a Mântuitorilor. Vânătoarea de vrăjitoare a continuat și în ultimele două secole, un rol important jucându-l Ordinul catolic Opus Dei și Societatea Illuminati!

Mulți dintre conducătorii Prioriatului Sionului și-au găsit moartea în condiții caudate și inexplicabile. Dar cu toată opresiunea, mult mai accentuată în timpul negrei inchiziții, sioniștii au supraviețuit iar din anul 1967 au ieșit din clandestinătate. Ei astăzi nu mai au prioritate în securizarea descendenților Mântuitorului, sau poate nu o mai declară, ci doar vor reintroducerea dinastiei merovingiene pe tronurile regale din Europa. Se știe că regii merovingienii se auto-intitulau urmașii direcți ai lui Iisus, deci erau descendenții Mariei Magdalena. Încă o dovadă despre prezența Mariei Magdalena în Europa de vest, mai precis în Franța și Germania sudică. Printre regii mai importanți enumerăm pe Merovech, Chlothar, Clovis și Theodoric. Acești regi susțineau că sunt păstrătorii potirului Sfântul Graal în care se afla… sângele Mântuitorului. Deci încă o legătură cu povestea Mariei Magdalena!

De ce catolicism timpuriu în Oltenia de sub munte?

Dar să revenim asupra altui subiect. De ce într-o țară trecută în anul 1054 la ortodoxism, se găsesc numeroase urme de catolicism timpuriu. Asfel găsim capele și bărății în mai toată România, mai celebre și cunoscute fiind cele de la Câmpulung Muscel, Baia, Cuhnia, Curtea de Argeș, Sibiu, Alba Iulia și Râmnicu Vâlcea.

Oare o astfel de prezență masivă a catolicismului în România, începând cu secolul al XI-lea nu se datorează și influenței prezenței în zonă a Mariei Magdalena, cea care alături de Petru primise de la Iisus datoria de a duce învățătura sa pe mai departe? De ce, acum un mileniu, misionarii catolici nu au pătruns în Serbia, Bulgaria, Grecia sau chiar Rusia și s-au oprit în România?

Întrebări rămase deocamdată fără răspuns și doar putem să speculăm!

O mică concluzie….

Astăzi nu ne putem permite să afirmăm 100% că Iisus a fost căsătorit cu Maria Magdalena, că a avut urmași sau că, însuși Maria Magdalena a trecut și chiar a staționat prin România.

Dar nici nu putem nega dovezile și interpretările care apar din ce în ce mai multe.

În fond, pun o întrebare pentru teologi, ce rău ar fi fost și ce rău s-ar putea întâmpla dacă i s-ar atribui Mântuitorului și anume attribute omenești, pământene. S-ar schimba valoarea sa dumnezeiască, s-ar modifica religia iubirii, dacă Iisus, ca parte omenească, ar fi iubit și altfel femeia?

Nu credem dar lăsăm istoria și preoțimea să se pronunțe!

autor: George Hodorogea

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *