Bălcești

2255 0

Bălcești este un oraș în județul Vâlcea, Oltenia, România, format din localitatea componentă Bălcești (reședința), și din satele Benești, Cârlogani, Chirculești, Gorunești, Irimești, Otetelișu, Preoțești și Satu Poieni.

Comună până în anul 2002, Bălcești este, în esență, un vechi târgușor bine dezvoltat social și economic de-a lungul timpului, favorizat și de așezarea sa la răscrucea drumurilor ancestrale ce leagă Craiova (39 km) de Râmnicu Vâlcea (81 km), Horezu ( 70 km) de Drăgășani (44 km). Prin Legea nr. 353 din 6 iunie 2002, comuna Bălcești a fost declarată oraș. Se compune din localitățile: Benești, Gorunești, Chirculești, Ulicioiu, Irimești, Otetelișu, Preotești și Poieni, foste sate, astăzi cartiere cuprinse în administrarea noului oraș. Satele Gorunești, Irimești și Otetelișu au fost comune până pe la începutul anului 1970, însă dezvoltarea fostei comune Bălcești a cauzat unificarea. între localități.

Se remarcă faptul că Benești era cunoscut de foarte mult timp ca locul unde în anul 1750, dascălul grec Hristodor înființează o școală sătească. Aceast locaș de învățătură, în anul 1838 se transforma în școală preparandă care pregătea primii învățători rurali pentru satele plasei Oltețu.

În pridvorul acestei școli din Benești poposea la 2 martie 1821 revoluționarul Tudor Vladimirescu în drumul său cu pandurii, ai căror comandant era, către București.

Benești este și locul care a dat umanității pe cărturarul Petrache Poenaru, cel care în anul 1827 obținea la Paris brevetul pentru condei portăreț fără sfârșit, stiloul de astăzi. Însă, Petrache Poenaru, omul de taină a lui Tudor Vladimirescu este cel care concepe steagul național, steag ce a fost purtat pentru prima dată de pandurii marelui revoluționar. Este de asemeni editorul primului ziar românesc „Foaie de propagandă” pentru armata de panduri a lui Tudor Vladimirescu. Este organizatorul învățământului național românesc, fondatorul colegiilor naționale din București și Craiova, membru al Academiei Române din anul 1870.

Numele satului Otetelișu, vine de la numele dat de familia boierilor Otetelișeni, sprijinitoare a acțiunilor revoluționarului Tudor Vladimirescu. (Sursa Wikipedia)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *