Ajutor medical în valoare de 3,5 milioane de euro oferit de România

735 0

Ajutorul medical în valoare de 3,5 milioane de euro oferit de România a ajuns joi, 7 mai, în Republica Moldova. De la vama Leușeni, convoiul cu 20 de camioane pline cu medicamente și echipamente necesare în lupta cu COVID-19 a sosit la Chișinău, transmite Radio Chișinău, preluat de Romanian Global News.
pentru a-și manifesta încă o dată sprijinul pentru Republica Moldova și cetățenii ei. Detalii are Cristina Popușoi.
Alături la bine și la rău. România ajută Republica Moldova în vremurile grele provocate de pandemia de COVID-19. La doar o săptămână după ce mai mult de 40 de medici și asistenți medicali de peste Prut au venit să-i ajute pe basarabeni, România a trimis un ajutor medical considerabil la Chișinău.
În vama Leușeni și pe traseul spre Chișinău, dar și la podul din cartierul Telecentru, unde a avut loc ceremonia de prezentare a ajutorului, mai multe persoane purtând tricolorul, intonau cântece patriotice, în semn de mulțumire pentru ajutorul României. La Chișinău, convoiul și oficialii au fost întâmpinați cu pâine și sare.
„Avem același port, aceeași limbă și în același ritm ne bate inima! Primiți sarea și pâinea de la noi! Trăiască România! Unire!
Prezent la ceremonie, ministrul Sănătății din România, Nelu Tătăru, a subliniat și acum importanța relațiilor strategice dintre Chișinău și București.
„Ca medic chirurg înțeleg foarte bine prin ce trec colegii mei. Suntem într-un moment în care România a arătat că a fost este cel mai apropiat partener al R. Moldova(…) Dincolo de limbă, istorie, cultura, suntem într-un parteneriat strategic. România va fi lângă Republica Moldova”, a declarat Nelu Tătăru.
La ceremonie a fost prezent și Ministrul de Interne al României, Marcela Vela. Convoiul a fost întâmpinat la intrarea în oraș de premierul de la Chișinău, Ion Chicu. Acesta a fost însă huiduit de oamenii care s-au adunat să mulțumească României pentru ajutor.
„Apreciem enorm generozitatea fraților noștri. E prima dată când vin să întâlnesc și să mă închin pentru un asemenea efort enorm oferit de frați pentru frați. Anume acum ne e foarte util suportul și umărul fraților de peste Prut. Să știți că nu m-am îndoit niciodată că România ne va ajuta”, a subliniat Chicu.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Ana Guțu, a însoțit joi, 7 mai 2020, convoiul umanitar trimis de Guvernul României cetățenilor din Republica Moldova, în contextul pandemiei COVID-19.

Este un gest deosebit de important făcut de România pentru cetățenii și medicii de peste Prut. Ei înțeleg și apreciază la justa valoare acest sprijin care vine în vremuri foarte dificile. Cetățenii din Republica Moldova cunosc că și România se confruntă cu această criză pandemică fără precedent și, chiar și în aceste momente, a găsit timpul și mjloacele necesare ca să-și ajute frații de peste Prut. România a fost mereu alături de Republica Moldova”, a declarat secretarul de stat al DRRM, Ana Guțu.
Ajutorul medical din România constă în peste jumătate de milion de măști de protecție, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80 000 de litri de alcool sanitar.
Prima instituție care a beneficiat de echipamente și medicamente a fost Institutul de Medicină Urgentă, una din instituțiile care tratează cei mai gravi pacienți infectați cu COVID-19. Tot aici se află și o echipă de medici din România, care muncesc cot la cot cu medicii noștri pentru viața fiecărui pacient.

Mulțumiri și de la Liceul„Gheorghe Asachi” din Chișinău!

„Gestul României de astăzi demonstrează că suntem un neam și că Prutul este doar formal un hotar”. Este mesajul de mulțumire exprimat de Liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău pentru România, care a alocat astăzi un lot impresionant de echipamente medicale și medicamente pentru combaterea COVID-19 în Republica Moldova.

Cu un drapel imens de 15 metri lungime, directorul instituției, Boris Volosatâi, a declarat: „Și am venit să te salut, fratele meu de peste Prut. Aceste cuvinte astăzi sunt mai potrivite ca niciodată, pentru că s-a demonstrat că suntem un neam, un neam vom fi și că Prutul este doar formal un hotar. Mulțumesc, România”.

„La 30 de ani de la primul Pod de Flori, România ne oferă încă o mână de ajutor. E un gest impresionant pentru românii de aici, din Basarabia, care poate sunt uitați de restul lumii. Noi le mulțumim românilor pentru unitate și solidaritate în aceste clipe dificile”, a declarat Radu Pîslari, un elev al Liceului.(sursa:Agenția de presă a românilor de pretutindeni)

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *