O trupă de neuitat, băieții de la Smokie

3172 0

Cu melodii nemuritoare, Trupa Smokie a reușit să ne marcheze tinerețea, lăsând urme adânci în viețile și sufletele noastre.

 

Smokie (inițial scris Smokey ) este o trupă de rock engleză din Bradford, Yorkshire . Trupa a cunoscut succesul acasă și în străinătate după ce a făcut echipă cu Mike Chapman și Nicky Chinn. Au cunoscut o serie de schimbări  și au realizat numeroase turnee. Cel mai popular hit al lor, “ Living Next Door to Alice” s-a clasat pe locul 3 in  ”UK Singles Chart”  și, în martie 1977 , a ajuns pe locul 25 în ”Billboard Hot 100”.  Alte single-uri de succes sunt „If You Think You Know How to Love Me”, „Oh Carol”, „Lay Back in the Arms of Someone”, and „I’ll Meet You at Midnight”.

Trupa s-a format ca „Yenul” după o întâlnire întâmplătoare între Ron Kelly și Alan Silson în ”Moore’s Music Shop”, North Parade, Bradford, în octombrie 1963. La două zile după acea întâlnire, li s-au alăturat Chris Norman pentru repetiții, dar fără a găsi un basist potrivit. Aducerea lui Terry Uttley la chitară basă la începutul anului 1965 a completat line-up-ul și primul concert The Yen a fost la Birkenshaw School în februarie 1965. A fost compus din Chris Norman(voce vocală / chitară ritmică), Terry Uttley (bas / vocal), Alan Silson (chitară principală), și Ron Kelly (tobe). Au fost redenumiți „Sphynx”, iar mai târziu „Essence”. Ca Essence, au concertat în cluburi mici din Bradford și în comunitățile din jur înainte de a se despărți în 1966.  Alan Silson și Pete Eastwood s-au alăturat trupei, dar acesta din urmă a plecat curând și a fost înlocuit de Chris Norman. În noiembrie 1967, trupa și-a schimbat numele în „The Four Corners”.

În aprilie 1968, grupul a găsit un manager în persoana lui Mark Jordan, care i-a sfătuit să se redenumească „The Elizabethans”. Grupul acum a devenit pe deplin profesionist. La 9 decembrie 1968, grupul a avut prima apariție TV în emisiunile de știri și reviste din Yorkshire Television. În ianuarie 1970, RCA Records s-a arătat interesat de trupă și a sugerat o schimbare de nume la „Kindness”. Dublul album „Light of Love” / „Lindy Lou” a fost lansat pe 3 aprilie 1970.

La sfârșitul anului 1971, conducerea trupei a fost preluată de Dave Eager, DJ BBC One , în același timp în care Norman suferea de o infecție gravă care i-a afectat corzile vocale. După recuperare, vocea lui suna mult mai dur, iar ceilalți membri ai grupului au considerat acest lucru, un plus interesant de sound-ul lor.

În timpul contractului  cu renumita casă de discuri Decca , Eager și-a folosit contactele cu agenția Kennedy Street Enterprises cu sediul în Manchester, pentru a câștiga trupei o audiție pentru a deveni trupa de sprijin a lui Peter Noone.Trupa a fost solicitată să devină trupa sa permanentă după audiția lor la Noone’s House din Denham, Buckinghamshire și în curând s-au angajat într-un turneu la nivel național cu el. Noone nu le-a adus băieților niciun notorietate, dar în timpul turneului, Bill Hurley s-a oferit să-i managerieze. Hurley a prezentat trupa compozitorilor Nicky Chinn și Mike Chapman, care au scris melodii și pentru trupele glam rock Sweet , Mud și Suzi Quatro . La început, „Chinnichap” le-a refuzat, dar tenacitatea lui Hurley a convins în cele din urmă compozitorii și producătorii să ofere tânărului grup o șansă. Hurley și Chinnichap au început să lucreze cu trupa și au sugerat încă o schimbare de nume, la „Smokey”.

Au achiziționat instrumente noi, iar la sfârșitul anului 1974 au început să înregistreze albumul lor de debut  ”Pass It Around”, care a fost lansat la 14 februarie 1975.

La 22 septembrie 1975, Smokey a lansat cel de-al doilea album, ”Changing All the Time”. Primul single din noul album, ” If You Think You Know How To Love Me”, a devenit un mare succes în multe țări europene, ajungând pe poziția nr. 3 în ”UK Singles Chart”. Au urmat-o cu „ Don’t Play Your Rock ‘n’ Roll to Me”

În preajma acestei perioade, Smokey Robinson i-a amenințat că le va intenta  un proces, susținând că numele lui se va confunda  cu numele trupei. Pentru a evita eventualele procese, grupul a schimbat ortografia în „Smokie”.

În anii următori au compus un șir de single-uri de succes: ”Something’s Being Me Blue”, ”Wild Wild Angels” și ”I’ll Meet You At Midnight”. Cover-ul  trupei australiene New World , ” Living Next Door to Alice”, lansat în noiembrie 1976, a ajuns pe locul 5 pe ”UK Singles Chart”, urmat de un alt hit „Lay Back in the Arms of Someone”.Următoarele două albume, în 1977, ”Bright Lights & Back Alleys”  și ”The Montreux Album” (1978), au cimentat statutul lor de mare trupa și ambele au fost succese. De la ”Bright Lights & Back Alleys”  au venit două single-uri de succes, unul influențat de reggae ”It’s Your Life” și un cover din ”Needles and Pins”.

Pe culmea succesului Smokie din 1978, Chris Norman a făcut echipă cu Suzi Quatro și a lansat un duet, ”Stumblin ‘In”, o altă compoziție Chinnichap. Norman și Quatro s-au aflat în fruntea topurilor europene o perioada lungă de timp și au ajuns în Top 10 al SUA, și doar numărul 41 în Marea Britanie. Următorul mare success de top a fost „Mexican Girl”.

În 1979, a fost lansat albumul ”The Other Side of the Road”, înregistrat integral în Australia.

La începutul anului 1982, au lansat ultimul album pentru EMI / BMG, ”Strangers in Paradise”. Despărțirea de Chinnichap a venit ca o lovitură iar, cei patru membri ai Smokie au părut incapabili să-și recreeze succesul folosind propriul material. La scurt timp după lansarea ”Strangers In Paradise” , a început lucrul la alte două albume paralele, unul lansat de Smokie ca ”Midnight Delight” , și celălaltul ca debut solo al lui Chris Norman, ”Rock Away Your Teardrops” .

În 1983, membrii trupei Alan Silson, Chris Norman și Terry Uttley au colaborat cu Agnetha Fältskog(ABBA) , cântând împreună pe piesa ”Once Burned Twice Shy” din primul ei album solo în limba engleză intitulat ”Wrap Your Arms Around Me”. Chris Norman și-a început cariera solo, iar Terry Uttley a continuat să cânte cu mai multe alte grupuri, inclusiv Peter Goalby și John Coughlan (fost baterist Status Quo).

Deși Smokie au părut că lucrează la revenire, în 1986, Chris Norman, în acea perioadă entuziasmat cu succesul relativ al celui de-al doilea album solo, ”Some Hearts Are Diamonds”, a anunțat că va părăsi trupa. El a fost înlocuit de Alan Barton , un prieten al trupei, care avea un stil vocal similar cu cel al lui Norman. Smokie l-a recrutat și pe Martin Bullard. Spencer a renunțat și el și a fost înlocuit pe tobe de Steve Pinnell. Noua echipă a lansat  ”All Fired Up” în 1988, care a atras atenția și a conținut și o nouă versiune a ”Rock Away Your Tear Drops”, melodia care fusese piesa principală a albumului de debut al lui Norman.

Mai multe versiuni au urmat în următorii ani, inclusiv ”Boulevard of Broken Dreams”  1989, care a stat șapte săptămâni la numărul 1 din Norvegia;  toate piesele au fost produse de Simon Humphrey, cu excepția ”Love Young”, care a fost produs de Dieter Bohlen(Modern Talking). Cu acestea, Smokie a revenit surprinzător  în UK Singles Chart în 1995, cu un duet cu controversatul comediant nordic, Roy Chubby Brown. Relansarea prelucrată a lui ”Living Next Door To Alice (Who the F ** k este Alice)” a ajuns pe locul 3 în Marea Britanie. În plus, un DJ rezident într-o cafenea olandeză , ”Gompie” , a organizat o înregistrare și a devenit hit-ul nr 17 din Marea Britanie cu titlul de ”Alice (Who the F ** k este Alice) (Living Next Door to Alice)” iar în Olanda a ajuns pe locul 1.

Membrii rămași au decis să continue cu trupa și au început să-și găsească al treilea cântăreț principal. Prietenul trupei Mike Craft a fost alesul. Trupa a lansat ”The World and Elwherewhere” mai târziu în acel an, urmată de ”Light a Candle – The Christmas Album” .

În 1996, Alan Silson s-a retras, spunând că intenționează să urmeze o carieră solo și să lucreze și cu alte trupe, alături de T. Rex al lui Mickey Finn.

În 2004, Smokie a înregistrat un album de studio ”On the Wire” , cu unsprezece din cele 14 melodii scrise chiar de trupă. În 2006, trupa a lansat albumul ”From the Heart” . Deși în principal o compilație, aceasta conținea și trei piese noi.

În 2010, Smokie a obținut un nou succes , cu un CD cu un material nou, ”Take a Minute”. Lansat în Danemarca în august al acelui an, a ajuns număr trei în topul albumelor daneze. Lansările din restul Scandinaviei și Germaniei au avut loc în luna octombrie, cu single-ul ”The Song of Sally (The Legacy Goes On)” , o continuare a poveștii celuilalt personaj din ”Living Next Door to Alice”.

O trupa de legendă, cu melodiile de neuitat, mai ales pentru cei de peste 50 de ani.

Mulțumim, Smokie!!!

Corina Enache

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *