România alocă cel mai puțin pentru cheltuielile curente de asistență medicală, 5,2 % din PIB (490 euro per locuitor)!

388 0

În această perioadă dificilă cu noul Coronavirus, este bine de știut cât se cheltuie pentru problemele ce țin de sănătate.

Cele mai recente statistici privind cheltuielile curente de asistență medicală (publice și private) arată cum variază cheltuielile pentru asistența medicală în statele membre ale Uniunii Europene (UE).

11,3 % din PIB  cheltuielile pentru sănătate alocate în Franța și Germania, o pondere mai mare decât în orice alt stat membru al UE.

11,0 % cheltuieli alocate  în Suedia

5,2% din PIB alocă România pentru cheltuielile de asistență medicală înregistrând cel mai mic raport

În medie, în UE, se estimează că, cheltuielile medicale au reprezentat 9,9% din PIB în 2017.

 

 

În raport cu dimensiunea populației, cheltuielile de asistență medicală au fost cele mai ridicate în rândul statelor membre ale UE în

–       5 200 EUR  in Suedia (per locuitor)

–       5 100 EUR Danemarca și Luxemburg (per locuitor, fiecare)

–       590 EUR Bulgaria (per locuitor)

–       490 EUR România (per locuitor )

 

 

 

În statele membre ale UE, cea mai mare pondere a persoanelor în vârstă din totalul populației în 2019

–        22,8% în Italia

–        22,0%  Grecia

–       21,8%  Portugalia și Finlanda (fiecare)

–        21,5% Germania

–       21,3% Bulgaria

–       14,4% Luxemburg

–       14,1% Irlanda

 

La nivel regional, cele mai mari ponderi ale persoanelor în vârstă s-au regăsit în Chemnitz (28,9%) în Germania, urmată de Liguria (28,5%) în Italia, Ipeiros (27,0%) în Grecia, Limousin (26,7%) în Franța și Sachsen-Anhalt (26,5%) în Germania. Cele mai mici acțiuni au fost înregistrate în Mayotte (2,7%) și Guyane (5,8%) în Franța și în Ciudad Autónoma de Melilla (10,7%) în Spania.

 

Sursa: Eurostat

 

 

“Dacă tot alocăm cele mai puține fonduri pentru sănătate , trebuie să adoptăm fiecare dintre noi o9atitudine și să fim mai atenți la alimentele pe care le achiziționăm în primul rând, să citim eticheta și dacă nu înțelegem tot ceea ce este scris pe aceasta mai bine lăsăm produsul în raft decât să ne afecteze mai târziu. Sănătatea înseamnă cum trăim, ce facem, ce aer respirăm, dar mai ales ce mâncăm.  În condițiile în care România a ajuns pe primele locuri în cadrul Uniunii Europene la cele mai multe boli tip: cancer, obezitate infantilă este momentul să ne solidarizăm și să înțelegem că viitorul nostru și viitorul copiilor nu poate exista decât dacă avem sănătate. În condițiile acestui semnal de alarma al Comisiei Europene sper să ne trezim cu toții și producătorii să fie mai responsabili iar autoritățile publice ale statului să își ducă la împlinire menirea pe care o au în slujba cetățeanului.”

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *