Federația „Solidaritatea Sanitară” lansează o solicitare publică, adresată Guvernului, de reanalizare a strategiei ce stă la baza managementului crizei declanșate de COVID 19, propunând două completări esențiale.
Documentul care conține propunerile și argumentele noastre poate fi găsit aici.[1]
Solicităm corectarea erorilor de abordare a luptei împotriva pandemiei COVID 19, prin raportare la modelul avut în vedere de cei responsabili, cunoscut drept flattening the curve (nivelarea/reducerea curbei). Ținta argumentării noastre o constituie abordarea greșită a resurselor sistemului sanitar prin considerarea acestora ca având/trebuind să aibă un caracter liniar. Demonstrăm că (1) resursele sistemului sanitar nu au un caracter liniar, fiind caracterizate de tendința de epuizare/reducere și că (2) resursele sistemului nu trebuie să aibă un caracter liniar, esențială fiind mobilizarea tuturor eforturilor pentru a le crește într-un timp cât mai scurt.
În prezentarea documentului sunt indicate și o serie de erori de estimare și management al crizei realizate de cei responsabili, care necesită o corectare urgentă.
Analiza și propunerile noastre nu contestă utilitatea și necesitatea abordării preventive bazate pe reducerea distanțarea socială, ci ia în considerare posibilitatea reducerii amplorii ei (și, în consecință, reducerea impactului socio-economic al acestor măsuri) în condițiile unei pregătiri adecvate a sistemului sanitar.
Considerăm că abordarea bazată pe creșterea resurselor sistemului de a lupta cu consecințele infectării în masă cu COVID 19 constituie o bună strategie de risc pentru varianta în care controlul epidemiologic eșuează, curba infectărilor/îmbolnăvirilor grave neputând fi redusă până la nivelul resurselor actuale ale sistemului sanitar
Biroul de presă
[1] https://solidaritatea-sanitara.ro/modelul-pe-care-se-bazeaza-guvernul-este-gresit-evolutia-resurselor-din-sanatate-nu-este-liniara/