PLUS Vâlcea – Toți locuitorii județului sunt egali!

717 0

Nu există cetățeni de rangul întâi, care votează “cu cine trebuie” și cetățeni de rangul al doilea, care votează ”greșit”.

Bugetul Județului Vâlcea – un mod discreționar în care se alocă banii, la cheremul bunului plac, o practică obișnuită a partidelor vechi.

Sumele alocate sunt de două ori mai mari pentru localitățile cu primării PSD (adică ale conducerii politice a Consiliului Județean) față de cele pentru localitățile cu alte primării (respectiv PNL).

Atât PSD, cât și PNL, procedează la fel atunci când sunt la conducere (în cazul PNL este suficient să ne amintim de perioada 2015-2016).

Cetățenii din localitățile vâlcene nu pot fi pedepsiți pentru că nu au primarul care ”trebuie”.

Nu există cetățeni de rangul întâi, care votează “cu cine trebuie” și cetățeni de rangul al doilea, care votează ”greșit”.

Până acum, marile partide au instituit o oligarhie ce controlează resursele publice și le direcționează mai întâi în conturilor primăriilor favorizate, apoi în buzunarele prietenilor politici.

Bugetul Județului Vâlcea este emblematic pentru dimensiunea acestei probleme și abordarea super-cinică a partidelor tradiționale.

Constatăm, astfel, că prin sacrificarea alegerilor în două tururi, PNL nu vrea să schimbe sistemul, ci numai să fie egalul PSD, într-o distribuire oneroasă a resurselor locale. Iar „pușculița” PSD se poate transforma oricând în „pușculița” PNL.

Soluția?

În opinia noastră, aceasta este stabilirea unei formule predictibile de calcul a bugetului, care să țină cont de populație, suprafață, lungimea drumurilor comunale, capacitate fiscală.

Această soluție să fie menținută timp de cel puțin 4-5 ani, să fie transparentă și predictibilă.

Vom reveni cu alte detalii.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *