Un judecător acuză: nu este admisibil ca pensia să fie mai mare ca salariul

657 0

Magistrații susțin că măsura eliminării pensiilor de serviciu e neconstituțională și incorectă, idee susținută ”doar într-o oarecare măsură” de C, de la Forumul Judecătorilor.

”Nu este admisibil ca pensia să fie mai mare ca salariul”

Rep: Aș vrea să încercăm să oferim o explicație poate mai simplă, domnule judecător. V-aș invita să le explicați celor care ne ascultă de ce un magistrat are dreptul la o pensie specială sau de serviciu, cum a mai fost ea numită. Sunt oameni care critică acest tip de venit suplimentar.

C.C: Nu este un tip de venit suplimentar. Este o pensie de serviciu care acoperă o gamă largă de interdicții și incompatibilități impuse magistratului de-a lungul carierei sale. Această pensie de serviciu nu este singulară. Există și alte categorii profesionale care se bucură de un tratament similar, mă refer la militari, la personalul din aviația civilă, dar și alții. Practic este o formă de pensie ocupațională impusă chiar și de mai multe directive ale Uniunii Europene.

Rep: Sunt, totuși, situații anormale în care unii foști magistrați au niște pensii uriașe care depășesc cu mult veniturile angajaților încă activi. Cum vedeți această situație?

C.C: Nu o văd cu ochi buni. Este o modificare din 2017 adusă Codului fiscal, care a redefinit noțiunea de salariu brut. Salariul brut a devenit ceva mai mare, iar pensiile, raportându-se la acest salariu brut, au ajuns să depășească veniturile nete ale personalului din activitate.

Rep: Așadar sunteți de acord că această situație este anormală și ar trebui cumva îndreptată?

C.C: Fără doar și poate, nu este admisibil ca pensia să fie mai mare ca salariul.

pentru a afla mai multe despre interviul de mai sus accesați linkul

https://www.rfi.ro/justitie-117623-pensiile-speciale-inadmisibil-pensia-mai-mare-salariul

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *