De o frumusețe și gingășie răpitoare , mica bijuterie religioasă te cucerește de îndată ce pășești pragul ei.
Aflată la doar cinci sute de pași de Biserica Parohială, ea reprezintă un colț sacru în care timpul pare să se fi oprit. Aici, rugăciunile și slujbele își găsesc ecoul doar o dată pe an, în ziua Hramului, aducând viață în acest loc liniștit și reverențios.
Biserica este in forma de corabie cu o lungime de 14 de metrii si o latime de 6 metrii.
Pisanie nu are, dar dupa cercetările făcute, s-a stabilit că a fost construită în anul 1786, de obștea credincioșilor , care au folosit drept material lemnul de stejar după cum se poate observa.
Nu se cunosc detalii despre cum era acoperișul și temelia, in prezent biserica fiind acoperita cu tabla de fier galvanizată și temelie de cărămidă. Se crede însă că acoperișul ar fi fost inițial de sită.
Cu toate acestea, poate cel mai impresionant aspect al bisericii este simplitatea sa. Nu este pictată nici în interior, nici în exterior. Cu toate acestea, bârnele de lemn care alcătuiesc biserica au fost blând varuite pentru a-i evidenția si mai mult frumusetea . Catapeteasma icoanelor împărătești și celelalte icoane care o formează, pare a fi cântecul simplu și curat al credinței.
Nu se cunosc nici constructorul , nici pictorul inițial , întrucât nu s-a găsit nici o informație cu privire la aceștia.
Cu toate că istoria bisericii este învăluită în mister și anonimat, ea rămâne o perlă valoroasă a patrimoniului cultural și spiritual al acestei zone. Biserica cu Hramul „Intrarea în Biserica a Maicii Domnului” din Gusoianca este un loc în care trecutul și credința se întâlnesc, creând o experiență deosebită pentru cei care îndrăznesc să o descopere.
Reper turistic inclus în proiectul : ,, DRĂGĂȘANI ZONĂ TURISTICĂ DE INTERES NAȚIONAL !”