Proiectele de finanțare se orientează în special către mediul on-line

769 0

Situaţia creată în toată lumea de pandemia cu coronavirus face ca proiectele de finanţare depuse de asociaţiile românilor din diaspora să se reorienteze, în special, către mediul online, scrie BucPress preluat de Romanian Global News.
Prima sesiune de depunere a proiectelor de finanţare pentru anul în curs s-a încheiat, iar Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că au fost depuse 259 de proiecte.
Un capitol nou pentru care se acordă finanţare este cel referitor la reintegrare.
Detalii despre proiectele de finanţare venite din diaspora, în interviul cu secretarul de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Ovidiu Burduşa solicitat de Luminița Voinea de la Radio România Actualități.
Reporter (Luminița Voinea): Domnule secretar de stat, în condiţiile actuale, de criză, cum s-au mobilizat asociaţiile pentru a depune proiecte de finanţare?
Ovidiu Burduşa: În urma prelungirii termenului limită de depunere a proiectelor de finanțare, de la 31 martie la 15 aprilie 2020, numărul proiectelor înscrise la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) pentru finanţare a crescut cu peste 150%. Dat fiind contextul actual, am decis ca propunerile de proiecte să fie transmise doar în format electronic, pe email. Multe dintre activităţile obişnuite pentru care se depuneau proiecte – cum ar fi şcoli de duminică, manifestări artistice în aer liber, conferinţe, expoziţii – nu mai pot fi organizate, date fiind restricţiile şi măsurile luate de autorităţi peste tot în lume. De aceea, am recomandat ca activităţile propuse în proiecte să fie adaptate mediului online, cu accent pe mass-media, educaţie, cultură. Vreau să felicit asociaţiile românilor de pretutindeni pentru toată munca lor, pentru că au dat dovadă de flexibilitate şi au răspuns apelului DRP de a ţine cont de restricţiile şi limitările din statele în care se află şi de a gândi astfel activităţile, în special pentru mediul online. În aceste vremuri dificile, e foarte important să rămânem solidari şi uniţi între noi. Au fost depuse 259 de proiecte destinate românilor din afara graniţelor României, din 27 de state, inclusiv România. Avem foarte multe proiecte în Italia, Ucraina, Serbia, Germania, Spania, dar şi România. Cele mai multe dintre proiectele depuse sunt pe domeniile educaţie, reintegrare, mass-media şi cultură.
Reporter: Apare un pilon nou foarte interesant: reintegrare. Vorbiţi despre reinserţia pe piaţa muncii a cetăţenilor români din străinătate sau atragerea oamenilor de afaceri români din diaspora. Cum arată proiectele la acest capitol?
Ovidiu Burduşa: Dorim să finanţăm proiecte care urmăresc facilitarea inserţiei şi reinserţiei sociale şi pe piaţa muncii a cetăţenilor cu reşedinţă sau domiciliu în străinătate, restabilirea acestora pe teritoriul României, atragerea oamenilor de afaceri români din diaspora pe piaţa din România şi facilitarea inserţiei în mediul şcolar a copiilor români veniţi în ţară din diaspora. Vorbim aici de un domeniu care implică o serie de mecanisme, în vederea facilitării procesului de reintegrare în România, precum şi implementarea politicilor în domeniul reintegrării. Proiectele depuse pe acest domeniu au venit din ţări precum Italia, Germania, România şi vizează activităţi de informare, de susţinere şi promovare a României sau implementare de suporturi sau platforme pentru reintegrarea românilor din diaspora pe piaţa muncii.
Reporter: Înțeleg că în perioada următoare proiectele intră faza de analiză a Departamentului, când vor fi anunțați câștigătorii și cum asigurați transparența?
Ovidiu Burduşa: Dosarele vor fi analizate la nivelul DRP. Odată încheiat procesul de evaluare, vom publica şi pe site-ul DRP lista proiectelor aprobate sau respinse, punctajele şi sumele aprobate. Vă invit să urmăriţi în continuare site-ul nostru, www.mprp.gov.ro şi pagina de Facebook pentru a fi la curent cu toate nouăţile.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *