Dr. Răzvan Constantinescu, mesaj către Dr. Raed Arafat

1527 0

Lăsați bisericile și cimitirele în pace, că nu e treaba dumneavoastră aici! Și lăsați-ne să ne tratăm bolnavii, că în medicină nu există doar urgențe și covizi supraraportați!

Medicul Răzvan Constantinescu, de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, i-a scris luni pe Facebook șefului DSU, Raed Arafat, cerându-i să nu se amestece într-un domeniu pe care nu îl pricepe și în care nu are atribuții: spiritualitatea. Doctorul ieșean i-a solicitat lui Arafat să lase bisericile și cimitirele în pace, dar și să-i lase pe medici să își trateze toți bolnavii, nu doar urgențele și pe cei infectați cu Covid-19, scrie www.activenews.ro, prelut de Romanian Global News.

„Domnule Raed Arafat,
Deși cândva, demult, m-ați tratat cu spatele, cu toate că vă ajutasem decisiv într-o problemă vitală pentru dumneavoastră, niciodată nu am ținut cont de relațiile personale și v-am apărat cu toate forțele împotriva nespălaților care voiau să vă îndepărteze pentru motive meschine de propășire financiară a acelor derbedei, de la Valeriu Tabără la Petrică Movilă, de la Băsescu la Iohannis, de la Vlad Voiculescu la Victor Costache și camarila pharma din spatele lor. Eram corect dacă mă întreba cineva: vă descriam ca având profesionalism uriaș, ambiție și putere de muncă de neegalat, dar caracter nul. Pentru ceea ce ați făcut pentru țara noastră, eu vă consider un erou român! De origine palestiniană, dar român. Și erou.

Având în vedere introducerea, v-aș ruga totuși să vă vedeți de lungul nasului și să nu vă băgați în elementele de spiritualitate pe care nu le pricepeți. Sunteți un mare urgentist – jos pălăria! – dar nu sunteți nici epidemiolog, nici infecționist și nici general de armată. Lăsați bisericile și cimitirele în pace, că nu e treaba dumneavoastră aici! Și lăsați-ne să ne tratăm bolnavii, că în medicină nu există doar urgențe și covizi supraraportați! Sper să fie clar”, a scris dr. Răzvan Constantinescu luni, pe Facebook, etichetându-l în postare pe Raed Arafat.

Deși acesta din urmă nu a răspuns deocamdată solicitării, o postare a sa de duminică răspunde celei de-a doua cereri a medicului ieșean, referitoare la tratamentul bolnavilor care nu suferă de corpnavirus.
„Nu poate trece neobservată campania din ultimele două-trei zile despre afirmația incorectă că nu s-a permis pacienților accesul la tratament în perioada stării de urgență.

Am explicat de mai multe ori că medicul este cel care decide ce poate fi amânat și ce nu poate fi amânat, luând în considerare dacă cazul este o urgență și dacă cazul suportă a fi amânat până vedem cum evoluează situația în România și vedem impactul asupra sistemului sanitar.

Cele două documente atașate vin ca dovadă la ce am scris mai sus. Unul semnat ca și clarificare din partea mea, chiar la o zi după emiterea ordinului de pregătire a unităților sanitare în cazul în care vom avea un număr foarte mare de pacienți, iar al doilea document este un comunicat al Casei Naționale de Asigurari care se referă la cazuri cronice a căror tratamente nu se întrerup și continuă.

În concluzie, medicul curant putea decide dacă cazul poate fi amânat sau nu și avea dreptul să trateze pacientul dacă exista un potențial de agravare a cazului în perioada în care ordinul era valabil și anume perioada stării de urgență.

Motivele restricțiilor, care fac parte din pregătirea raspunsului în cazul unei epidemii sau pandemii, erau:

  1. Eliberarea de locuri pentru un eventual numar mare de pacienți COVID-19
  2. Protejarea pacienților a caror tratamente puteau fi amânate, ca să nu le expunem infecției cu virusul respectiv prin mersul la spital sau ambulatoriu.
  3. Protejarea cadrelor medicale întrucât o parte din pacienții cronici puteau fi infectați și asimptomatici la momentul la care solicită un consult pentru o problemă amânabila. Mai ales că înca nu erau create circuite și proceduri pentru a se proteja și a preveni astfel de infecții.
  4. Concentrarea resurselor pentru asigurarea tratamentului cazurilor COVID-19 care necesită îngrijire în secțiile cu oxigen sau în secțiile de terapie intensive.
  5. Eliberarea unui numar de cadre medicale care să vină în sprijinul colegilor din secțiile de ATI, urgență și infecțioase la nevoie”, a scris Raed Arafat, duminică, pe Facebook.

Cu toate acestea, există relatări pe surse despre români care s-au prezentat la spital cu urgențe altele decât coronavirusul și nu au fost operați timp de peste 36 de ore, fiind lăsați să moară în așteptarea rezultatelor la testul de coronavirus, deși nu prezentau astfel de simptome, însă au fost bănuiți din start că ar fi infectați asimptomatici.

Agentia de presa a romanilor de pretutindeni

Articole asemănătoare

Întâmpinarea Domnului

Postat de - 2 februarie, 2021 0
FacebookTwitterAzi, 2 februarie, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Întâmpinarea Domnului.  Evenimentul simbolizează momentul în care Mântuitorul este dus la templu…

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *