Uniunea Artiștilor Plastici din România propune noi evenimente care vor debuta în săptămâna 21 – 27 iulie 2025

12 0

Comunicat de Presă

 

Marți, 22 iulie, sunt programate trei vernisaje:

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea și Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea, cu Primăria Orașului Brezoi și cu Asociația Italienilor din România, organizează de la ora 15.30, în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian”, vernisajul expoziției „Dialogul Artelor”. Pe simeze vor fi prezentate, ca într-un duet artistic, lucrări semnate de Angela Tomaselli și Eugen Holban (1935 –2022). Un moment muzical va fi susținut cu ocazia vernisajului de Raluca Stoica și Alex Tomaselli.

La ora 19.30, Galeria „Căminul Artei” – Centrul Artelor Vizuale, Parter va găzdui vernisajul expoziției de grup „40”. Curatoare este Elena Lupașcu. „40” nu este doar o cifră. Este o punte între lumi. Este timpul în care sufletul tace, caută, învață. Este spațiul fragil dintre ce a fost și ce urmează să vină. În tradițiile vechi, 40 de zile înseamnă transformare. Post. Curățare. Doliu. Regăsire. Pustiu și revelație. Acum, în 2025, „40” devine expoziție de artă contemporană – dar nu una obișnuită. Este un loc unde artistul vorbește despre ce e nevăzut: credință, subtil, iubire divină, iertare, lumină. Această expoziție nu îmbracă sacralul într-o formă clasică, ci îl traduce vizual, poetic, uneori brutal de sincer. Fie că e o pictură cu îngeri digitali sau o instalație cu ecou de rugăciune, „40” propune o reconectare cu noi înșine, cu sensul, cu ceva mai mare decât noi. Prezintă Dalina Bădescu.

Începând cu ora 16.30, la Galeria „Arcadia” a Centrului Cultural „Ionel Perlea” – Ialomița, Slobozia se va desfășura vernisajul expoziției personale de pictură „Peisaje Dobrogene” a artistului plastic Eugeniu Albu. Curatoare – Clementina Tudor. Critic de artă – Ana Amelia Dincă.

Alte trei propuneri expoziționale vă facem pentru ziua de miercuri, 23 iulie:

Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează la ora 14, în Galeria Sediu (Strada Tipografilor nr. 1, București), expoziția de acuarelă a pictorului Lucian Cioată. Născut la Pitești, în 1940, Lucian Cioată a absolvit în anul 1964 Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secția desen, la clasa profesorului Marin Predescu. Lucrările sale se află în Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC), precum și în colecţii private din Ungaria, fosta Cehoslovacie, Polonia, Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Irlanda, Finlanda, Olanda, SUA, Cuba, Columbia, Chile, Canada și Australia.

Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași și Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească din Iași vă invită, până pe 30 iulie, la expoziția de sculptură și pictură intitulată „Mulțumesc”, semnată de artistul Felix Aftene

 

La Galeria Căminul Artei – Etaj, la ora 19, se deschide expoziția de pictură „Dialog între generații” semnată de artiștii Mirabela Mihaela Bedereagă și Ion Pantilie. Titlul expoziției exprimă cel mai convingător relația maestru-discipol, pentru că Mirabela Bedereagă i-a fost elevă maestrului Ion Pantilie, la Liceul de Artă din Pitești. Dialogul între generații este, în același timp, un dialog între două expresii artistice diferite, două personalități distincte, dar și între figurativ și abstract. Prezintă criticul și istoricul de artă Luiza Barcan.

Două expoziții se deschid și joi, 24 iulie:

La ora 19, Ferrum Art Gallery (Strada Constantin Bursan, nr. 12, Hunedoara – parcarea Castelului) vă invită la vernisajul expoziției „Duet”, o conversație vizuală între sculptură și fotografie, între doi artiști – Alexandru Podea și Ioan Victor. Două voci distincte, două forme de expresie care se intersectează într-un spațiu comun, fără să se suprapună.

În nopțile de 11 și 12 iulie, etajul Galeriei „Frunzetti” din Bacău s-a transformat     într-un atelier colectiv efervescent, un spațiu deschis creativității, colaborării și experimentului artistic. Aproape douăzeci dintre membrii Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Bacău au colaborat la acest proiect, la această experiență comună, un manifest al artei trăite în timp real, în afara convențiilor și a limitelor obișnuite. Galeria a devenit un spațiu viu, în care ideile s-au conturat și materializat într-un schimb constant de inspirație. Rezultatul acestor două nopți de lucru intens va fi prezentat într-o expoziție ce va avea vernisajul la ora 17.00, la Galeriile „Frunzetti”.

Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România și Fotoclubul „Floarea de Colț”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează vineri, 25 iulie 2025, două evenimente curatoriale dedicate Zilelor Imnului Național: la ora 18, la Galeria Cozia Pasaj 2 va avea loc deschiderea expoziției de fotografie a Taberei de la Mihăești, iar la Galeria Artex, la ora 18.30, va fi vernisat Salonul Județean de Artă – expoziție anuală a membrilor Filialei Râmnicu Vâlcea a UAP din România, cu invitați din țară.

Tot pe 25 iulie, la ora 18, la Galeria UAP din Piața Mare, Sibiu, se deschide „Profii de la arte” – un proiect anual, aflat la cea de a 3 a ediție, care reunește creațiile profesorilor de la secția de plastică, din cadrul Liceului de Artă din Sibiu. Expun cadre didactice aflate în funcție, dar și colegi care s-au pensionat între timp. Sunt profesorii artiști, care au pus bazele învățământul artistic sibian și cei care duc ștafeta mai departe.

Două expoziții își așteaptă publicul și sâmbătă, 26 iulie:

La Galeriile de Artă ale Academiei Române se deschide expoziția de pictură, sculptură, grafică și artă decorativă „Metamorfoze vizuale”. Coordonatorul proiectului este Valeriu Șușnea, președintele filialei Buzău a UAP.

La ora 16, se vernisează la Centrul Cultural UNESCO „Ionel Perlea” din Slobozia expoziția „Fragment. Dedublare. Multiplicare”. Organizatoare: Clementina Tudor, iar curatoare și critic de artă este Ana Amelia Dincă.

Parteneri media ai Uniunii Artiștilor Plastici din România: Radio România Cultural, Radio România Internațional, Amos News, CooltNeamț, Zile și Nopți, Revista Arta, Modernism.ro, Top Business, Piața de Artă, MSNews.

Articole asemănătoare

Festival peste reguli

Postat de - 4 septembrie, 2020 0
Credeați că nu există distracție și în pandemie? Ei bine, brezoienii au reușit să arate contrariul. În ciuda restricțiilor stricte,…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *