Unul dintre cele mai importante subiecte pe care le-am urmărit de-a lungul mandatelor mele de deputat este asigurarea cu o legislație mai flexibilă și mai îngăduitoare pentru realizarea unor investiții serioase în turismul montan din România. Județul care mi-a acordat votul său, Vâlcea, este unul dintre cele mai implicate în activitatea turistică din România. Cunoscut mai cu seamă pentru oferta balneară fără egal – datorată stațiunilor Călimănești-Căciulata, Băile Govora, Ocnele Mari și Olănești – județul Vâlcea are un potențial uriaș de dezvoltare a turismului montan.Treimea nordică a teritoriului este acoperită de munții Făgăraș și de munții Căpățânii, la est și, respectiv, la vest de râul Olt. Valea Lotrului – continuată acum de Transalpina – oferă pasionaților de turism peisaje și mijloace multiple de divertisment. Pârtia de schi de la Obârșia Lotrului sau Domeniul schiabil Transalpina este o investiție recentă, care se bucură de foarte mare succes.
În urmă cu mai mulți ani am invitat o comisie întreagă din Parlamentul României pentru a vedea la fața locului cum această investiție este sufocată de prevederi legislative care limitează dezvoltarea turismului montan. Am reușit atunci să inițiez o modificare legislativă care a relaxat în bună măsură condițiile despre care vorbesc. Valea Lotrului este populată acum cu zeci de pensiuni și alte investiții destinate turismului montan.
În urmă cu câțiva ani, am avut o discuție cu primarul din Petroșani, cel care mi-a prezentat cum limitările impuse de legislația în vigoare pot zădărnici o inițiativă de dezvoltare a domeniilor schiabile existente deja. Concret (vezi expunerea de motive), legislația cerea autorității publice să înlocuiască unu la unu suprafețele aparținând fondului forestier, utilizate pentru dezvoltarea domeniului schiabil, cu o suprafață din domeniul aflat în proprietatea primăriei. O cerință imposibil de realizat de cei care nu dețin o asemenea suprafață.
Am scris atunci o inițiativă legislativă și iat-o validată de Parlamentul României, în vigoare deja, de folosit pentru toate unitățile administrative din România.
Turismul montan este una dintre prioritățile mele legislative. Am inițiat în fiecare mandat o îmbunătățire a legislației care sprijină dezvoltarea lui și aștept în continuare sugestii din partea investitorilor publici și particulari în acest domeniu de mare interes printre români.
Deputat,
Eugen Neață